Numele acestui sistem este Oculus Quest și este incredibil de simplu de folosit. Nu ai nevoie de un PC performant sau de o consolă la care să-l atașezi. Este un sistem independent pe care-l poți administra prin intermediul ochelarilor VR sau prin o aplicație de smartphone de unde faci managementul jocurilor pe care le instalezi.

Noi îl avem de câteva luni și copiii mei îl folosesc foarte des. Imaginea este foarte bună și cele două controllere sunt foarte precise. Experiența VR este foarte mișto.

În plus, poți să-ți definești clar un spațiu de joacă astfel încât să nu te lovești mobilă, de canapele sau alte obiecte care se află prin cameră. Și îți poți defini mai multe spații de acest gen, extrem de precis, prin toată casa. Oculus Quest-ul va recunoaște automat zona deja setată și te va proteja de lumea reală din jurul tău.

Dar jocuri? Jocuri avem?

Da, avem. Avem cele mai populare jocuri VR și o dată la 2-3 săptămâni apar jocuri noi preluate de pe celelalte platforme. Sunt foarte puține jocuri care sunt pe PS4 VR și nu sunt pe Oculus Quest de exemplu.

În Noimbrie cei de la Oculus au anunțat că introduc un program beta prin care poți conecta Oculus Quest la PC printr-un cablu USB 3 și să joci jocuri disponibile pe Oculus Rift.

Pare cumva că marșează foarte mult pe acest hardware și sunt convins că vom vedea din ce în ce mai multe jocuri pe Oculus Quest. Treaba asta cu funcționatul independent față de orice PC/consolă este o treabă bine gândită și îți aduce VR-ul la îndemână. Îți vine mai mult să te joci când știi că doar ai pus ochelarii pe ochi și te poți apuca de treabă.

Experiența cum e?

E primul sistem de VR pe care-l testez și mă simt liber. Funcționează pe acumulatori și nu ai niciun cablu conectat. Față de alte sisteme unde te împiedici de cablu sau cu care trebuie să te legi la un PC sau la o consolă, Oculus Quest este o plăcere. În plus poți să-l iei cu tine în vacanță, poți să te joci în orice cameră și funcționează și în aer liber dar la umbră. Probabil că are ceva sistem de orientare pe infra-roșu și razele solare îl dau peste cap.

Sunetul este absolut genial. Zici că ești în cameră, în lumea virtuală. Cumva ești înconjurat de sunet fără să ai nevoie de o pereche de căști ca să te afunzi în lumea creată de alții.

Ce e nasol este că, spre deosebire de console sau PC, nu ai profile de jucători și nu poți salva progresul la jocuri independent pentru fiecare utilizator.

Acumulatorul ține cam două ore și bateriile în controllere le schimbăm la 5-6 săptămâni.

Poți vedea ce vede jucătorul?

Da, în două variante:

  • pe telefon din aplicația Oculus
  • pe un televizor smart cu Android sau daca ai un Chromecast atașat unui televizor stupid 🙂

De ce insiști?

Insist din motive tehnice și din comoditate. După experiența neplăcută cu Playstation VR căruia i s-a stricat cablul (de la prea multă joacă) de conectare dintre ochelari și PS4, varianta fără cabluri și independentă Oculus Quest este o minunăție. Ce e nasol că PS VR-ul nu ți-l repară nimeni, nu este o problemă de garanție stricarea cablului și singura variantă este să-ți cumperi altul nou nouț (alt sistem cu totul!). Am încercat să cer ajutor la centrul de suport Playstation din România și mi-au închis cazul fără să-mi răspundă. Pa, cazul tău a fost închis, uite survey-ul de satifacție… Am aflat de pe forumuri mai multe despre faptul că nu se repară. Ce mi se pare mie nasol este că este o risipă de resurse. Să zicem că ignorăm faptul că mai plătești încă o dată pentru un Playstation VR nou, este o risipă de electronice funcționale… pentru un cablu defect arunci tot sistemul care e plin de componente electronice și optice în stare bună de funcționare… e aiurea.

Anyway, pentru că s-a lăsat cu tristeți nasoale pe această temă și a apărut o cerere într-o scrisoare adresată unui moș, săptămâna viitoare PS VR va reveni și el în viața noastră dar voi avea grijă să-l instalez cu un sistem de prindere a cablului de tavan, în camera de joacă, de acest gen.

Oricum, sunt cumva convins, acum că au apărut majoritatea jocurilor și pe Oculus Quest, că la Playstation se vor juca mai puțin cu VR-ul și mai mult jocurile clasice.

Costuri?

Eu l-am cumpărat de la vrpro cu 2.399 lei și chiar dacă am avut îndoieli în sensul că e un magazin online care nu merge pe HTTPS (SSL) și datele sunt transmise în clar și ei sunt din Cluj și coletul vine prin DPD din Bulgaria, jucăria a ajuns intactă și nu am avut probleme. (mai puțin faptul că am plătit online și coletul venit cu plata la livrare și a trebuit să-l refuz și mi-au trimis altul a doua zi)

Se mai găsește și la preț mai mare aici în marketplace-ul emag.

Da, probabil că e mai ieftin Playstation 4 PRo + Playstation VR dar asta dacă iei în calcul un singur set de Playstation VR 🙂 .