Vă dau 10 motive.
Toată lumea când se gândește la GPS se gândește la sistemul de navigație din mașină care ne spune cu o voce suavă pe unde s-o luăm către destinația mult dorită.

Am să semi fabulez pe această temă. La ce ne folosește faptul că telefonul nostru are GPS? Păi să ne folosească după cum urmează:

1. Taxi
Ies din bar și vreau să chem un taxi. Urmează să întreb pe ce stradă sunt și la ce număr după care începe discuția cu o doamnă drăguță care strigă: 5 minute Strada X bloc Ana șase cu Ana, 10 minute Strada X… 15 minute strada X lângă Victoriei… ne pare rău dar nu avem nici o mașină. După care repetăm discuția cu alte doamne amabile care încearcă să îi mobilizeze pe domnii taximetriști să vină să ne ridice.
Păi dacă tot am eu GPS pe telefonul meu, de ce să nu am o aplicație care să se cheme „Taxi now” și care la o apăsare de buton transmite poziția mea GPS la un centru de repartizare taxiuri și care există în țările civilizate dar în prezent, accesibile doar pe telefon. Să se bată ei pe mine ca și client, să știe exact unde să vină fără explicații de cum ajung etc.

2. 112
O aplicație de apel la urgență care transmite automat poziția GPS la 112 sau la prieteni sau rude.

3. Vremea aici și acum
Astfel de aplicații chiar există. De ce să mă chinui să găsesc la nu știu ce provider de vreme cel mai apropiat oraș? Să găsească ei pentru mine. După cum spuneam și în articolul cu Nokia N97: „spune-mi cum va fi vremea aici și acum! Ai poziția mea GPS… Descurcă-te!”

4. Sunt în zonă vino aici
Din când în când sunt nevoit să dau explicații la prieteni despre cum să ajungă într-un anumit loc. Cel mai mult îmi place când îi întreb unde sunt și ei îmi spun că sunt pe o linie de tramvai și văd un bloc în față :). Nu mai bine le dau eu poziția GPS de pe telefonul meu pe telefonul lor și de aici se descurcă?

5. Sunt singur?
Am două prietene care au fost la Budapesta în delegație, au stat la același hotel dar nu s-au văzut pentru că veniseră separat. N-ar fi frumos să am o aplicație de genul social networking care îmi caută în jurul poziției GPS dacă e vre-un prieten care s-a anunțat și el singur și plictisit și care ar vrea să vorbească cu cineva? Sunt convins că se-ntâmplă extrem de des astfel de situații în care trecem foarte aproape unii de alții fără să știm.

6. Radar in zona
Am o aplicați de IPhone foarte meseriașă. Are o bază de date cu toate radarele fixe din Europa și mă anunță când mă sunt aproape de a fi fotografiat. Nu e ceva nou… dar… are un buton care îți permite să spui: „Aici am văzut radar mobil”. Informația este uploadată pe un site iar ceilalți utilizatori ai aceleași aplicații au această informație și sunt avertizați din timp. Este un fel de dat flash-uri în format digital :).

7. Trezirea!
Pentru cei care călătoresc mult cu trenul există o aplicație de iPhone care pornește o alarmă în momentul în care ne apropiem de destinația selectată. Astfel nu vom mai ajunge la depou niciodată :).

8. Cumpărături
Există o aplicație pentru lista de cumpărături și care știe să sorteze produsele pentru magazinul la care ne ducem în funcție bineînțeles de poziția GPS. Astfel putem să ne afișăm pe ecran doar produsele ce sunt cumpărabile din magazinul respectiv fără să mă chinui să fac ceva inteligent :).

9. Unde-mi e mașina?
În momentul în care parcăm pornim aplicația de pe telefon și marcăm poziția GPS. Când ne-ntoarcem la mașină pornim aplicația și telefonul ne arată exact unde am parcat-o. E mai simplu decât să-ți marchezi mașina cu niște suporturi de schiuri… vara :).

10. Vreau la hotel!
Tot din seria de la punctul 9, pot să-mi marchez poziția exactă a hotelului în momentul în care sunt într-un loc nou și necunoscut. Și atunci când am obosit de la atâtea muzee contemporane vizitate să mă pot întoarce acasă lejer fără a studia harta mai ales că avem mâinile ocupate cu pliante și amintiri de la Zara și Peek and Cloppenburg.

V-ajung? 🙂

Răzvan