Cum să conduci legal după ce ți-a fost suspendat permisul. Ghid practic

42 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

horia_gerogescuÎnvățături de la Horia Georgescu. Adică de la șeful ANI. Un exemplu demn de urmat.

Povestea e simplă și înțeleg că e o practică obișnuită printre cei cu permisul suspendat.

I se ridică permisul de conducere și primește o suspendare de trei luni. Ce face prietenul nostru? Ce face toată lumea. Se duce și contestă în instanță procesul verbal. Ce se întâmplă în acest moment? Practic se suspendă executarea pedeapsei până la soluționarea cazului în instanță. Ce zice procedura? Te duci și-ți iei un certificat de grefă cu care te duci la poliție și le dovedești că ai contestat procesul verbal. Ei înscriu în sistem suspendarea și îți înmânează permisul pe perioada cât se judecă cazul tău. Nu există altă metodă prin care poliția rutieră să afle că tu ai depus contestație. Nu există vreun sistem informatic intre instituții care să automatizeze acest lucru. Procedura este asta. Iei certificatul și dai certificatul.

Și aici e toată șmecheria. Te faci că uiți să depui certificatul la poliție. Te faci că ai treaba multă și n-ai timp. Legal pedeapsa este suspendată. Legal ai voie să conduci liniștit. Atâta tot că poliția nu știe acest lucru și în sistemul lor ei încep să execute pedeapsa și să înceapă să numere cele trei luni de suspendare. Și când se termină, te duci să-ți ridici permisul de la poliție fără a mai depune niciun certificat. În acest moment nu-ți mai pasă de ce decide instanța în legătură cu contestația ta și renunți la judecată. Din punct de vedere poliție tu ți-ai executat pedeapsa deși tu, în tot acest timp, ai condus cu certificatul de grefă în buzunar.

Totul este să nu ai ghinion și în perioada asta și să te oprească poliția pentru un control și să constate că la ei în sistem ai permisul suspendat. În cazul lui Horia Georgescu, asta a durat două săptămâni. Iese un pic de scandal, ți se întocmește un mic dosar penal și cel mult primești o amendă. Dar tu ai condus legal. Oficial, când ai depus contestația tu nu mai ai permisul suspendat. Din acest motiv primești și NUP în câteva luni. Bine, în cazul șefului ANI în trei zile pentru că nu e frumos ca un domn integru ca el să aibă cazier și să nu doarmă noaptea.

Știu că agenția asta națională se ocupă cu alte probleme de integritate. Dar măcar titulatura ar putea să vă oprească din a face astfel de mânării că nu știu să le spun altfel.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
 • durata solutionate dodar contedtatie proces verbal
 • ce se intampla daca conduci cu permisul suspendat
 • se poate circula cu dovada dupa luare examen suspendat
 • predare carnet pierdere proces
 • examen reducere suspendare alta localitate
 • in cat timp se judeca o contestatie la suspendare permis
 • in cat timp se solutioneaza un proces pentru permis suspendat
 • in caz ca ai perdut procesul care este termenul de depunerea permisulu de conducere la politie
 • instiintare suspendare permis
 • model contestatie recuperare permis
Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
 • Google Play
 • App Store

18 comentarii

 1. bravo ma… ai pus punctul pe I

 2. Bine că mi-ai zis… deși n-o să îmi fie de folos pentru că nu prea au cum să-mi ridice permisul dacă nu fac tâmpenii. Și dacă mi-l suspendă, am 2 sătptămâni de circulat cu „dovada” și apoi încă 2 de exercițiu fizic (a.k.a. mers pe jos sau cu bicicleta), după care dau examen și iau permisul înapoi (ocazie cu care îmi reamintesc prevederi din codul rutier).

  Deci nu trebuie să alerg pe la tribunale, să depun contestații și să fac alte tertipuri cu dosar penal și NUP.

 3. @ Vlad

  Acele 3 luni de suspendar iti incep din ziua in care iti expira dovada, nu din ziua savarsirii infractiunii. Deci vei face 1 luna exercitiu fizic 🙂

  • Mai bine, și-așa m-am îngrășat!

   Lăsând gluma la o parte, dacă faci prostii și rămâi fără permis, meriți să stai pieton. Chiar dacă „așa îți câștigi pâinea” – lucrul ăsta ar trebui să fie un mare motivator să nu faci tâmpenii, nu o scuză bleagă pentru a scăpa de sancțiune sau pentru a recurge la tertipuri pentru a circula cu el suspendat!

 4. Un abuz inutil si nu merita sa risti sa iti faci dosar penal pentru un asemenea tertip.

 5. Nu mi se pare prea eficientă metoda din moment ce „Totul este să nu ai ghinion și în perioada asta și să te oprească poliția pentru un control și să constate că la ei în sistem ai permisul suspendat.”

  Adică ok, îți fac ăia dosar penal, primești NUP după un timp, dar chiar vrei să treci prin astea? Înțeleg că la nivel de șefi de pe la stat e practic imposibil să nu ai cândva dosar penal pentru diverse, dar ca om obișnuit nu aș vrea să risc.

  Oricum, interesant articolul despre acel om.

 6. Varianta simplificată: faci contestaţie, primeşti hîrtia, circuli cu ea o lună de zile, apoi te duci la poliţie şi dai testul de teorie, ţi se ridică suspendarea, renunţi la contestaţie, la revedere şi ne-a părut bine. Şi ai o singură lună „suspendat” în loc de trei.

 7. Eu am impresia ca acest domn nu avea nici un certificat de grefa.Si l-o fi procurat dupa ce-a fost pescuit in trafic.Asa-i la noi,jmecherii incalca legal legile.

 8. Ok, inteleg ca pare oarecum ilegal ce a facut domnul, dar aici e exclusiv tampenia si prostia sistemului, tampenie si prostie de care ai voie sa profiti. De ce naiba nu se verifica la judecatorie – e simplu, contesti PV-ul la judecatoria competenta – daca ai contestat sau nu PV-ul dupa trecerea celor 15 zile? E simplu, e eficient si nu mai conteaza certificatul de grefa… A, de lene? Ok, pai atunci sa profite toata lumea de lenea asta.

 9. Este buna metoda dar intr-adevar e aiurea sa stii ca daca dai de un procuror cu starea proasta poate sa iti trimita dosarul doar assa in instanta. La cum a ajuns politia romana orice e posibil.

 10. Eu locuiesc in Bucuresti, domiciliul in Oltenia. In drum spre domiciliu, un nene beat manga ma loveste in lateral cu masina fara sa se asigure la traversarea unui DN pt. a intra pe un drum secundar. Astia de la militie zic culpa comuna, ca am voit sa il depasesc si culpa ala ca ala trebuia sa se asigure (nenea a intrat perpendicular in portierele mele, a iesit din lateral si a taiat perpendicular DN), imi suspenda 60 zile permisul, 300 ron amenda, pe ala il duc la spital sa-l recolteze, eu raman cu paguba de reparat din buzunar, ca cica RCA nu acopera si betivii si trebuie sa il dau in judecata, fac contestatie la 300 km de bucuresti si plec spre Bucuresti cu certificatul de grefa, permisul ramane la militie. Chiar n-am intentionat, dar nu mai bat drumuri provincie pt. predare-primire permis nici sa ma bati.

 11. Dar eu zic ca politie stie de plangerea mea impotriva PV de contraventie, ca judecatoria ii trimite copie dupa plangerea mea.

 12. Am certificat de grefa din 12.10.2015 si nici azi nu mi-a sosit permisul de la ipj ilfov unde mi-a fost luat ce sa fac ? Cui sa ma mai adresez ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.