Nu, n-o știți. De unde s-o știți că am inventat-o eu acum. Bine, nu chiar am inventat-o pentru că a venit cumva natural.

Acum câteva săptămâni mă tot plângeam eu că abia aștept ca Apple să scoată iPhone Fold. Treaba asta cu foldul a fost singurul motiv pentru care m-am supus chinurilor iadului să trec de pe un sistem smooth pe un sistem mocăit ce-și rezolvă problemele din puterea procesorului și din viteza memoriei în loc să intre la dietă de cod și să facă curat printre funcții.

M-am obișnuit cumva cu răul doar pentru că ecranul ăla mare ce stă tot timpul în buzunarul meu îmi face viața mobilă mai mișto. Și da, susțin în continuare că un fold performant nu este cel mai bun telefon de pe planetă dar este cel mai util telefon din viața mea. Minunat, once you go fold, you never go back!

Utilizator de Samsung Fold 4 fiind, când a apărut Fold 5 și am văzut că doar i-au pus un procesor nou doar ca să-i facă perioadele de înțepenire mai scurte, nu am fost tentat deloc să-mi cumpăr. Am fost, l-am testat, face poze la fel de nașpa când lumina nu-l ajută, se mișcă ca un android neoptimizat în continuare, dar i-au rezolvat găurica și acum se-nchide complet. Vă zic, altă viață, alt look, dar nu merită upgrade-ul. 🙂

Utilizator de youtube fiind, când am văzut valul de review-uri pozitive de Oneplus Open, am fost tentat să încerc. Am un prieten care e utilizator de Oneplus și știam un pic din povestea lor. Dar aveam ușoare dubii:

  1. e primul model de fold de la Oneplus. Deci posibil cu erori de proiectare și alte nebunii ascunse sub carcasa-i minunată
  2. deși sistemul de lentile este unul lăudat în materialele lor de marketing, softul nu prea îi ajută și pozele când lumina nu-i suficientă nu ies cu mult mai reușite decât cele de la Fold.
  3. are două ecrane dintre care unul este și pliabil (de tot) și nu prea știu cum e cu suportul tehnic. Când am avut probleme cu samsungul cu semnalul și cu folia de pe ecranul îndoibil, am rezolvat instant cu service-ul lor din București. Foarte bună experiența, recomand maxim dacă aveți probleme cu samsungurile. La Oneplus nu stiam cum e cu garantia, dar ajungem si la asta. 🙂
  4. părea tot un android clasic chiar dacă ceva îmbunătățiri pe partea de ferestre deschise simultan

Dar, pentru că m-a mâncat barba și am fost bombardat din toate direcțiile cu informații senzaționale despre această minunăție împăturibilă, am apăsat cu eleganță uimitoare pe butonul de Order și câteva zile mai târziu am fost printre primii care și-a primit produsul cu mici emoții că era livrat din Germania și în România se ocupa Cargusul să-mi livreze bijuteria.

Și? Cum a fost prima întâlnire? Dragoste la prima vedere?

Bă, nu! A fost cu “bă! am dat 1600 EUR pe mizeria asta?!”. Bine, de fapt exprimarea a fost mult mai largă și mai detaliată și legată de cei care l-au produs. Pentru că atunci când l-am scos din cutie și l-am configurat făcea așa:

Și e interesant că făcea din când în când. Făcea, își revenea, făcea își revenea. Am contactat suportul de la Oneplus care mi-au răspuns după aproape 24 de ore. M-au întrebat de scăpat pe jos, dacă are urme de lovituri etc. Le-am explicat frumos și politicos că a făcut așa chiar când l-am scos din cutie și discuția aparent a fost un pozitivă în sensul că voiau să-mi trimită un curier să-mi ducă minunăția în service.

Doar că, maniac fiind, m-am gândit să suflu cu ceva aer cu presiune prin mecanismul ăla de închidere că părea că e ceva rămas acolo care se plimbă printre fire, contacte, semnale cu fum sau ce mai folosesc ei să trimită semnal de date video între cele două părți ale ecranului. Si surpriză! După ce a făcut asta aparent problema s-a rezolvat și ecranul merge de parcă nu ar fi avut niciodată probleme. Ever! Indiferent ce i-aș face și indiferent de cât de smucit m-aș comporta cu părțile lui fine.

Eram pregătit să-l trimit înapoi și să-mi recuperez gaura de 1600 EUR pe care i-am investit într-o tabletă pliabilă defectă.

Și? Cu părerea de rău cum stăteai?

Și-mi părea rău, nu știți cât de rău. Am încercat să mă întorc la Samsung Fold și m-am simțit ca și când un telefon din anii 90 a apărut în pe biroul meu și mă lua la palme. Un telefon din secolul trecut este acum Samsung Fold în comparație cu Oneplus Open.

