Ai o idee de afaceri genială! Ai niște bani puși deoparte și te gândești să-ți dai demisia să nu mai depinzi de șeful tău cel urâcios. Te gândești că ce bine ar fi să lucrezi tu de acasă și să dezvolți ideea ta din vârful patului.

Iată câteva lucruri pe care nu ți le spune nimeni înainte să-ți dai demisia 🙂 :

 • Vei avea nevoie de un sediu accesibil și ție și clienților tăi. Nu, dacă nu ai o căsoaie cu multe camere, nu prea e o soluție să lucrezi de acasă. Vei începe cu un birou la sediul unei prietene bune (pentru că nu-i așa, n-ai nevoie decât de un laptop și o imprimantă) și vei constata că vei avea nevoie de propriul spațiu unde să-ți depozitezi lucrurile sau mărfurile pe care le vinzi.
 • Îți faci un site? Ce mare lucru. E plin net-ul de template-uri. Iei un exemplu, mai modifici un pic de cod și gata. Asta până îți dai seama că funcționalitățile free nu-ți sunt de ajuns. Și angajezi un om mai priceput decât tine.
 • Devii specialist în asamblat mobilă de la Ikea. 🙂
 • Începi să vinzi ceva online? Descoperi o nouă lume a datelor cu caracter personal. Trebuie să ai disclaimere peste disclaimere, notificări de prăjiturele (cookies) și bază de date securizată pentru că le promiți clienților că datele lor nu vor trece pe mâna unor răufăcători. Desigur, există avocați specializați pe așa ceva.
 • Deși clienții tăi vor fi unii minunați care se vor înțelege cu tine din priviri, trebuie să expui pe site toate termenele și condițiile de colaborare. Tot un avocat știe cel mai bine ce să facă și în acest caz.
 • Vei mânca PR și Marketing pe pâine la micul dejun. Da, vei constata că departamentele alea pe care le-ai considerat atât de inutile în corporația ta… chiar făceau ceva.
 • Vei cunoaște legislația privind protecția consumatorului ca pe sfintele porunci.
 • Vei învăța să vinzi într-o lume în care publicitatea online este din ce în ce mai blamată. Vei învăța despre banere inutile și vei face o selecție personală de influenceri care te pot ajuta dintr-o mare imensă de auto-proclamate “vedete pe internet”.
 • Vei învăța că social media este cu totul altceva față de “îmi fac o pagină de Facebook”
 • Vinzi ceva prin curier? Trebuie să găsești un furnizor de cutii și de folii cu bule care nu au stat în ploaie și praf ultimele două săptămâni.
 • O să ajungi să știi pe de rost niște coduri neinteligible ale unei case de marcat care, deși model nou, funcționează pe același principiu de acum 20 de ani.
 • O să trebuiască să angajezi un nene care o să-ți fac un plan minuțios de evacuare din apartamentul tău de două camere, să-ți pună săgeți verzi pe pereți la vedere și etichete cu atenționare de 220 V pe prizele tale drăgălașe
 • Te-ai gândit să faci importuri? Foarte tare! Va trebui să angajezi o firmă care colectează taxe de timbru verde și să faci raportări trimestriale cu ce ai vândut și să le plătești o factură pentru asta.
 • Contabilitate? Ce mare lucru? Ai câteva facturi pe lună. Trebuie să plătești TVA, impozit și asta e… până ajungi la primele raportări. Ajungi să angajezi o firmă de contabilitate.
 • Plata cu cardul online, nu? Trăim într-o lume modernă în care plățile electronice sunt la putere. Cum să nu ai plata cu cardul? Va trebui să angajezi o altă firmă care operează plățile de acest gen și să plătești un alt comision pe tranzacție.
 • Plata cu cardul la sediul firmei… ce naiba! Trebuie așa ceva. Ajungi să operezi o altă mașinărie cu butoane și să mai dai 2% per tranzacție băncii. Că doar ți-au dat POS.
 • Ai imprimantă, nu? Ce tare! Va trebui să angajezi o firmă care colectează cartușele sau tonerele consumate… contra cost, desigur.
 • În primii ani nu prea ai profit, doar ești în plină ascensiune, nu? Statul are grijă de tine și dacă n-ai profit, pentru că investești, nici nu-ți ia impozit. Asta până după primul an în care-ți zice: “ah, n-ai depășit 100.000 EUR cifră de afaceri într-un an. Trebuie să te trecem pe IMM și să plătești matale 1% impozit din cifra de afaceri, chiar dacă tu trăiești din importuri și marja ta de profit e foarte mică”.
 • Te ambiționezi și în anul următor te simți mai liber. Depășești 100.000 EUR cifră de afaceri și statul nu-ți mai ia 1%. Ești cel mai tare! Asta până peste vreo 2 ani când un program de guvernare mărește limita la 500.000 EUR și te trece înapoi pe IMM și-ți ia 3% din cifra de afaceri pentru că nu te-ai gândit să te angajezi la firma ta. Așa că urmează să te angajezi la firma ta și să reduci impozitul la 1% dar va trebui să plătești impozit pe salariul pe care ți-l oferi cu generozitate. Acum ai un nou target în viața.
 • Pregătește-te să faci muncă de recuperator. O să ai clienți cărora le oferi cu încredere produsele și serviciile tale și care uită să plătească facturile. Vei învăța pe banii tăi o groază de chestiuni inutile despre proprire și vei avea un folder pe desktop numit “notificări”.
 • Trec anii și încep să fii descoperit și afacerea începe să se susțină cum trebuie. Asta până ajungi să te lovești de primii țepari care-și cumpără produse, le folosesc în vacanță sau alte perioade importante din viața lor și ți le returnează în termenul de 30 de zile zgâriate și uzate astfel încât să nu mai poți face nimic cu ele.
 • Timpul tău va fi alocat în mare parte în chestiuni organizatorice și vei pierde tot entuziasmul de început. Vei încerca cu disperare să-ți găsești timp pentru ideile tale și să încerci să te ferești de valul de probleme organizatorice pe care nici nu le observi când lucrezi în corporație.
 • După prima amendă ajungi să înveți limba declaranților vamali și să știi lucruri pe care nu credeai că le vei învăța vreodată.
 • După ce te saturi de citit toate “poveștile de succes” promovate cu mare pompă pe internet, ajungi să scrii un articol despre de ce să nu pleci din corporație. 🙂

Nu, în acest articol nu mă plâng. După 7 ani de antreprenoriat pot să spun că sunt chiar mulțumit de ce am realizat. Doar că mi-am pierdut foarte mult din entuziasmul inițial și partea frumoasă și creativă de la început s-a transformat într-o muncă de management de procese. Tot încerc să-mi fac timp să-mi reiau activitățile care m-au impulsionat să calc pe acest teren nesigur promovat pe toate gardurile ca fiind idealul unei vieți liniștite și relaxante. Așa că… fă-te antreprenor, te provoc! 🙂