Vorbim aici de orice tip de aer condiționat, oricât de vechi și dumb ar fi el.
Există un gadget, desigur. O jucărie dotată cu senzori de temperatură și umiditate, WiFi (desigur) și un emițător/receptor de infraroșu pentru a simula/citi o telecomandă.
Nu este o jucărie foarte ieftină dar este foarte utilă.
Ca o paranteză, este foarte important atunci când vă alegeți gadget-uri conectate la internet și la servicii din cloud să nu vă zgârciți. Funcționalitatea acestora și mai ales securitatea pe care trebuie să o ofere trebuie asigurate de niște servicii online și de niște aplicații bine puse la punct și întreținute în timp. Nu vă zgârciți. Mai scump înseamnă de fapt că plătiți și o infrastructură software care vă asigură un serviciu bun pe o lungă durată de timp. Nu plătiți doar jucăria în sine. Plătiți viitorul serviciului și faptul că peste câțiva ani nu se va transforma într-o piesă de mobilă pentru că nu mai există producătorul pe piață și și-a închis serverele.
Revenind, am ales Sensibo pentru că feedback-ul de pe Amazon era foarte bun (mă refer la feedback-ul real) și pentru că sunt deja la a doua generație de produs.
Ce face acest Sensibo? Îl montezi pe perete sub aerul condiționat, îl împerechezi cu telecomanda din dotare (pe care o arunci într-un sertar după aia) și brusc ai un aparat de aer condiționat smart.
De ce smart? Poți să-l programezi să pornească și să se oprească la anumite ore și în anumite zile și poți să-l controlezi de la distanță dintr-o aplicație de smartphone. O funcționalitate mișto este aceea de „away” pe care dacă o activezi, atunci când pleci de acasă aerul condiționat se oprește și când te-ntorci pornește.
Când ești plecat mai multe zile de acasă treaba cu controlul de la distanță este chiar utilă: poți să activezi aerul cu câteva ore înainte să te-ntorci și să fii întâmpinat de o răcoare îmbietoare chiar când intri pe ușă.
Mai are o funcționalitate interesantă pe numele „climate react” care face exact ceea ce spune numele: reacționează la situația din jurul senzorului. Poți să-i dai un interval de temperatură pe care vrei să-l menții în încăpere sau un interval de umiditate.
Am încercat cu intervalul de temperatură (deși aparatele de aer condiționat au această funcționalitate înglobată) și dacă alegeam să fie între 23 și 24 de grade se făcea prea frig în casă/la birou și dacă alegeam 24-25 de grade uneori era prea cald. Am renunțat la această variantă, dar am descoperit treaba cu umiditatea, umiditate care ne asigură acel „real feel”, acea zonă de confort în care ne simțim bine. Am setat acest interval de umiditate între 55% și 65% și am descoperit cu surprindere că aparatul de aer condiționat se oprește cam în același timp când îți vine să întinzi mâna după telecomandă să-i dai o pauză și pornește exact atunci când simți nevoia să te răcorești.

Am jucăriile de vreo două luni montate pe trei aparate de aer condiționat diferite: un Zephir (la birou), un Citizen mai vechi la care aveam o telecomandă universală în living și un Gree la etaj pe holul dintre cele două dormitoare. Practic acum am aerul condiționat automatizat în toată casa și la birou folosind niște aparate vechi de câțiva ani.
Totul poate fi controlat de la distanță prin aplicația de smartphone sau pe web și ai acces la un pornirile/opririle programate, climate react, log-uri și orice poți controla din telecomandă (inclusiv swing-ul pe anumite modele).

Mai multe detalii găsiți la ei pe site. Sunt unii care le aduc și în România în sensul că au termen de livrare de 7 zile, le cumpără de pe amazon și le vând pe un marketplace oarecare.
Overall sunt foarte mulțumit. După ce toată iarna am controlat temperatura în toată casa cu Netatmo cu șmecherii și figuri, acum vara mă simțeam neputincios cu aparatele mele de aer condiționat fără pic de creier dar cu telecomandă. 🙂

