UPDATE: Acest articol este din 2015. Găsiți aici un articol actualizat cu ultimele modele de drone din 2016.
Introducere
Primesc această întrebare cel puțin o dată pe săptămână. M-am hotărât să scriu un articol măcar să pot răspunde rapid cu un link.
Deși sunt convins că aș putea să-mi construiesc o dronă de la zero cu componentele și tutorialele care se găsesc pe piață, nu sunt adeptul acestei metode. Îți trebuie timp de studiu și ai prea multe opțiuni din care trebuie să alegi. Nu știi ce tip de motorașe să folosești, dacă gimbal-ul e cel mai bun și dacă rezultatul final va fi unul satisfăcător din punctul de vedere al stabilității.
Cochetam de multă vreme cu ideea de a-mi cumpăra o dronă dar niciodată n-am fost convins de DIY kits. Nu prezentau siguranța că va funcționa, nu prea aveau elemente de siguranță și le puteai pierde foarte ușor. De aceea m-am bucurat enorm când DJI a scos prima dronă așa mai comercială pe piață. Ei au pus cumva bazele dronelor destinate publicului larg. Și aici am o paranteză: nu e atât de ușor și atât de simplu ca în filme. Ca pilot/operator de dronă îți trebuie antrenament la greu.
Recomand achiziția unei drone din timp, nu înainte de concediu. Șansele să pierdeți/stricați drona sunt foarte mari dacă nu vă antrenați inițial într-un spațiu larg.
Elemente de care să țineți cont
1. Timpul de zbor
Foarte important! Stresul cel mai mare în cazul unei drone este momentul în care se termină bateria. Da, dronele din ziua de astazi au elemente de siguranță și aterizează singure acolo unde se află în cazul în care au bateria descărcată dar treaba asta nu vă ajută dacă se-ntâmplă să fie deasupra unui lac. Căutați drone care să aibă autonomie mai mare de 10 minute.
2. Elemente de siguranță
Chiar dacă s-au ieftinit foarte mult și vor deveni ca DSLR-ulile și toată lumea va avea una, sunt totuși niște bani pe care îi puteți pierde în câteva secunde. Gravitația nu iartă. 🙂 E important să știe să se-ntoarcă acasă în momentul în care pierde legătura cu telecomanda sau să aterizeze singură de urgență dacă bateria nu mai ține. Pe vremea când filmam fără imagine live la sol, treaba asta mi-a salvat drona de câteva ori. E foarte ușor s-o pierzi din vedere.
3. Stabilitatea imaginii
Oricât de cool ar fi dronele, din punct de vedere distracție nu reprezintă mare lucru. Sus, jos, stânga, dreapta și rotire. Practic, dacă ai semnal bun GPS, este ca și cum te-ai juca cu un punct în aer care rămâne fix atâta timp cât nu te atingi de telecomandă. Nu ai satisfacția unui avion sau elicopter cu telecomandă pe care trebuie să le controlezi de la decolare până la aterizare. O dronă e importantă pentru poze și filmare. Jucăriile astea ne permit să vedem lumea dintr-o perspectivă nouă. Imaginile rezultate chiar dacă nu sunt neapărat frumoase din punct de vedere artistic, sunt spectaculoase orice ai filma. De aceea este foarte important să ai o cameră bună și un sistem de stabilizare eficient.
Nu vreți să aveți fotografii mișcate și clipuri video care generează amețeală spectatorului. 🙂 Tehnologia de zbor din interiorul acestor drone este incredibilă. Se agață de o coordonată GPS preluată de la câțiva sateliți și compensează cu ajutorul elicelor și a înclinației proprii orice pală de vânt. Acest lucru duce la un zbor nu foarte lin și la vibrații care afectează destul de rău camera de filmat/fotografiat. Partea mișto este că cineva a inventat gimbal-ul și problema este rezolvată.
Recomand să căutați pe youtube imagini filmate de utilizatori cu respectivele drone ca să vă dați seama dacă este ceea ce vă doriți. Dronele cu camere fără stabilizare sunt cool, mai ieftine dar rezultatul video/foto o să fie nesatisfăcător.
4. Imagini live la sol
Am zburat multă vreme folosind intuiția și cu ochii-n soare. E ok dacă acoperi o suprafață relativ mică de filmare/fotografiere. După ce mi-am montat un sistem de FPV ca să văd ce “vede camera” viața mea a fost mai simplă și timpul de filmare și chiar cel de editare s-au redus simțitor. Cadrele îmi ieșeau din prima fără să mă chinui.
E important să aveți și un sistem care vă afișează parametrii dronei: capacitatea bateriei, altitudinea, distanța față de punctul de decolare și cel mai important un cap compas care să vă arate direcția către bază.
5. Cutie de transport.
După ce montezi drona, este destul de enervant să o faci bucăți și să o asamblezi de fiecare dată când vrei să filmezi ceva. De aceea cutia originală nu ne ajută cu nimic și vă recomand să aveți o cutie de tranport în care încape gata asamblată și pe care s-o puteți arunca neglijent intr-un portabagaj.
