L-am descoperit astăzi plimbându-mă prin magazin. Pare OK. În sensul că am văzut cele două filtre care se vând ca rezerve și seamănă foarte mult cu filtrele din aparatele pe care le dețin

Da, dețin literalmente câte un aparat de filtrare în fiecare cameră din casă și în fiecare încăpere de la birou. Am decis că pentru mine și familia mea trebuie să fac ceva să mă protejez de poluarea de afară, mai mult decât să mă plâng pe Facebook. 🙂

Așa, are un filtru de particule și unul de gaze ca și cele pe care le-am găzut la viața mea și costă doar 250 lei. E și montabil pe perete (asta mi s-a părut mișto).

Și totuși de ce e atât de ieftin față de altele de pe piață?

Eh, aici e șpilul. Nu are senzor cum au celelalte. Adică nu detectează singur poluarea iminentă și nu-și mărește singur turația motorului ca să eliminie poluarea mârșavă. Are un buton rotativ de unde-l pornești și dai mai tare sau mai încet (trei trepte). Senzorul ăla în general este foarte scump și face diferența între filtrele de aer de pe piață.

Da, acest lucru manual e buba lor într-un fel. Dacă-l oprești de tot o să uiți să-l mai pornești sau o să-ți fie lene să-ți introduci această nouă operațiune în rutina ta zilnică. Eu recunosc, la cât sunt de maniac cu aceste filtre, l-aș cumpăra și l-aș ține activ pe viteză minimă pentru a curăța în mod constant aerul din încăpere. Îmi e groază de fiecare dată când deschid geamurile să “aerisesc” și văd cum filtrele din casă își umflă bojocii și bagă aerul prin instalație.

Și consumabilele?

Nu-s scumpe ca la celilalți. Costă 30 lei filtrul de particule și 50 lei cel de gaze.

Pre-filtrul (inclus in aparat), ala pe care se adună praful se curăță o dată la 2-4 săptămâni (nu te anuță el, trebuie să-ți amintești tu). Tot în cartea tehnică am descoperit că cele două filtre de mai sus se remonadă a fi schimbate o dată la 6 luni (depinde și de gradul de poluare din încăpere).

Zici să ne cumpărăm?

Mă, eu zic că filtrele de aer o să ajungă o prezență constantă în viața noastră la cum are grijă minunata noastră conducere de partid de acest fenomen al poluării. De când mi-am montat în dormitor, nu mă mai trezesc cu nasul înfundat și calitatea aerului se schimbă vizibil în câteva ore oriunde l-ai monta.

Doar că să-l țineți pornit pe minim sau să vă introduceți disciplina de a-l porni atunci când peste zi petreceți mai mult timp într-o încăpere sau dacă-l montați în dormitor să-ș porniți peste noapte sau peste zi să curețe aerul înainte de culcare dacă vă deranjează zgomotul (deși zgomotul de ventilator este un white noise apreciat pe scară largă).Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • purificator aer ikea pareri