Asistăm la o mică revoluție/evoluție în domeniul dronelor de rucsac. Avem mai nou o dronă fabricată de GoPro care încearcă să intre pe această piață dominată de DJI, piața dronelor de consumer.

Camera video

GoPro Karma vine fără cameră. Practic îți cumperi un GoPro separat sau îl folosești pe cel din dotare. Avantajul unei camere GoPro este ca are, față de orice altă cameră, dynamic range-ul cel mai bun. Practic poți să filmezi zone luminoase și întunecate în același cadru fără să-ți fie teamă că pierzi din detalii. Na, e o cameră de acțiune care trebuie să filmeze în absolut orice condiții pentru că e o cameră pe care nu stai să o poziționezi și să o reglezi. Drona este compatibilă cu Gopro Hero5 Black, Hero5 Session și Hero 4 black și silver. Practic, dacă ai deja camera, Karma devine un accesoriu mișto. Și diferențele între GoPro 4 black și GoPro 5 black sunt minuscule.

Cei de la DJI susțin că cele două camere de pe cele două drone au același senzor. Diferența majoră pe care o văd eu este unghiul lentilei care la Mavic Pro este mai îngust. Asta înseamnă că pentru a filma același cadru trebuie să ridici drona mult mai sus. Asta, pe mine personal, m-a deranjat destul de mult când am trecut de la dronă DJI pe care aveam montat GoPro la dronă DJI cu cameră proprie. Cu GoPro Karma nu trebuie să te ridici extrem de sus pentru a lua un cadru larg. Acest lucru îți oferă o oarecare siguranță, cel puțin în mintea proprie, că vezi drona mai aproape de tine când o pilotezi. Mai mult de atât, cu cât ridici drona mai sus crește riscul să o zboare un vânt mai puternic care nu se face simțit la sol. Avantaj Phantom 4 care are motoare mai puternice și este mai grea.

Avantajul GoPro-ului este că e totul automat și dynamic range-ul pe care îl oferă nu necesită nici o reglare a setărilor camerei. Tot timpul ai filmări perfecte pentru condițiile de afară. Dezavantajul, pentru unii, este tocmai acest unghi larg de filmare care duce la un efect de fish eye și care curbează imaginea pe margini. UPDATE GoPro 5 are un mod de filmare LINEAR care elimină acest fish eye effect dispobil până la rezoluția de 2.7K. Cică a fost introdus special pentru filmarea din dronă. La DJI ai și sistemul lor de auto dar de multe ori simți nevoia să treci pe setări manuale. Nu mai zic de acest tap to focus pe care îl introduce DJI Mavic Pro-ul. Te poți trezi că ai filmat cele mai mișto secvențe din viața ta și rezultatul este un clip blurat pe care nu-l poți folosi. Așa că nu uitați, dacă vă cumpărați Mavic Pro, înainte de orice secvență, dați cu degetul pe ecran să focalizați.

Siguranță

Acum, orice dronă mai răsărită știe să se-ntoarcă de unde a decolat în caz că se-ntâmplă ceva. Problema GoPro Karma este că nu are senzori în față și nu știe să detecteze obstacole. Așa că, presupun, sistemul lor de întoarcere la bază este pe sistemul vechi de la DJI: se ridică la o altitudine predefinită, zboară drept până în dreptul punctului de decolare și aterizează la punct fix.

DJI Phantom 4 și DJI Mavic Pro au acest obstacle avoidance system care le permite să ocolească orice le iese în cale. În plus, ajută foarte mult și dacă ești nevoit să înregistrezi niște cadre în zone mai înghesuite gen păduri, clădiri sau străzi cu stâlpi. Ești aproape sigur că dacă mergi cu drona în față, dacă apare un obstacol, mica zburătoare se oprește și te avertizează că tocmai ți-a salvat o tonă de bani.

Karma nu are sistem de evitare a obstacolelor ceea ce, pe mine personal, pățit fiind, mă cam deranjează.

Dimensiuni

Cumva DJI Mavic Pro se împachetează mai elegant decât GoPro Karma. Au marele avantaj că folosesc elice pliabile. Oricum, sunt cele mai bune drone de rucsac din acest moment de pe piață.dimensiuni.jpg

DJI Phantom 4 nu este de dimensiuni foarte mari dar este o dronă clasică și compactă și vine cu o cutie de transport extrem de practică. Cumva, mie mi se pare asta un avantaj. Nu e bine să ai foarte multe părți care se mișcă pe o dronă mai ales că în zbor este supusă la tot felul de vibrații care pot slăbi șuruburi sau rupe diverse sisteme de prindere. Mavic-ul și Karma au patru brațe pliante și elice pliante (în cazul Mavic-ului). Vom vedea în timp cât și dacă rezistă aceste sisteme.

Telecomanda

GoPro Karma vine cu o telecomandă compactă cu ecran incorporat. Scoți drona și telecomanda din rucsac și ai zburat. Simplu și direct.