Drone
Practic, sunt trei în total. 🙂
1. Quadrocopter DJI PHANTOM 2 VISION PLUS (+) v3.0
Este cea mai accesibilă dronă ready to fly de la DJI care conține tot ce ai nevoie.
De ce? Pentru că:
-are cameră video Full HD și un senzor de 14 megapixeli pentru fotografie
-are gimbal pentru stabilizare cameră pe trei axe
-are sistem de transmitere imagini live la sol (până la 700m). Se folosește un smartphone pentru asta (neinclus în pachet, desigur 🙂 )
-are parametri de zbor afișați pe imaginea live pentru un zbor sigur
-camera poate fi controlată de la sol și se pot modifica live parametri de filmare/fotografiere în cazul în care avem nevoie.
-autonomia de zbor este de până la 25 minute
Dezavantajul este că nu poți monta altă cameră pe dronă. Bine, nici nu cred că este nevoie.
2. Quadrocopter DJI PHANTOM 2 H3-3D v2.0 (v3.0)
Este drona pe care am folosit-o eu cel mai mult. Este drona pe care v-o doriți dacă vreți neapărat să filmați cu un Gopro 3/4.
Problema este că nu vine cu un sistem de transmitere imagini la sol. Sistemul trebuie achiziționat separat și trebuie montat de noi. Nu e greu doar că drona trebuie desfăcută și mai aveți nevoie și de un letcon. 🙂
În rest este ready to fly și vine cu un gimbal dedicat pentru stabilizarea exclusivă a unui GoPro. Gimbal-ul poate fi controlat de la sol pentru poziționarea camerei pe verticală. Din păcate, GoPro-ul nu poate fi controlat în aer. Dacă ai decolat și ai constatat pe la jumătatea zborului că ai uitat să dai drumul la înregistrare, asta este… te-ntorci la bază. 🙂
E o dronă foarte mișto dar implică un pic de lucru manual și mici cunoștințe de electronică în cazul în care vreți să o aduceți la un nivel decent de control.
Autonomia de zbor este de până la 25 minute.
Va fi gadget-ul anului.
De ce? Pentru că:
-are o cameră 4K cu același senzor ca și GoPro 4
-transmite imagini live la sol la o rezoluție 720p la o distanță de până la 2 km
-are un sistem cool de ridicare a piciorușelor astfel încât să nu obstrucționeze filmarea
-o poți controla și cu ajutorul unei aplicații de iPhone/Android
-vine cu geantă de transport și gimbal-ul împreună cu camera se pot detașa ușor pentru a fi protejate
-poți atașa filtre camerei (vine cu un filtru de polarizare la parchet)
-poți folosi două telecomenzi: una pentru controlul zborului și una pentru controlul camerei
–poți zbura cu ea în interior pentru că are un sistem de poziționare în cazul în care nu ai semnal GPS. De exemplu eu am avut problema asta când filmam în niște chei unde semnalul GPS era inexistent.
-camera poate fi controlată cu degetul pe ecranul tabletei/telefonului. Ai acces la toți parametri și poți să-ți filmezi cadrele așa cum îți dorești
-sistem de avertizare pentru baterie descărcată care-ți calculează dacă are timp să se-ntoarcă la bază… așa ca la elicoptere. 🙂
-18 minute autonomie de zbor
Eu sunt foarte încântat de jucărie. Recunosc că-mi tremură un pic genunchii în momentul în care o ridic în aer. Probabil că e de la faptul că e foarte scumpă și că este la cu un totul alt nivel față de dronele de mai sus. Recomand achiziția acesteia după ce v-ați antrenat cu un Phantom 2 Vision Plus. E deja la un alt nivel și nu mai e chiar o jucărie.
Concluzii
Există multe drone pe piață ready to fly dar nu prea se ridică la nivelul celor de la DJI. Avantajul lor este că au început din timp și au acumulat experiență.
Practic, din cele trei listate mai sus, rămân două:
-DJI PHANTOM 2 VISION PLUS – pentru hobby și concedii. Se transportă relativ ușor pentru că e mică. Imaginile rezultate sunt OK pentru concedii și filmulețe de prezentare publicabile în online.
-DJI INSPIRE 1 – pentru semi profesioniști așa ca mine care înțeleg ce înseamnă parametri unei camere video și au prins un pic de experiență de zbor folosind o dronă din clasa hobby.
Și revin, nu vă cumpărați drone pe post de jucării. Dronele pot fi chiar periculoase în anumite cazuri. Mai citiți încă o dată sfaturile de aici.
