Anii trecuți le alegeam după două criterii: să fie un brand cunoscut și să pară că e la reduceri. Oricum, să fie într-un buget rezonabil.

După experiența neplăcută cu service-ul în garanție inexistent de la Whirlpool, am studiat un pic mai atent piața și am cerut și ajutorul comunității.

Rezultatele sunt după cu urmează:

Brand

Au ieșit în evidență următoarele ca fiind the best of the best:

  • Bosch – cică rezistă în timp de rup – service bun
  • Miele – că ar fi super-șmechere – eu eram convins că e un brand de bijuterii
  • Electrolux – zice lumea că sunt solide și nu se strică niciodată (aici am o prietenă care are experiențe neplăcute cu acest brand dar să zicem că e doar o întâmplare)

La capitolul mai puțin bune spre jalnice au ieșit, în urma sondajului, următoarele:

  • Whirlpool (asta de la mine pentru serviceul în garanție inexistent)
  • Beko – rată mare de defectare
  • Hotpoint – rată mare de defectare

Cele trei brand-uri mai puțin bune de mai sus au fost pomenite și de cei care au venit să ridice mașina mea defectă Whirlpool, când am returnat-o la eMAG, ca fiind cele mai trimise înapoi de către consumatori. Ei practic au statistici la prima mână, calde, cu feedback direct.

Ca o paranteză, despre Hansa și Gorenje nu s-a pomenit aporape nimic sau foarte puțin în discuțiile stârnite de mine.

Două chestiuni importante de luat în considerare când vă alegeți mașina de spălat vase

Sertar separat de tacâmuri (al treilea sertar). Deși ințial, după ce mi-am cumpărat, am zis că e o prostie pentru că acum alerg mai mult între mașina de spălat și sertarul cu tacâmuri, mi-am dat seama că totuși e o idee mișto fără de care n-o să pot trăi.

Când aveam coșulețul ăla în care puneam tacâmurile îl scoteam din mașină și transportam toate tacâmurile într-un singur foc la sertar. Problema cu coșulețul ăla este că trebuie să scoți tacâmurile prinzândule cu mâna de vârf în loc de mâner ceea ce este un pic cam neigienic.

Acum, de când tracâmurile sunt înșiruite frumos (orizontal) în seratrul dedicat din mașin a de spălat, viața este mult mai frumoasă. Pot să apuc tacâmurile de coadă/mâner și am constatat că fac rapid o selecție pe care o transform într-un mănunchi de tacâmuri de același fel pe care îl arunc rapid în lăcașul lor din sertar. Muuuult mai comod!

Pentru a le găsi mai ușor, filtrați după “3 coșuri”.

Lungimea furtunului de alimentare cu apă. E foarte important. La vecehea mașină de spălat vase pur și simplu l-am înlocuit cu un alt furtun mai lung găsit cu greu într-un colț de Romstal. A fost simplu pentru că era unul standard.

La cel mai ieftin model de Miele pe care mi l-am achiziționat, furtunul are pompa pe el și nu aveam cum să-l înlocuiesc cu unul standard din comerț. Practic îmi lipseau 30 cm ca să ajung la robinet. Cei mai lungi 30 cm din viața mea. Nu aveți idee cât de greu este să găsești un prelungitor pentru așa ceva. Până la urmă am găsit un racord extensibil de gaze care s-a portivit.

Notă: da, e mișto Miele mai ales când le povestesc prietenilor că mi-am luat Miele. Reacția este wow! Nici când le-am zis că mi-am luat iPhone X nu au fost atât de dați pe spate. Nu prea înțeleg de ce. E o mașină de spălat bună, calitatea materialelor este impecabilă în comparație cu celelalte mașini de spălat vase pe care le-am deținut și spală foarte bine. În paralel, niște prieteni și-au cumpărat un Bosch cu aceleași 3 sertare și care spală tot așa foarte bine. Doar că nimeni nu tresare când se laudă că și-au luat ultimul model de Bosch cu trei sertare…

Alte criterii țin doar de dimensiunea spațiului în care vreți s-o amplasați, dacă vreți să fie incorporabilă sau nu și capacitatea acesteia. Noi, familie relativ tradițională cu doi copii, avem nevoie de o mașină tradițională de peste 12 seturi.

Numărul de programe, afișajele electronice, proiectoarele pe podea și conexiunea WiFi sunt mici mofturi pentru că oricum veți folosi un singur program de fiecare dată.