Încerc sa abordez o problemă mai puţin convenţională. Alegerea cadourilor pentru sărbătorit/sărbătorită. Cel mai reuşit cadou pe care poţi să-l faci unui prieten este o surpriză cu ce-şi doreşte el/ea cel mai mult. Problema este că este foarte greu să obții cadoul ideal şi de multe ori imposibil. Trebuie să rogi pe cineva apropiat să se intereseze care de multe ori e jenat să-ţi spună, care nici el/ea nu ştie ce să-i ia … etc. Trebuie să te gândeşti intens ce pasiuni are şi ce nu şi-a cumpărat până acum şi trebuie să ai grijă să nu-i cumpere altcineva dintre prieteni acelaşi cadou.
Toate astea de mai sus necesită timp liber, ceea ce în ziua de azi este din ce în ce mai puţin. Sigur, există şi varianta puţin „meschină” după părerea mea, având următoarea abordare: „o rezolvăm cu nişte hăinuţe”, „cu o bijuterie nu dai greş niciodată” sau varianta pe care eu personal o „apreciez” la modul extrem – o cămaşă şi cravată. Sigur nu mă împotrivesc şi am mers pe aceste variante de foarte multe ori iar sărbătoriţii păreau fericiţi cu ceea ce primeau. Sunt convins că există persoane care-şi doresc bijuterii sau haine dar în continuare există problema: ce fel de haine şi poate vrea cercei sau poate un lănţişor de aur alb sau aur galben? Ce vreau să spun este că problema rămâne în continuare.
Mai există cazul în care prietenii vor să facă cadouri la noul născut sau copilului care a împlinit un an. Din nou o vizită la Mother Care poate să ne ajute să găsim un trusou mai scump şi mai frumos care rezolvă problema. Dar poate are nevoie de o jucărie sau un balansoar. Şi când jucăria apare-n casă apar şi prietenii care vor spune: „de ce n-aţi spus că o luam noi cadou …”.
Abordarea pragmatică dar şi practică a acestei probleme există de foarte mul timp la americani: construirea unei liste de dorinţe pe internet. Poţi publica acolo produsele pe care le doreşti, cantitatea, poză cu produsul, preţul şi locaţia de unde pot fi cumpărate. Prietenii pot alege de acolo produsele pe care le vor achiziţiona în vederea unui cadou, le pot rezerva şi le pot trece ca şi cumpărate. Sigur, prin această metodă dispare partea cu surpriza, asta dacă ne reuşeşte :). Dar sărbătoriții vor primi exact ce-şi doresc de la haine şi bijuterii până la gadgeturi inutile dar pe care trebuie să le avem.
Se pot publica acolo orice dorinţe de genul un kilogram de cartofi, o casă-n Malibu şi un Subaru Impreza. Există o varietate largă de site-uri care oferă acest serviciu gratis. Eu personal mi-am publicat wishlist-ul la http://www.wishlist.com/. Este uşor de utilizat iar metoda de adăugare a produselor este extrem de simplă. Vă adăugaţi un buton la explorer şi de câte ori găsiţi pe net un produs care vă place, doar trebuie să apăsaţi acel buton, să completaţi/verificaţi informaţiile care sunt preluate din pagină şi adăugaţi produsul la listă. Astfel puteţi să vă construiți progresiv lista de-a lungul timpului.
Mai există problema ce ţine tot de convenţiile care ne-nconjoară. Şti exact preţul cadoului. Şi? Oricum poţi să-l afli. Este în totalitate decizia prietenilor tăi cât vor să dea pe cadou. Şi preţul cadoului nu reflectă neapărat „preţuirea” sărbătoritului. Cadoul în sine este important nu valoare acestuia.
Să primiţi cadouri cât mai frumoase!
Răzvan