Mare parte din viață ne-o petrecem într-un microclimat artificial. Da, stăm cel puțin 8 ore într-o clădire, într-un birou, într-un spațiu bine delimitat care formează un micro climat întreținut de niște mașinării care decid calitatea vieții pe care o trăim în acea perioadă. Sunt programate să ne facă să ne simțim confortabil și filtrează lucrurile nocive în locul nostru. Practic ne punem viața și sănătatea pe termen lung în „mâinile” unor mașinării inventate de om pentru a susține o calitate și un nivel plăcut de viață departe de natură și izolat de zgomotul și noxele orașului.

Problema aici intervine. Avem încredere în acele mașinării? Avem încredere în oamenii care au proiectat și construit clădirea? Avem încredere în deciziile de managment financiar luate de-a lungul dezvoltării proiectului? Avem încredere să ne punem o treime din viața activă în brațele unui proiect atât de complex? Cine decide dacă e bine pentru noi ceea ce au decis niște dezvoltatori/constructori/proiectanți? Care sunt standardele pe care trebuie să le acceptăm sau care sunt mai bune pentru noi? Cine monitorizează acest standard de-a lungul timpului?

Eu personal sunt obsedat de acest subiect și încerc, după cum am mai și scris pe blog, să am grijă de calitatea aerului respirat acasă și la birou. Este acel lucru pe care organismul nostru îl absoarbe non-stop și care poate decide cum va arăta viitorul nostru din punct de vedere sănătate.

Well Building Standard

Și ca să răspund la una dintre întrebăril e de mai sus: da, există un standard care poartă numele de WELL Building Standard, standard introdus în SUA în 2014  și pentru care se obține o certificare pe baza unei evaluări realizate de Green Business Certification Inc. Organizația asta verifică documentația, face teste și este independentă de administratorul standardului: WELL Building Institute.

Cei de la Skanska au o campanie de conștientizare pe acestă temă și au pus pe tapet o serie de clipuri care să te facă să te gândești la condițiile în care-ți petreci mare parte din viață. Mai jos primul din serie și care acoperă subiectul calității aerului.

Sunt 7 concepte în total pe care le puteți descoperi aici , concepte organizate sub slgoanul: Office life is life. Live it WELL. Vă recomand să studiați informațiile de acolo pentru că sunt despre acea treime din viața voastră activă de care pomeneam mai sus.

Cei de la Skanska implementează deja acest standard (pe lângă certificarea LEED Gold) în proiectele Campus 6.2 și 6.3, în clădirile care sunt planificate pentru a fi date în folosință în 2020.

Despre calitatea aerului

Aici voiam să scriu niște lucruri înfiorătoare despre ce surprize ne-ar putea rezerva viitorul dacă respirăm aer poluat. Sunt convins că ne putem imagina și singuri ce înseamnă să ne alimentăm în permanență cu aer poluat sau filtrat prost din punct de vedere al microbilor. Da, am câteva puncte forte pe care le-am cules pentru acest articol dar am decis să nu le listez aici.

Și da, ne petrecem 90% din timp în interior și da aerul din încăperi poate fi mai poluat decât afară (de la 2 până la 5 ori mai poluat).

Concluzie

V-ați întrebat vreodată ce aer respirați la birou? Mie, în 11 ani de corporație, nu mi-a păsat, recunosc. Era bine că era răcoare când erau 40 de grade afară și cald când afară se dezlănțuia crivățul și modela nămeții de pe marginea drumului. Dar nu m-am gândit niciodată la calitatea aerului pe care-l respir. Voi vă gândiți? Aveți idee ce respirați în microclimatul vostru de la birou?Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • standard microclimat birou