Cam aşa sună ştirea din ziarele de azi! Pe scurt totul se reduce la o metodă de a mări şansele de câştig la Blackjack (sau 21). Metoda este relativ simplă. Pentru fiecare carte mare adaugi 1 la ceea ce ai numărat şi pentru fiecare carte mică scazi 1. Faci asta pe o perioadă mai lungă de timp şi în momentul în care numărătoarea ta a ajuns la un număr rezonabil începi să joci pe sume mai mari pentru că şansele de câştig sunt maxime. Nu are nici o legătură cu iphone-ul. Pur şi simplu aplicaţia numără pentru tine.

Ce este interesant totuşi în această ştire, este metoda în sine. S-a făcut şi un film după fapte reale intitulat 21 (http://www.imdb.com/title/tt0478087/) în care nişte studenţi de la MIT au pus la punct o metodă de a număra şi a nu fi prinşi de către proprietarii cazinourilor. Pentru că da! Această metodă simplă este considerată de cazinouri o formă de fraudă. Dacă te prind că numeri eşti dat afară din local şi primeşti şi o interdicţie în toate cazinourile din Nevada. Nu mai număra bă! Este ca şi cum la jocul de bridge nu ai mai număra câte atuuri au ieşit şi joci la inspiraţie.

Înţeleg perfect. Blackjack a fost considerat un joc de noroc ani de zile pentru că la prima vedere pare un joc de noroc. „Mai bagă o carte că simt că asta e”. Dar după mulţi ani s-a descoperit un model simplu matematic care măreşte şansele de câştig. Se încearcă acelaşi lucru şi cu alte jocuri de noroc gen poker sau ruleta. Nu s-a reuşit nimic până-n prezent. La 21 s-a putut fiind un joc mai simplu şi bazându-se pe expunerea pe rând a tuturor cărţilor din pachet.

Acum asta e. Nu mai e un joc de noroc cu şanse mici de câştig dar la care poţi să obţii sume mari de bani. A fost dar acum s-a dus. Dacă acest joc nu mai aduce profit scoate-l din ofertă.

Sunt convins că există o întreagă armată de răuvoitori care vor să se-mbogățească pe spinarea cazinourilor (săracele). Dar nu ai cum să-i opreşti pe oameni să gândească. Sunt convins că există sau se pot concepe alte aparate de numărat care sa le ţi în buzunar şi sa nu fie sub formă de telefon. Nu ai cum să lupţi împotriva minţii umane. Nu ai cum să pui un filtru la intrarea-n Casino care să treacă creierul în starea „joc fără sens”.

Pe de altă parte există şi partea economică. Probabil că s-a constat statistic că 99% din jucătorii de blackjack nu numără şi pierd bani frumoşi în favoarea cazinourilor. Şi asta în ciuda faptului că metoda a fost popularizată până şi de Hollywood (sau poate aici a fost greşeala 🙂 ). Atunci probabil că e mai simplu şi mai bănos sa-ţi pui impresionantul sistem de securitate să interzică telefoanele mobile în incintă şi să urmărească cu atenţie profilul „numărătorilor”.

Ştirea în original sună aşa:

http://www.antena3.ro/stiri/hightech/cazinourile-americane-in-alerta-dupa-ce-o-aplicatie-pentru-iphone-permite-trisarea-la-blackjack_65015.html

Ceea ce vreau eu să subliniez este faptul că această metodă nu este o metodă de a trişa. A trişa înseamnă să încerci să obţii informaţii, de exemplu, despre cărţile adversarilor de la complicii din spatele acestora. Dar să numeri în gând şi să joci sume mai mari atunci când crezi că ai şanse mai mari nu înseamnă decât că eşti prudent şi şti să joci 21.

Urmează probabil să introducă şahul în cazinouri având ca şi crupieri pe Karpov şi Kasparov ca să nu avem nici o şansă.