Destul de simplu. Raportăm la ANCOM.
Avem un decret de stare de urgență pe tema asta
Decret în care se specifică faptul că ANCOM-ul poate lua decizii în acest sens, decizii care se vor aplica imediat de către operatori.
(1) Instituţiile şi autorităţile publice, precum şi operatorii privaţi contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate şi activităţile desfăşurate la nivel naţional.
(2) În situaţia propagării unor informaţii false în mass-media şi în mediul on-line cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire, instituţiile şi autorităţile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect şi obiectiv populaţia în acest context.
(3) Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conţinut sunt obligaţi ca, la decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conţinutul respectiv se promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire.
(4) În situaţia în care eliminarea la sursă a conţinutului prevăzut la alin.
(3) nu este fezabilă, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului sunt obligaţi ca, la decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, să blocheze imediat accesul la respectivul conţinut şi să informeze utilizatorii.
(5) La decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conţinutul care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire şi este transmis într-o reţea de comunicaţii electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicţia legislaţiei naţionale.
Cum putem raporta?
Destul de simplu: trimitem un mail la adresa sesizare@ancom.ro cu link-ul, o descriere scurtă cu informația falsă și eventual screenshot-uri atașate ca să nu se piardă informații esențiale.
Veți primi un număr de înregistrare tot pe mail și preia ANCOM problema.
Ce fac ei?
Fac o analiză și trag o concluzie. Eventual dacă au mai multe sesizări cu mai multe articole de pe același site îi ajută să decidă mai repede dacă închid sau nu site-ul respectiv. Și pot face asta instant având în vedere starea de urgență în care ne aflăm.
Au publicate până în acest moment patru decizii în acest sens, decizii prin care preoviderii de servicii sunt obligați sau să restricționeze accesul la site-ul respectiv sau să-l închidă dacă au acces direct.
Deciziile sunt publicate și le puteți urmări aici.
Superb, mulțumesc de articol! Tocmai am făcut o plângere la EVZ pentru răspândirea de informații false împotriva Suediei! Sper să văd închiză mizeria asta de publicație online…