Da. știu, sună tehnic dar nu e. VPN-ul a apărut ca o soluție de conectare la rețeaua internă a companiilor. Erai plecat pe coclauri, aveai nevoie să accesezi informații disponibile în interiorul companiei, în rețeaua internă de la birou, neaccesibile de pe internet, te conectai pe VPN, deschideai un fel de tunel criptat care folosește internetul pentru susținere (transport) și erai în rețeaua companiei. Erai ca și când ai fi fost la birou din punct de vedere IT dar, fizic, în vârf de munte, folosind o conexiune sigură și criptată a cărui conținut este protejat/izolat de restul internetului care se învârte în jurul tău. E o soluție sigură și eficientă pentru munca la distanță care a evoluat foarte mult și constituie una dintre cele mai sigure metode de rpotejare a informației la distanță.

Dar să revenim la VPN-ul din viața noastră.

Cine îți oferă internet are acces la tot ce faci tu pe internet

Da, ai acces gratis la un wifi de aeroport, dintr-o cafenea din coțul ăla întunecat de lângă poarta C23, îți conectezi instant telefonul să te legi la viața ta virtuală. Problema este că ești în necunoscut. Nu știi cine are acces la rețeaua aia, nu știi dacă o monitorizează cineva și nu știi dacă băiatul ăla cu ochelari de la masa din colț este de fapt un hacker care-ți monitorizează traficul.

Da, în zilele noastre majoritatea traficului de autentificare este criptat și greu de decriptat. Da, dar am ajuns să folosim atâtea aplicații pe telefon care ne fac viața virtuală mai ușoară încât nu știm dacă să avem încredere sau nu în ce fac ele în spatele acelei interfețe minunate cu adresa noastră de mail și parola cunoscută doar de noi.

Da, tot ce faci tu pe telefon și pe laptop în acel moment este vizibil pe router-ul pus la dispoziție gratuit de cafenea. Cineva (chair fără prea multă experiență) ar putea să monitorizeze ce site-uri accesezi, ce aplicații folosești și traficul tău de mail.

Problema este că-ți încredințezi toată activitatea ta virtuală unei rețele pe care n-o cunoști și nu știi dacă e de încredere sau nu.

N-am nimic de ascuns deci poată să mă monitorizeze cine vrea

Ar spune majoritatea. Dar gândiți-vă că mai toată lumea folosim aceeași parolă peste tot. Folosim parola de la mail și la aplicația care ne controlează becurile din casă și la aplicația care ne oferă zilnic reduceri la haine și pantofiori. Un bug să existe în alea zece aplicații și cineva ar putea să preia parola noastră trimisă în clar peste internet. Un bug care ar dezvălui parola noastră universală unui băiat rău care în secunda doi va încerca să intre în contul tău de mail și să facă ravagii.

Cine are acces la mailul vostru are acces la majoritatea serviciilor virtuale pe care le accesezi

De aia vă înnebunește toată lumea să vă puneți parole cât mai complexe la adresele de mail. Contul de mai poate fi folosit ca autentificare, poate fi folosit pentru resetarea parole pe Amazon unde aveți salvate cardurile bancare, poate fi folosit pentru a reseta parole la orice serviciu online pe care vi-l puteți imagina. Cineva cu acces la contul de mail poate să vă preia viața personală și să vă cheltuiască banii voștri, în numele vostru, peste tot unde aveți voi acces.

Și nu vă gândiți că vă dați seama repede, intrați pe mail și schimbați parola și ați scăpat. Primul lucru, în timp ce voi dormiți, hackerul vă va izola prin schimbarea parolei și a datelor care stau la bază pentru recuperarea conturilor pe care le va prelua. Va fi un mic coșmar.

Și având acces la viața ta privată poate să te și șantajeze. Vrei acces la toate pozele tale cu copiii tăi din ultimiii zece ani? Nu ai backup? Uite aici un portofel de bitcoini în care transferi matale 5000 de eur la cursul zilei și te rezolvăm!

Soluția?

Soluția ar fi un serviciu de VPN în care aveți încredere. O soluție pe care o puteți folosi permanent sau ocazional. O soluție care să vă protejeze în rețelele publice despre care nu știți nimic. O soluție care să folosească acea conexiune la internet nesigură și care să te mute într-o rețea virtuală privată în care ai încredere. Și nu, nu orice VPN este o soluție. Practic îți muți tot traficul tău de internet dintr-o rețea WiFi nesigură, pe care nu o cunoști, în altă rețea virtuală în care nu știi dacă ai sau nu încredere. Este o chestiune pe care nu poți să o eviți, orice conexiune la internet fie ea de date mobile, WiFi, LAN sau VPN încredințează informațiile despre ce faci tu pe internet aparținătorului acelui serviciu. Este doar o chestiune de încredere cui alegi să-ți încredințezi aceste informații și să știi că ei îți asigură securitatea acestor date.

Eu folosesc în mod constant Bitdefender VPN. De ce? Pentru că ei cu asta se ocupă. Ei se hrănesc cu securitate și își ocupă mintea cu analize de riscuri referitor la securitatea datelor. Gândiți-vă că toți ne încredințăm viața noastră virtuală unui provider de net care ne promit o conexiune de mare viteză și care nu-și asumă nicio responsabilitate referitor la datele tale pe care le plimbă pe internet.

Și nu, nu e ceva scump. Ba chiar e o opțiune de 200 MB / zi gratis care-ți asigură un trafic suficient pentru acces la mail când ești plecat prin țări străine.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • De ce ai nevoie de vpn