Am fost și rămân cel mai mare fan. Ascult în mașină, ascult în cele două ore de cumpărături și ascult chiar seara la culcare.

Unul dintre primele mele posturi pe acest blog a fost referitor la audiobooks.

Audiobook-urile îmi fac viața mai frumoasă în momentele cele mai plictisitoare. Un drum la Cluj nici nu se simte. Ajung uneori la destinație și-mi pare rău că trebuie să întrerup audiția. Nici nu vă dați seama cât de mult vă schimbă percepția asupra activităților neinteresante.

Am descoperit plăcerea de a asculta audiobook-uri la un drum la Mediaș. Ascultam la radio ceva teatru radiofonic (o poveste polițistă). Ei bine undeva între Sighișoara și Mediaș am pierdut semnalul de la radio. Nu vă zic că m-am întors din drum să ascult cum se termină povestea? 🙂

Există multe variante de a asculta așa ceva. Există pe net niște cărți citite publicate de Asociația Nevăzătorilor din România. Din păcate nu sunt disponibile spre vânzare și există doar versiuni piratate.

Există câteva audiobook-uri vândute de edituri din România dar sunt din categoria super intelectuale. Nu prea am găsit cârți de aventură sau polițiste sau de ce nu de dragoste.

Varianta trei este să cumperi audiobook-uri în limba engleză. Sunt disponibile în itunes și pe alte site-uri care vând așa ceva.

A patra variantă este să ai un kindle care are soft text-to-speech. Din păcate citește doar cărți în limba engleză.

A cincea variantă este singurul soft din lume care oferă text-to-speech în limba română: Expressivo (căutați Carmen). Poți să-ți faci din fișiere text direct mp3-uri. E un pic tricky de utilizat dar rezultatele sunt remarcabile. Nu e o voce de actor, e o voce de fată robot dar după primele cinci minute nici nu-i mai auzi vocea. Povestea se proiectează în capul tău ca și când ai citi. Din păcate nici cărți în format text nu prea găsești pe la noi. Și astea se găsesc pe net tot piratate.

A șasea variantă sunt podcast-urile. Să asculți audio-blog-uri ca cel al lui Gaben. Eu îl „citesc” pe Gaben de pe iPhone exclusiv în mașină. 🙂

Spuneam că ascult și la culcare. Știu că e mai frumos să ții o carte în mână și să-i simți mirosul de hârtie. Pe mine personal mă ajută să adorm. Practic îmi înlocuiesc gândurile care mă frământă cu o voce care-mi spune o poveste. Așa dacă citesc de pe kindle, după ce închid și mă culc, tot nu pot să adorm că mă gândesc la tot felul de chestiuni. 🙂

Sunt foarte utile și pentru bătrânii din familia noastră care nu mai văd. Eu am două cazuri de oameni în vârsta pe care i-a ajutat enorm.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • audiobooks romana torrent