Da, este o aplicație super basic care ar putea fi îmbunătățită radical.

Da, pare că e făcută cu un wizard de un programator într-o pauză de cafea.

Dar eu cred că în spatele aplicației sunt niște minți luminate care fac o selecție din diverse surse (digi24, capital și hotnews am văzut până acum). O selecție fără titluri clickbait, fără catastrofe în lumea mondenă și cu un text scurt care mă pune în temă. Sunt foarte mulțumit până acum.

Dar (și aici vorbesc de „dar”-ul din titlu) deși la prima vedere pare ceva bine pus la punct cu link direct către site-ul sursă, există o mică șmecherie spre bucuria publicului larg. Textele respective, de pe site-urile sursă, sunt afișate direct în reader mode (cel puțin pe iOS). Adică doar textul de pe site. Fără reclame, fără alte link-uri fără posibilitatea de a naviga și pe restul site-ului. Da, poți să mai apeși pe un buton și să vezi știrea pe frumusețea de site, dar nimeni nu va face asta după ce va citi știrea. Practic aplicația preia doar textul știrii și gata.

De ce mi se pare mie neetic? Pentru că în general producătorii de conținut trăiesc din publicitate. Nu există o altă sursă de finanțare în afară de un eventual paywall, soluție cu succes scăzut în România. Practic privezi sursele tale de știri de un câștig și așa mic, aducând informația utilă în aplicația ta. Și faza este că și Biziday va trăi la un moment dat din publicitate sau abonament. O să-și câștige existența pe munca altora fără a finanța sursele în niciun fel. Tăindu-le o parte una din sursele de venit: publicitatea din care vor trăi și ei. Cam cum a început și Hotnews în tinerețea lui tulbure.

Anyway, eu sunt mulțumit că am niște specialiști care-mi selectează știrile importante din zona mea, alți utilizatori sunt mulțumiți că au pe lângă asta conținut moca fără publicitate, dar sursele lor de știri se vor supăra într-o zi și o să taie accesul aplicației. Nu va dura mult.

Aplicația o puteți descărca de aici: iOS și/sau Android.