Păi așteaptă tu mult și bine sau cel puțin asta-mi vine să-i răspund.
În ultima vreme primesc tot felul de mail-uri care se-ncheie cu acest ordin că nu pot să-i spun altfel. Nu tu “mulțumesc”, nu tu “vă mulțumesc anticipat”, nu tu “în speranța că nu v-am deranjat”, nu tu “al dumneavoastră cutărică”. Nimic. “Aștept răspuns!” Păi nu-ți vine să-i tragi una?
Se învață mai nou în școală această formulă sau de unde acest val de nebunie? Înțeleg că business-ul ne învață să stabilim de la început și să definim clar așteptările noastre. Dar există forme politicoase prin care ai putea să-i comunici respectivului destinatar că nu e un mail trimis așa pentru informarea sa ci un mail cu o întrebare la care chiar ai vrea să primești un răspuns. Și mai mult de atât, vorbesc de tineri născuți după revoluție. Deci nu e cazul să fie vreo legătură cu vreun MBA modernist.
Deci? De unde formula asta de-ncheiere de-ți vine să-l bați pe expeditor?
Aștept răspuns!
Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):- https://razvanbb ro/astept-raspuns/
„Astept cu deosebit interes raspunsul dumneavoastra” 😉
Seamana cu vechiul obicei de a incepe fiecare propozitie/fraza cu „deci”. Se pare ca lucururile proaste se propaga mai repede decat obiceiurile bune. Psihologia maselor.
e-Pupincurism!
Pot specula un pic:
noile mijloace de comunicare (mail, mess etc) nu au venit insotite si de „norme de utilizare”, comunicarea prin ele nu beneficiaza de niste parametri acceptati ca „de bun-simt”. In cazul telefonului fix, dupa ani si ani de utilizare, deja erau niste lucruri acceptate de toti oamenii cu putina educatie – nu suni intre 14 si 17, nu suni dupa 21, lasi sa sune doar de 5 ori maxim, te prezinti din prima.
In privinta mailului, s-a observat ca foarte multa lume nu il foloseste corespunzator, adica nu-ti raspunde. Eu am scris inclusiv la firme serioase sau la persoane destul de importante cu diverse chestiuni si n-am primit nici macar un raspuns de PR, de genul „va multumim, deocamdata nu suntem interesati sau ceva”.
L-as mentiona aici ca pe un om care mi-a lasat o amintire deosebit de placuta, prin raspunsul amabil, profesionist si imediat, pe Marius Ghenea. Chiar daca era vorba de un refuz al unei solicitari, am ramas cu un respect deosebit.
Deci, vazand oamenii ca dai mailuri in pustiu si nu primesti raspunsuri nici cand ai ceva serios de zis, au inceput cu asta. Si se duce din unu-n altul prostia.
ha ha, parca as fi pe forumul Chip unde, la sectiunea „Ai o problema cu calculatorul? Posteaza aici!” intra tot felul de dubiosi care isi fac user, pun informatii gen „Location: over the rainbow” si avatare care mai de care, apoi scriun post in 3 randuri, fara majuscule, punctuatie dar pline de presqrtri k p mess, apoi la final iti trag un „ast rasp yubitzeloo_4u_kiss_2011@yahoo.com„. Adica dupa ce ce vrei sa il ajuti, nu vrea nici macar sa faca minimul efort de a mai intra din cand in cand sau, stupoare, sa se aboneze la raspunsuri ca sa-i vina pe e-mail
pai, depinde ce iti doresti: cititori care sa iti ceara (politicos sau nu) sa le raspunzi – ceea ce inseamna ca sunt interesati de raspuns si o sa intre din nou, sau cititori politicosi, care nu cer nimic, dar nici nu urmaresc topicul.
Pana la urma, ei pot zice ce vor, tu esti jupanul
NU astept raspuns!
…un raspuns. Asta cred ca asteapta toata lumea. Coincident si eu astept unul si ma intreb daca e acelasi. Prin urmare introduc ipoteza ca e vorba de un raspuns univeral de aia s-a generalizat formula de incheiere.
Eu as raspunde 42 (detalii in http://ro.wikipedia.org/wiki/Ghidul_autostopistului_galactic ) daca mi-as permite, pentru ca o sa ii dai ceva de cercetat expeditorului si o noua perspectiva. Poate pe viitor va folosi: ” Toti asteptam un raspuns!”.
e mai bine asa! bafta!
Probabil tradus din Engleza ” I’m looking forward to hearing from you”. O traducere cam aiurea, dar totusi…
Sunt 50% de acord cu Alex T.
Formula de incheiere „Astept cu interes raspunsul dumneavoastra!” vine de la expresia „Looking forward to your feed-back!”.
Cred ca ar suna aiurea pentru romani o traducere „Privesc inainte catre raspunsul dumneavoastra!”, datorita faptului ca mentalitatea noastra nu se bazeaza pe perspectiva. Nu vedem nici-o luminita la capatul tunelului asa ca mai bine mancam primul gandac intalnit in cale decat sa asteptam sa strabatem pestera.
Pot sa adaug faptul ca suntem lipsiti de bunul simt de a raspunde cuiva. Ex: Mergi pe strada si spui cuiva: „Am o idee de afacere!”. In cel mai bun caz primesti o privire mirata. In cel mai rau caz te priveste ca pe un idiot. Un raspuns tot nu primesti.
Continuand…
Este o formula de incheiere care denota un „interes deosebit” (a se cauta in DEX explicatia) fata de raspunsul la respectivul mesaj (pozitiv sau negativ)
Poate exista persoane cu mare lene in varful degetelor si prefera sa incheie cu „Astept un raspuns!”, insa parerea mea este ca nu trebuie generalizat.
Multumesc! 🙂