Vorbim aici de orice tip de aer condiționat, oricât de vechi și dumb ar fi el.

Există un gadget, desigur. O jucărie dotată cu senzori de temperatură și umiditate, WiFi (desigur) și un emițător/receptor de infraroșu pentru a simula/citi o telecomandă.

Nu este o jucărie foarte ieftină dar este foarte utilă.

Ca o paranteză, este foarte important atunci când vă alegeți gadget-uri conectate la internet și la servicii din cloud să nu vă zgârciți. Funcționalitatea acestora și mai ales securitatea pe care trebuie să o ofere trebuie asigurate de niște servicii online și de niște aplicații bine puse la punct și întreținute în timp. Nu vă zgârciți. Mai scump înseamnă de fapt că plătiți și o infrastructură software care vă asigură un serviciu bun pe o lungă durată de timp. Nu plătiți doar jucăria în sine. Plătiți viitorul serviciului și faptul că peste câțiva ani nu se va transforma într-o piesă de mobilă pentru că nu mai există producătorul pe piață și și-a închis serverele.

Revenind, am ales Sensibo pentru că feedback-ul de pe Amazon era foarte bun (mă refer la feedback-ul real) și pentru că sunt deja la a doua generație de produs.

Ce face acest Sensibo? Îl montezi pe perete sub aerul condiționat, îl împerechezi cu telecomanda din dotare (pe care o arunci într-un sertar după aia) și brusc ai un aparat de aer condiționat smart.

De ce smart? Poți să-l programezi să pornească și să se oprească la anumite ore și în anumite zile și poți să-l controlezi de la distanță dintr-o aplicație de smartphone. O funcționalitate mișto este aceea de “away” pe care dacă o activezi, atunci când pleci de acasă aerul condiționat se oprește și când te-ntorci pornește.

Când ești plecat mai multe zile de acasă treaba cu controlul de la distanță este chiar utilă: poți să activezi aerul cu câteva ore înainte să te-ntorci și să fii întâmpinat de o răcoare îmbietoare chiar când intri pe ușă.

Mai are o funcționalitate interesantă pe numele “climate react” care face exact ceea ce spune numele: reacționează la situația din jurul senzorului. Poți să-i dai un interval de temperatură pe care vrei să-l menții în încăpere sau un interval de umiditate.

Am încercat cu intervalul de temperatură (deși aparatele de aer condiționat au această funcționalitate înglobată) și dacă alegeam să fie între 23 și 24 de grade se făcea prea frig în casă/la birou și dacă alegeam 24-25 de grade uneori era prea cald. Am renunțat la această variantă, dar am descoperit treaba cu umiditatea, umiditate care ne asigură acel “real feel”, acea zonă de confort în care ne simțim bine. Am setat acest interval de umiditate între 55% și 65% și am descoperit cu surprindere că aparatul de aer condiționat se oprește cam în același timp când îți vine să întinzi mâna după telecomandă să-i dai o pauză și pornește exact atunci când simți nevoia să te răcorești.

Am jucăriile de vreo două luni montate pe trei aparate de aer condiționat diferite: un Zephir (la birou), un Citizen mai vechi la care aveam o telecomandă universală în living și un Gree la etaj pe holul dintre cele două dormitoare. Practic acum am aerul condiționat automatizat în toată casa și la birou folosind niște aparate vechi de câțiva ani.

Totul poate fi controlat de la distanță prin aplicația de smartphone sau pe web și ai acces la un pornirile/opririle programate, climate react, log-uri și orice poți controla din telecomandă (inclusiv swing-ul pe anumite modele).

Mai multe detalii găsiți la ei pe site. Sunt unii care le aduc și în România în sensul că au termen de livrare de 7 zile, le cumpără de pe amazon și le vând pe un marketplace oarecare.

Overall sunt foarte mulțumit. După ce toată iarna am controlat temperatura în toată casa cu Netatmo cu șmecherii și figuri, acum vara mă simțeam neputincios cu aparatele mele de aer condiționat fără pic de creier dar cu telecomandă. 🙂Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • cum conectezi ac zephir la telefon