Sunt utilizatori de căști de când primele companii mai răsărite se jucau cu noise canceling-ul în nisip. Sunt mai mult un adept al conceptului de izolare față de lumea din jur atunci când ascult muzică sau audiobooks, mai mult decât un audiofil înrăit care trăiește prin muzică. Da, am colecție de viniluri dar cred că e mai mult o nostalgie bine înfiptă în sufletul meu cândva în copilărie când mă fascina tehnologia acului care prelua niște zgârieturi și le transforma în ceva armonios într-o pereche de boxe cu sunet stereo.

Revenind la Bang & Olufsen, am avut și eu în teste un set de căști H95, ceva culoare specială pe care recunosc sincer că nu îmi mai amintesc cu o cheamă.

Ce m-a lovit din prima? Incredibil de clar sunetul. And I mean it! Era atât de clar încât la audiobook-uri auzeam plescăitul actorului în timp ce citea și interpreta povestea. Era atât de clar încât auzeam cum alunecă striațiile de la amprentă pe coarda de la chitară.

Și? E bine așa cu claritate maximă? Probabil că da. Doar că pe mine nu au reușit să mă introducă în atmosferă. Parcă dispare tot farmecul melodiei și povestea se rispește într-un desen tehnic foarte detaliat.

Da, sunt de o calitate excepțională, sunt executate perfect, dar nu știu să spună o poveste. Cred ca sunt utile daca vrei sa ai vocea aia lângă tine, să simți că nu e o înregistrare sau cineva la 1000 km distanță, să simți cum suflă artistul în microfon și cum îi scapă pana pe o coardă în plus. Aduc cumva totul lângă tine, in cameră cu tine, dar nu te pun in mijlocul evenimentelor și nu generează trăiri. Cumva au dat acuratețea in detrimentul basmului. Eu personal nu mi-aș cumpara, dar sunt sigur că sunt oameni care vor să le cânte instrumentele așa cum au sunat ele la mama lor în studioul de înregistrări.

În concluzie? Avem nevoie sau nu avem nevoie? Da, avem nevoie dacă vrem să trăim pe scenă sau în studio alături de artiști, să închidem ochii și să-i simțim aproape cum ne cântă la ureche cu fiecare instrument în parte, să trăim în mijlocul lor. Nu avem nevoie dacă ești ca mine și vrei să trăiești o poveste mai mult și să te afunzi într-un basm.

Ah și mi-a plăcut sistemul adaptiv de noise cancelling (care-i zice altfel la B&O 🙂 ), mi-a plăcut că știe să se adapteze la nivelul de zgomot din jur automat.

Bine, acum am o problemă. Mi se pare că oricât de șmechere ar fi căștile mele, se aud ușor înfundat după ce m-am jucat o săptămână cu Bang & Olufsen H95. Dar parcă nu sunt încă dispus să dau cu 1500 lei mai mult decât am dat pe căștile mele actuale. 🙂