Ei zic că țin acea informație doar pentru noi utilizatorii și că n-o vede nimeni altcineva. Ei o folosesc doar pentru a ne servi reclamă personalizată și să ne sugereze noi prieteni pe baza proximității (cred că vi s-a-ntâmplat să mergeți la întâlnire cu cineva și imediat după Facebook să vă sugereze să vă împrieteniți).

Oricum, dacă vă uitați la istoria locurilor prin care ați fost (disponibilă aici) veți vedea că practic toată viața voastră este pe internet pe niște servere. Și când ați mers undeva și cât ați staționat acolo și pe unde v-ați plimbat. Practic vă plimbați cu un GPS tracker în buzunar care uploadează tot pe internet „într-o locație sigură”.

Eu personal, într-un exces de zel și furie, mi-am dezinstalat aplicația de pe telefon în decembrie 2016 (după cum se vede și în screenshot-ul de mai jos). Mi-am mai instalat-o o dată în luna mai și încă o dată prin august 2017 pentru că nu puteam să fac ceva din browser-ul telefonului pe Facebook. După cum se vede, imediat facebook a început să salveze viața mea.

Eu am dezinstalat-o pentru a elimina o dependență din viața mea. Și acum după un an și ceva stau mult mai bine cu capul. Nu mai am notificări inutile, nu îmi mai pierd timpul cu un timeline oferit de un algoritm, mai salvez din baterie și mă bucur de și redescopăr lumea din jurul meu. N-a fost ușor, recunosc. Acum folosesc Facebook doar din browser-ul telefonului pentru a posta poze și diverse texte cu urme de gândire profundă și pentru a interacționa cu prietenii atunci când este cazul.

Aparent, fără să vreau, am scăpat și de această istorie a locurilor prin care am fost pe care Facebook, în marinimia lui, o salvează gratuit și fără niciun ban pentru mine. Să nu uit unde am fost și unde am ajuns. Mulțumesc Facebook!

Singura metodă de dezactivare pe care o oferă Facebook oficial este să dezactivezi location services din sistemul de operare pentru aplicația Facebook. Dar, te avertizează clar că nu vei mai putea da checkin și nici nu vei mai primi publicitate personalizată. E pierderea ta utilizatrorule că nu vrei să te mai urmăresc! Răule!