Cel mai simplu și mai simplu este ca toate pozele pe care le folosim să fie cumpărate. Avem un business? Business-ul nostru este promovat folosind o poză extraordinară luată de pe net? Ne folosim de munca altcuiva pentru a face noi bani? Soluția este simplă: plătește munca fotografului. Și fotograful ăla are tot un business care are la bază talentul lui/ei, investiția în aparatură, investiția în călătorii și timpul pierdut pentru a produce imagini senzaționale. Nu, nu tot ce este pe net este și gratis.

Varianta a doua este să folosești o bază de date cu fotografii royalty free. Eu personal folosesc Pixabay. Folosesc pentru a ilustra articolele de pe acest blog. Folosesc și pentru site-urile pe care le mai produc din când în când. De multe ori folosesc și butonul „Cofee” unde donez câțiva euro pentru munca depusă și pentru a-mi arăta aprecierea relativ la talentul artisului.

Dar, desigur există un dar, ca în orice domeniu există și nebuni. Bine, nu nebuni, niște șmecheri. Acum câțiva ani aveam abonament la o bază de date cu muzică. Foloseam de acolo și downloadam legal muzică creată de alții pentru clipurile mele de pe youtube sau clipurile pe care le produceam pentru clienți. Doar că, m-am lovit de șmecheri. M-am lovit de oameni care publicau acolo și care, după un număr de download-uri, retrăgeau melodia de pe site și veneau să-și ceară drepturile. Veneau peste tine chiar dacă tu ai downloadat legal melodia în termenii site-ului la care plăteai abonament. Și dovedește-i tu că ai luat melodia de acolo și nu din altă parte. Adică amintește-ți tu cum se chema, vezi dacă mai găsești fișierul pe hard disk și caută tu prin lista melodiilor downloadate din baza de date. Mult succes!

Așa că de atunci folosesc exclusiv baza de date cu muzică de la Youtube, bază de date care pare mai bine ținută în frâu de Google decât alți provideri de acest gen.

Dar să revenim la poze. Acolo e mai simplu decât cu melodiile. Vă recomand cu căldură să faceți un screenshot de fiecare dată când downloadați o poză. Un screenshot care să cuprindă URL-ul site-ului, poza și informații despre cum poate fi folosită acea poză. Astfel, dacă vine „artistul” și dă jos poza de pe site și vine după aia la tine să-ți ceară bani pentru că i-ai furat rodul muncii, să ai o dovadă că tu ai downloadat poza legal. Să te protejezi.