Ca o notă de început: sunt împotriva violenței de orice fel (fizică sau verbală) și cred că cei care apelează la această formă de manifestare în societate ar trebui pedepsiți pe măsură.

În senat s-a adoptat zilel trecute un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru violența elevilor față de profesori ceea ce e un lucru bun! Există elevi pe lumea asta care aplică în societate și la școală ce mizerii au văzut în familie sau în cercul lor de prieteni. Și sunt perfect de acord că profesorii trebuie protejați și elevii pedepsiți dimpreună cu părinții care i-au educat așa.

Dar, articolul 4 prevede ceva mișto de tot: profesorii primesc un statut special:

Asta se traduce prin faptul că profesorul are dreptate prin declarația lui by default și elevul trebuie sa dovedească contrariul. Și dacă nu se poate dovedi nimic de nicio parte, e cuvântul lui versus cuvântul elevului și câștigă profesorul.

Asta inseamna ca plângerea făcuta de profesor are cam aceeași forță probantă cu un proces verbal întocmit de un polițist. (asta e de la un jurist, nu știu eu cuvinte atât de complicate 🙂 ).

Ce e nasol la acest articol din lege este că poate să genereze abuzuri. Dacă un profesor vrea să se răzbune pe vreun elev sau pe vreun părinte, trântește o plângere de acest gen în care elevul nu are nicio șansă să dovedească contrariul și să vezi ce distracție începe în viața familiei din punct de vedere luptă cu sistemul. Vor trebui să aducă probe care să dovedească contrariul celor afirmate de profesor…

Detalii despre proiectul de lege găsiți aici pe edupedu.