Pentru că tot auzeam sunetele alea de alarmă aeriană pe care le știam din filmele cu război ale lui Sergiu Nicolaescu, m-am întrebat astăzi când s-a declanșat alarma dacă trebuie să fac ceva. Oare e un test? Oare chiar ne atacă rușii? Oare invadează srilankezii comuna Ditrău? Asta cu rușii am rezolvat-o repede, am dat pe Antena 3 să văd dacă e sărbătoare. Nu era.

Precum Playstation scoate în store jocurile gratuite pentru abonații PSN în prima marți din lună așa și IGSU, în fiecare pima zi de miercuri din fiecare lună, testează sistemul de alarmă ăla sonor de-ți vine să fugi în primul buncăr. Bine, nu știu ce testează că noi oricum nu reacționăm și nici nu am ști unde să ne ducem în caz că e ceva real. Probabil că testează să vadă dacă mai merg boxele.

Deci așa ca regulă, dacă auzim alarmele de mai jos și nu e prima miercuri din lună ar trebui măcar să privim cu îngrijorare pe geam, pe cer sau pe ce avem la îndemână. Dacă e prima miercuri, ne punem căștile și continuăm de unde am rămas că poate avem noroc și e doar testul pe care nu-l anunță în presă.

Am preluat de pe site-ul IGSU de aici tipurile de sunete pe care ar trebui să le învățăm ca să știm ce o să ne omoare 🙂 .

ALARMĂ LA DEZASTRE

5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele.

PREALARMĂ AERIANĂ

3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.

ALARMĂ AERIANĂ

15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.

ÎNCETAREA ALARMEI

Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

Practic dacă o auzim pe cea din urmă cel mai probabil este că am scăpat :).

Oricum, relativ complicat sistemul și greu de reținut. Dezastre sunete de 16 secunde, prealarma aeriană 32 de secunde și alarmă aeriană de 4 secunde. Deci dacă suntele sunt scurte e cumva cam prea târziu…