Am zis că e stupid să scriu de cutremur. Toată media ne-a invadat. Dar fraților! Asta e știre: “Câinii au simțit primii seismul”? DA! Au simțit primii pentru că era sâmbătă seara și era la ora când dormitau sub un camion trăgând tacticoși din țevile de eșapament. Și dacă tot leneveau ei așa s-au gândit să se joace jocul “cine simte primul cutremurul”. Este un joc bestial. Durează mult și implică tot regnul animal. S-au anunțat premii în bani și în valută. Conform acestei știri se pare că premiul cel mare a fost câștigat de câini. Dar cred că nu este drept. Că pe vulpile din pădure și pe cei doi elefanți de la grădina zoologică nu i-a întrebat nimeni :).


După cum spuneau și seismologii, a fost un cutremur mic și benefic. A mai eliberat tensiunea acumulată între plăcile tectonice. Este mult mai bine să avem din astea mici și dese. Și e și normal să se întâmple stimați reporteri. Trăim pe niște bucăți mari de pământ care plutesc pe lavă. Trăim ca pe niște bărci îngrămădite pe un lac iar noi suntem un fel de purici de purici pe acele bărci.

Și eu m-am speriat. Pentru că e normal. Dar acest sentiment nu trebuie să ne îndemne să răspândim panica. Nu trebuie să ne pară rău că nu s-a-ntâmplat nimic grav și nu avem o știre de senzație. Nu trebuie să dăm tot timpul imagini apocaliptice cu cutremurul din 77 sau cu niște imagini de groază de pe youtube a unor evenimente din Japonia. Nu trebuie să tragem de seismologii care ne spuneau frumos că nu a fost nimic nașpa. Nu trebuie să-i forțăm să scoată o știre de senzație atunci când nu e.

Da. Populația a intrat în panică. E un moment bun să calmăm populația. Mi-a plăcut foarte mult de seismologii care ne-au explicat frumos și de cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgenta, care ne-au dat niște indicații utile despre ce să facem și unde să ne adăpostim. De exemplu ne-au spus că e bine să ne adăpostim cât mai departe de marginile clădirii. Și e și logic pentru că dacă vă uitați la imaginile apocaliptice prezentate veți vedea că majoritatea dezastrelor erau în părțile exterioare. E un lucru simplu pe care nu l-am putut gândi în momentul zguduielilor.

O fătucă ne explica ieri că nu suntem în siguranță nicăieri. Că și pe stradă poate să ne pice o cărămidă în cap sau să se prăbușească un panou publicitar. Da ai dreptate! Dar greul a trecut și trebuie doar să ne liniștim. Mă întreb dacă să mă mut de pe planeta Pământ că e cam nesigură. Oare pe Marte sunt cutremure? Poate că sunt dar n-au descoperit încă cărămida și nici publicitatea. Sau poate că e o reclamă mare la Coca Cola pentru că e roșie :).

Domnu Marțian, dacă citești acest articol și „dacă pleci ia-mă și pe mine :)”

Răzvan