Sau pe umeri cum spun ei, dar în jurul gâtului, practic.

Recunosc că mi s-a părut un concept interesant dar puțin ciudat. Nu-s căști să te izoleze de lumea din jurul tău și nici nu-s boxe cu care să-ți distrezi prietenii. Fiind acest concept ciudat nu mi le-am cumpărat dar când prietenii m-au întrebat ce-mi doresc de ziua mea am reacționat în consecință și am zis să încerc și această variantă de a asculta muzică și respectiv audiobooks.

Pe scurt? Sunt extrem de încântat. Fiind fan Bose, am ales varianta de la Bose pe numele mic SoundWear Companion, dar sunt și altele mult mai ieftine pe piață gen JBL Soundgear sau Sony Wearable Neck Speaker SRS-WS1.

Cât de comode sunt?

Extrem de comode. După primele două trei sesiuni nici nu le mai simți și diferența față de căști este că nu ai senzațiile alea ciudate de la căștile in-ear, nu-ți apasă urechile ca alea on-ear și nici nu te-ncingi ca alea over-ear. Ai sunetul perfect țintit către urechile tale de niște boxe care stau pe umerii tăi aproape de urechi. Nimic nu îți agresează urechile și nu-ți apasă pe creștetul capului.

Varianta de la Bose vine cu o husă elastică, fină și rezistentă care poate fi scoasă și spălată sau înlocuită cu alte variante în alte culori.

Și nu, nu pot fi folosite în timp ce alergați.

Ceilalți din jurul tău aud ce asculți tu?

Da, aud. Nu atât de tare precum auzi tu dar aud. Adică dacă e liniște în cameră și tu asculți muzică/audiobooks ceilalți ar putea fi deranjați. Dacă e un mediu zgomotos și e un sunet de fundal permanent, pot fi folosite fără probleme în spații deschise. De exemplu la mall, sus la food court, poți să asculți liniștit ceva pentru că auzi doar tu.

Și nu, nu te izolează de zgomotele din jur. Unii consideră asta un avantaj alții un dezavantaj.

Sunetul?

Ai muzica cu tine. Ca și când ai sta mereu în aceeași poziție în cameră față de niște boxe fixe. Doar că te plimbi, faci mișcare și sunetul, din punctul tău de vedere, rămâne constant în orice zonă a casei te-ai afla.

Calitatea sunetului este mult peste căști (dacă accepți că nu izolează). Nu-ți bagă nimeni sunetul cu forța în ureche, ai doar senzația de acel sunet plin dat de muzica care umple o încăpere, indiferent dacă stai, te miști sau speli rufe.

Le port când mă joc în atelier, când gătesc sau când fac alte activități mai puțin intelectuale care trebuie completate cu narațiunea unei cărți audio. Le folosesc la laptop și la telefon. Le-am folosit și ca hands free pentru conversații telefonice (da, au și microfon) și conexiunea bluetooth este foarte stabilă și instantanee.

Nu, nu sunt înlocuitori de căști. Nu sunt înlocuitor de nimic. Sunt doar niște boxe portabile pentru urechile tale. Sunt fan.