- conectare clima la wifi
- cum conectez aerul conditionat smart
Am inteles ca si asta ar face acelasi lucru dar la 95 lei.
https://www.emag.ro/telecomanda-inteligenta-broadlink-rm-mini-3-wi-fi-4g-pentru-aer-conditionat-televizor-sistem-audio-rm-mini/pd/DMD70JBBM/?X-Search-Id=a830946f00edfdfc9338&X-Product-Id=4625770&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Nu l-am inceracat, mi-a fost doar recomandat
Nu prea are senzori de temperatura si umiditate. E cam universal.
Folosesc un tplink hs-100 pentru pornire/oprire/programare. Nu are alti senzori, dar pentru nevoia mea e perfect.
Pai asta e o priza. Si vad doua probleme. In al doilea rand ca nu poti controla modul de operare, temperatura etc. Dar in primul rand ca nu o poti folosi altfel decat un comutator on/off. Banuiesc ca AC-ul tau are functie de repornire la caderea curentului si te folosesti de ea. Numa ca treaba asta e ceva ce ar trebui sa se intample rar si reprezinta o situatie deosebita. Daca vei abuza taindu-i curentul in timp ce functioneaza o sa ajungi la concluzia ca mai bine luai ceva de control dedicat sau foloseai timerul.
Si in plus AC-urile mele nu pornesc automat daca le scoti si le bagi la loc in priza.
Stand intr-un bloc nou nu am avut aer conditionat pana acum pentru ca nu prea era nevoie. Totusi anul asta m-m hotarat sa pun si mi-am luat un Daikin care are modul WiFi optional. Face exact ce zici tu doar ca senzorul este integrat in aparat si are inclusiv integrare cu IFTTT, iar pretul este un pic mai mic.
Cum de nu m-am gândit să-mi înlocuiesc cele trei aparate de ac cu unele noi cu WiFi? Clar era mai ieftin!
Si eu tot spread broadlink voiam sa merg. Avand in vedere ca deja am senzor de temperatura in camera, deci pot verifica usor dacă este sau nu nevoie de AC, cred ca nu se merita investiția spre 100 euro. Mai ales că am nevoie de 2 dispozitive.
In plus, sunt uimit de Samsung si de faptul că nu găsesc modulele de wifi sa le cumpăr (aparate vechi de 4 ani, care au versiune cu wifi – dar deh, atât am gândit eu la achiziție…)
am eu broadlink de vreo 3 luni
Este foarte ok. Ca si aplicatie folosesch IHC , si nu aplicatia lui nativa , si iti poti face o groaza de schedule-uri
In plus , poti conecta orice device cu IR . Eu am ales pt inceput varianta mini, dar tind sa o schimb cu un pro .
Am luat și eu acel Broadlink mini 3. Își face bine treaba la 70 de lei cât am dat pe el. Mai ales că are intregrare cu Google Assistant. Aplicația intr-adevar lasă de dorit, dar folosesc de obicei folosesc doar on/off prin comenzi vocale. Pregătesc un review in curând. Poate reușești să faci și un video cu acest Sensibo.
Eu am sfarsit, prin a-mi lua urmatoarele:
1.Broadlink mini 3 pe post de telecomanda inteligenta -> 80 ron
2.Tp Link HS110, pe post de priza pentru a sti ca aerul pornit si cat se consuma. Se pot face niste integrari, dar e nevoie sa scri cod. -140
3.Termometru BT, de la Xiaomi din Mega Mall. -> 60 ron
Partea mai complicata a fost integrarea, eu am sfarsit prin a face o aplicatie de android, pe care am instalat-o pe tableta mai veche, ce primeste date de la termometru si pe baza parametrilor setati de mine, porneste si opreste aerul. Iar apoi am integrat-o cu PowerBI si vad cam aceleasi grafice. O varianta poate mai ieftina, dar time consuming e cu openHAB si rasberry pi, daca te pricepi un pic la electronica nu dureaza mult, multe secvente de cod fiind deja disponibile.
Acum ma gandesc la diverse automatizari si nebunii, dar in ultima perioada nu a fost cald si nu am niste date concludente. Am incercat cu umezeala si nu am gasit o valoare potrivita, asa ca am sfarsit prin a folosi niste valori predefinite 22-24 de grade si e armonie.
Si eu folosesc de multi ani Sensibo (final de 2017 comanda). Am zis hai sa vedem. Nu regret deloc achizitia lor