M-am lasat brusc. M-am lăsat pe baza motivației de mai jos citită la un blogger așa mai necunoscut pe blog. 🙂

Cum am redevenit, totuşi, nefumător? Am mai spus-o, m-a ajutat cartea lui Allen Carr – sau, mai exact, explicitarea paradoxului fumatului: fumezi… pentru că fumezi, şi nimic mai mult. Este ecuaţia oricărei dependenţe, mecanismul prin care nevoia se autoalimentează tocmai prin consumul subsatnţei care, doar aparent, îţi potoleşte nevoia, şi care, în realitate, o reiniţialzează.

Am urmat câțiva pași pe care am să-i listez mai jos:

1. Mi-am instalat o aplicație pe iPhone ca să simt și eu că am realizat ceva. Îmi zice câte țigări n-am fumat, câte zile au trecut de când m-am lăsat și câți bani n-am cheltuit aiurea. În juma’ de an îți iei un telefon bunicel de banii ăia dacă fumezi un pachet pe zi. 🙂

2. Mi-am găsit niște înlocuitori care să-mi mute gândul de la țigară: un pahar cu apă, un joc pe telefon sau chiar o tură pe un stepper pe care mi l-am dus la birou. De câte ori simt nevoia de a aprinde o țigară, execut ceva din lista anterioara.

3. Am petrecut în continuare timpul pe care îl pierdeam la țigară împreună cu prietenii din jurul meu care ieșeau la fumat. Doar că nu-mi aprindeam și eu o țigară. Asta încă o mai fac.

4. Nu am urmat sfatul de a mă ridica de la masă imediat ce am terminat de mâncat. Stăteam în continuare la discuțiile de după chiar dacă ceilalți fumau. Am încercat să nu-mi schimb obiceiurile.

În prima săptămână te tăvălești pe jos. Îți vine să-ți aprinzi o țigară în secunda doi. Orice motiv cât de mic te face să te reapuci de fumat. E perioada cea mai grea. Trebuie doar să-ți amintești că “fumezi pentru că fumezi”.

După prima săptămână apar micile satisfacții de care vorbește toata lumea: respiri mai bine, obosești mai greu, mâncarea are gust și cafeau are o aromă mișto de cafea nu de țigară. Nu constituie niște argumente extrem de convingătoare în acea perioadă dar ajută un pic într-un colț de minte.

Problema principală este partea cu “mâncarea are gust” pentru că mănânc mai mult și mai cu poftă și acest lucru a dus la o dezvoltare a unui strat de grăsime de care mă puteam lipsi liniștit. Acum m-am apucat de ceva cură și încerc să rezolv și treaba asta. 🙂

Partea cea mai interesantă la tura asta de lăsat de fumat este că nu mă deranjează fumul și îmi vine să-mi aprind o țigară în secunda doi. Din fericire n-a fost greu să mă abțin. Am trecut prin multe momente critice gen chefuri, mâncat copios, cafea bună etc care au prostul obicei să-ți amintească de ce fumai și de cât de bine era. 🙂 Nu am o explicație despre cum am făcut să rezist tentației dar a fost extrem de ușor. N-am dat o luptă. Pur și simplu aveam în cap că eu nu mai fumez pentru că nu fumez… treaba asta e adânc întipărită în minte.

O singură problemă mai am. Când sunt singur la birou nu iau nici o pauză pentru că nu am cu cine să “ies la fumat”. Trebuie să rezolv și problema asta cumva, cândva, undeva… 🙂

Image1