Ce-mi doresc eu de la DJI: senzori de perimetru. Da, dacă ar pune așa ceva pe drone și nu mi-ar mai fi frică de crengi de copaci și pereți de clădiri, aș fi cel mai fericit pilot de drone din lume. Fiecare zbor e un stres și te-ncarcă cu adrenalină chiar dacă din exterior vedeți doar un geek cu o telecomandă în mână care nu face nimic. 🙂
Eu mi-am cumpărat toate dronele din România de la Sierra sau de la distribuitorii lor. Sierra este primul importator DJI în România, este firma cu cea mai mare vechime in domeniul RC și cu service dedicat (sunt în legătură cu serviceul autorizat DJI din Germania). E mișto că oferă și soluții integrate în cazul în care un client are cerințe speciale.
Deci esti DJI fanboy 🙂 de Drona Parrot Bebop & Skycontroller ce zici ?
Pare ca e un succes asa la prima vedere. Dar n-am testat-o deci nu pot s-o recomand. Astept sa apara si pe la noi.
pare ca emag poate s-o aduca: http://www.emag.ro/drona-parrot-bebop-skycontroller-red-pf725100/pd/DT0CBMBBM/
dar au gresit autonomia: (Altele:Autonomie 150min) 🙂 visul umed al tuturor pasionatilor de drone, sa zobare o drona o ora jumatate 🙂
150 min inseamna fix 2 ore si jumatate….
E gresita oricum, chiar daca am facut eu calculul gresit 🙂
De pe site-ul oficial:
Lithium Polymer 1200 mAh
Flight time: 22 minutes with 2 batteries included
http://www.parrot.com/usa/products/bebop-drone/
Un mini review la drona https://www.youtube.com/watch?v=yzzNyaoX5V8
Autonomia mi se pare prea mica, asa sunt de fel aceste dispozitive adica mie sincer imi e frica sa nu cumva sa ramana fara baterie si pac sa cada….
In alta ordine de idei uneori e chiar amuzant sa faci de mana ta daca stii ca planurile tale nu au functionat macar ai invatat ceva nou :D.
Multumesc pentru o sinteza foarte buna!
Ai putea sa spui ceva despre nivelul de zgomot al lui Vision si Inspire 1? Nu am tinut asa ceva in mina si nici nu am gasit pe undeva citi decibeli emit rotoarele. Care e impresia ta?
A doua intrebare ar fi daca ai date (sau experienta proprie) de conditii maxime de vint si rafale (m/s sau km/h) si de precipitatii (mm).
Amandoua cand sunt jos la sol sunt extrem de zgomotoase. Cand se ridica in aer se aud ca un roi de albine in apropiere (chiar daca ele sunt la 100 m). Silentioase nu sunt. Lumea ma intreaba daca ar putea fi folosite pentru spionaj. Nu e cazul. Le auzi venind de departe. Ai timp sa te-mbraci daca cumva faci nudism in curte. 🙂
Cu Phantom-urile nu stiu sa-ti zic in metri pe secunda referitor la vant. E chestiune de feeling si de cum te simti tu in siguranta. Am constatat ca daca vantul e deranjant pentru om (inchizi ochii, te misca cand stai in picioare, iti vine sa-ti pui gluga sau sa te intorci cu spatele), nu prea merge sa zbori. Adica e ok doar ca drona se agita foarte tare ca sa-si tina echilibrul si ai tot timpul senzatia ca o sa cada. De cate ori am ridicat drona pe astfel de vant, am adus-o la sol in mai putin de 20 de secunde… si asta cu greu ca batea vantul.
Cu Inspuire inca n-am incercat pe vant. Ar trebui sa fie mai rezistenta pentru ca are elciele mai mari si e si mai grea.
Was is das? :)) http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Gadget/Stiri/Cea+mai+mica+drona+din+lume
Foarte tare DJI INSPIRE 1 , arata ca si in filmele sf, dar deocamdata pretul e prea piperat.
Imi place mult articolul tau, am si eu un DJ Phantom Vision plus sunt in faza de inregistrare si ma antrenez, inca nu pot spune ca sunt stapan pe situatie cand drona este in aer. Dar imi place enorm si poate la anu voi trece la pasul 2, dar pana atunci te rog sa ne mai spui si noua din cand in cand despre pataniile tale. Multa bafta.
As vrea sa te intreb care este autonomia bateriei la Inspire 1 ?
Eu la Phantom vision + am deja 3 baterii.
Parrot bebop
Salut
Un update legat de acest subiect ? o drona entry level pentru concediu ? ceva decent si la dotari si la pret ?
Multumesc 🙂
Salut
Am achizitionat de curand un Phantom 2 Vision Plus, si pe telefon nu am decat telemetria, fara imaginea live.Am citit pe net, si am inteles ca e boala frecventa sa cada modulul wifi.Gasesc pe undeva unul mai ieftin ?( drone defecte, dezmembrate, etc … )
tks
Salut , eu sunt Octavian si locuiesc in Bucuresti , pentru acest tip de drone , iti trebuie ceva special ca sa nu inclaci legea? Scuze daca am raspuns tarziu