Oneplus Open se mișcă, după cum ziceam și în titlu, ca un iPhone. Are smoothness-ul ăla de îi înfioară pe utilizatorii de iPhone, este snappy orice l-ai pune să facă și interfața este extrem de familiară prin gesturi și comportament cu cea de pe iPhone. Brusc m-am simțit ca acasă, îmbrățișat de iOS like experience și acel mod natural de folosi un telefon. Practic visul meu de a avea un iPhone Fold s-a îndeplinit.

Plus it snaps! Și când se deschide și când se închide. Știi sigur că l-ai deschis complet, nu se vede deloc dunga aia șifonată din centru și știi exact când se închide. It snaps in place, nu știu cum să traduc ca să fie mai grăitor. 🙂

Sunt extrem de încântat de achiziție și, după cum ziceam, nu mă mai pot întoarce la Samsung Fold în acest moment. Este cu totul altă experiență cu Oneplus. Nu degeaba îl laudă ăștia pe toate gardurile și pereții virtuali din lumea asta mare, dar mică de când s-au inventat adresele de IP și HTTPS-ul.

Zici că partea de foto nu-i așa de senzațională?

Bă, nu prea. E mișto sistemul de lentile dar problemele pe care le vezi pe la influenceri pe youtube sunt reale. Cu focalizarea trebuie să te obișnuiești să o șmecherești atunci când soare dispare de la fereastră, poze în low light sunt la fel de proaste ca la Samsung Fold și ca să-ți fotografiezi pisica în fugă trebuie să treci aplicația în modul sport dar nu cu rezultate absolut senzaționale. Mediocre cel mult. Dar, dacă ar umbla la partea de AI pentru prelucrare fotografie din mai multe cadre cum fac toți ceilalți producători cred că rezultatele ar fi bunicele spre foarte bune. În fine, e o cameră bună dar în condiții vitrege trebuie să experimentezi un pic până ajungi să scoți o poză bună ca asta de mai jos:

Pe partea de video în schimb e foarte mișto. Și la rezoluție și la partea de înregistrare audio și pe partea de slow motion (inclusiv în low light). Foarte mișto, rezultate bune, sunt mulțumit.

Deci recomanzi?

Dacă vrei cel mai mișto fold de pe piață la ora asta, da, recomand cu căldură! Are un form factor excelent atunci când stă închis, nu-i nici lung pe modelul prăjină de la Samsung și nici lat pe modelul paletă de ping-pong de la Google Pixel Fold. Este numa bun de ținut în mână și de operat ca un telefon normal. Și nu se mișcă ca un Samsung.

Nu am avut ocazia să testez Pixel Fold pentru că deși îl aduc niște băieți de cartier de pe piața gri (nu foarte celebri pe partea de interacțiune consumatorul – ceva cu mobil rapid), iar Google nu vinde oficial în România și prin urmare nici service de ecrane nu are.

Ah, și pentru că am fost printre primii care am comandat am primit în pachet și o pereche de căști pe nume OnePlus Buds Pro 2, căști de zici că-s Airpods Pro dar pe verde. Se mișcă ca niște Airpods Pro, se controlează prin squeeze (prin presare, cred că s-ar traducere) ca Airpods Pro și nu au touch ca Airpods Pro. Și asta cu touch-ul mă înnebunea la Buds-urile de la Samsung care nu stăteau cuminți în ureche și de câte ori le ajutam să-și găsească calea către canalul meu auditiv dădeam pauză, îmi dezactivam noise cancelling-ul și îmi stricau toată impresia artistică.

Și mă mai deranjează o chestiune. Cei de al Supcase nu fac sau n-au făcut încă husă din aia mare și urâtă care să-mi protejeze mie ecranele multiple. Am inclusiv pentru Samsung Fold și folosim în familie de câțiva ani. Nu am mai văzut cum arată un telefon stricat de tot atâția ani. Căzături de la etaj, din mașină, pe gresie, aruncate cu boltă… da, am văzut! Dar telefoane sparte nu.

Revenind! Recomanzi?

Da, recomand, dar cu niște ghimpi:

  • îmi e frică să recomand ceva de 1600 EUR pentru că vei primi ceva ce nu pot eu să controlez 🙂
  • există suport în România și aparent au subcontractat o firmă locală care să-i ajute. Nu știu care este experiența cu ei
  • nu știu dacă problemele pe care le-am avut eu chiar s-au rezolvat și nu știu dacă nu cumva o să apară și la alții. Deocamdată. căutând pe internet și pe forumul de la Oneplus, pare că sunt singurul care a avut această experiență neplăcută dar rezolvată cu niște aer sub presiune

Da, recomand, dar cu frica că te vei întoarce la mine să-mi zici să-mi bag recomandările undeva la întuneric. 🙂

Din, din categoria folduri este senzațional și mi-a adus înapoi smoothness-ul de care m-am îndrăgostit pe vremea când de la an la an îmi măream numărul de la iPhone din coadă. Sunt foarte încântat, acum să vedem și cât ține această vrajă. 🙂

De comandat l-am comandat aici la ei pe site. Acum văd că e 1850 EUR, mai scump decât Samsung și Pixel. Și cu livrare în 17 zile…