DJI Mavic Pro și DJI Phantom 4 au nevoie de un telefon sau o tabletă pe post de ecran pentru a vedea ce filmezi. Scoți drona (montezi elicele în cazul Phantom 4), pornești telecomanda, montezi telefonul, pornești aplicația și ai zburat. Na, puțin mai complicat…

Se zice că telecomanda de la Mavic Pro bate până la 7 km. N-o să zburați cu drona mai mult de câteva sute de metri distanță față de voi aproape niciodată. E un avantaj dar unul cam inutil.

Cadre inteligente

Dronele de la DJI au tone de feature-uri care te ajută să filmezi “like a pro”: follow, învartitul în jurul subiectului, tap to fly etc.

GoPro Karma are doar ceva de genul să zboare drept între două puncte. Nu are implementat niciun sistem inteligent de încadrare și urmărire a unui subiect. E și periculos de altfel să ai așa ceva fără să ai un sistem de evitare automată a obstacolelor.

 

Baterie

Clar DJI Mavic pro este câștigător la durata de viață a bateriei: 27 de minute. Acum, din experiența proprie, nu am avut nevoie să zbor mai mult de un sfert de oră pentru un cadru și oricum ajungem să ne cumpărăm mai multe baterii. Și nici nu recomand să plecați de la sol cu o baterie consumată pe jumătate. Cei de la Gopro susțin că drona lor are o autonomie de 20 de minute. DJI Phantom 4 merge cam 15-17 minute cu o baterie.

Concluzii

DJI fac drone since forever. GoPro fac camere since forever. Până și DJI pe primele lor drone de consumer foloseau GoPro-uri. 🙂

Datorită experienței pe care o au, eu personal pariez pe cei de la DJI. GoPro este la prima versiune de dronă și oricâtă experiență ar avea pe partea de video sunt la început de drum la nivel de zbor controlat. Eu am deja un Inspire 1 care mi se pare o dronă genială pentru că este mare, stabilă, latența este extrem de mică și o pot folosi la filmările profesionale. Mi-am comandat (după ce am vândut Phantom 4) și un DJI Mavic Pro pentru a avea o a doua dronă de backup și pentru excursiile în care am nevoie mai mult de o dronă practică decât de o calitate deosebită a filmării.

GoPro Karma este construit mai ales pentru cei care au deja un GoPro Hero (4 sau 5) și vor niște accesorii mișto. Ai la pachet o dronă pe care poți monta camera și un stabilizator genial de mână care-ți transformă radical clipurile filmate. Și GoPro-ul filmează genial pe lângă camerele de la DJI, vă zic (mai puțin treaba deranjantă cu fishe eye-ul pe care unii o detestă).

GoPro Karma vine la pachet cu un Karma Grip. Practic poți să scoți gimbal-ul de pe dronă cu tot cu cameră și să le montezi pe un băț și să filmezi din mână cu o stabilizare electronică pe care nu ai cum să o obți altfel. Îți construiești propriul stabilizator folosind camera, gimbal-ul de pe dronă și grip-ul inclus în pachet. Avantaj GoPro Karma. Ai în 3.850 lei drona și stabilizatorul de mână (desigur dacă ai o cameră GoPro deja în dotare). Dacă trebuie să-ți cumperi și cameră, ajungi la un preț de 5.850 lei (adăugând un GoPro Hero 5 black care costă 2.000 lei)

La DJI este un pic mai complicat. Nu poți să demontezi camera și gimbal-ul și oricum nu ai avea ce face cu ele. DJI vinde separat Osmo-ul care are camera proprie. Practic, ca să ajungi la nivelul de accesorizare a Karmei îți trebuie un Mavic Pro care costă 5.400 lei și un Osmo care costă 2.890 lei. Total 8.290 lei. Ceea ce e foarte mult peste prețul Karmei chiar dacă îți cumperi și un GoPro pe lângă.

Același calcul pentru DJI Phantom 4: drona 6.235 lei plus Osmo 2.890 lei egal 9.125 lei.

Eu deja am un DJI Osmo pentru asta și mai am și un Feiyu G4 pentru GoPro de pe vremea când erau cei mai buni de pe piață în domeniul gimbal-urilor de mână. Așa că nu mă atrage extrem de mult pachetul Karma.

Pe scurt:

  • GoPro Karmadouă accesorii mișto pentru GoPro: dronă compactă și stabilizator de mână într-un pachet mult mai ieftin față de ce ai fi nevoit să achiziționezi de la DJI.
  • DJI Mavic Proo dronă genială și compactă
  • DJI Phantom 4o dronă genială și robustă – cum ziceam mai sus, o utilizare intensă a unei drone pliabile s-ar putea să reflecte în fiabilitate. Phantom 4 rămâne o dronă clasică cu un format dovedit rezistent. Dronă pe care o recomand în continuare cu căldură.
  • DJI Inspire 1 – o dronă semi-profesională, rezistentă la vânturi puternice, cu o calitate excelentă a filmării și care răspunde instant la comenzi (spre deosebire de cele de mai sus care au un ușor delay). Când filmezi cetăți aflate pe un vârf de munte nu ai cum să folosești phantom, Mavic sau Karma la ce vânturi se intersectază fix acolo. Am trecut prin asta. 🙂

drone-versus.jpg