– dăm telefon cu el
– avem agendă
– avem calendar
– avem mail
– avem SMS
– avem Jocuri
– avem aparat foto
– avem muzică
– avem videoclip-uri
– avem internet
Cam toate telefoanele avansate au caracteristicile de mai sus.

Săptămâna trecută am avut surpriza să descopăr două aplicaţii inovative ce reuşesc să facă un pas înainte în domeniul interacţiunii între om şi maşină.

Există în prezent nenumărate soft-uri care fac recunoaştere vocală cu diferite aplicabilități practice, de genul scris după dictare sau care reacţionează la comenzi de genul „Open Solitaire”. De fiecare dată când apărea ceva nou în domeniu mă entuziasmam, instalam şi mă jucam circa 5 minute după care îmi trecea. Marea limitare a acestora o constituie faptul ca sunt „antrenate” să recunoască limba engleză. În concluzie foarte utile în anumite cazuri dar fără aplicabilitate pentru majoritatea oamenilor.

Am avut o surpriză plăcută când am descoperit aplicaţia anului 2008. Este un exemplu incredibil de aplicabilitate practică a tehnologiilor de recunoaştere audio. Ca şi construcţie aplicaţia este foarte simplă. O porneşti, aplicaţia ascultă câteva secunde după care îţi spune ce melodie asculţi, cine e autorul, în ce an s-a lansat şi pe ce album o găseşti. Mai mult de atât îţi furnizează şi un link direct către videoclipul de pe youtube. O descriere detaliata: http://www.shazam.com/.

E un fel de prietenul tău electronic tobă de muzică. 🙂

Imaginaţi-vă cât de mult vă poate ajuta să vă construiţi playlistul ideal pentru ascultat în maşină, la birou sau acasă. De câte ori nu ați fost pus în situația: uite melodia asta-mi place, când ajung acasă să o transfer pe mp3 player, după care ați uitat. Sau, mamă de când caut melodia asta! Dar nu știți cine o cântă și cum se numește pentru că ați ascultat-o doar ocazional pe stradă. Cu acest soft instalat pe telefonul mobil puteți să aflați pe loc cine cântă, ce cântă și să adăugați o melodie nouă la lista de favorite.

Aplicația se numește Shazam și este distribuită pentru mai multe telefoane mobile printre care și IPhone. Am testat-o și am pus-o în mai multe situații dificile de genul: posturi diferite de muzică radio sau TV și am încercat și cu muzica mai ciudată. A funcționat de fiecare dată. Am mers până la extrem și am încercat cu Angela Similea și Cătălin Crișan … n-a mers :).

O altă surpriză interesantă este de data asta din partea Microsoft-ului. Microsoft a pus la punct o tehnologie destul de simplă de codificare a informațiilor într-un cod de culori și forme geometrice. Este un fel de cod de bare care conține informații codificate despre produse sau alte obiecte gen destinația bagajelor. Diferența este ca acel cod de bare se citește cu aparatură specializată iar acest cod se poate citi cu telefoane mobile cu camera foto incorporata. Pentru a vedea mai multe puteți să accesați: http://www.microsoft.com/tag/. Respectivele imagini pot fi generate online și pot cuprinde texte standard, link-uri către site-uri de web sau chiar business card-uri. Aplicația de citire este disponibilă pentru telefoanele cu Windows Mobile și IPhone.

Dacă tehnologia va avea succesul scontat, viața noastră va fi mult mai ușoară. Vom trece pe lângă o reclamă sau vom accesa un site de web si vom transfera informațiile utile pe telefonul mobil făcând o poză.

Mai jos un link-ul către acest blog in format Microsoft Tag.

Răzvan