Așa mă vede lumea mai nou. Sunt un sectant din ăla pe care nu știi cum să-l abordezi. “Uită-te la el… reciclează… uuu”. Am observat asta la oamenii din jurul meu. Atitudinea lor este circumspectă. Se trezesc cu ceva în mână și nu știu dacă e de aruncat sau de reciclat. Nu știu dacă să mă întrebe și dacă o să-i cert. Le e frică. Pot să garantez că mulți dintre prieteni și-au luat amabalajul în geantă și l-au aruncat la ei acasă.

Și recunosc că nu știam de ce. Pare că atunci când anunți că reciclezi aderi automat la această sectă a celor care reciclează. Ești undeva acolo sus și omul de rând nu te mai poate atinge. Tu reciclezi. Tu salvezi planeta. Nu ca plebea de sub pasul tău verde.

Și da, iar am fost certat de cei de la Sigurec (recunosc că m-am cam plictisit de ei). Din fericire eu reciclez pentru viitorul copiilor mei  nu pentru această aparent întreprindere de stat finanțată pe fonduri europene. Nu știu exact dacă așa sunt dar așa îmi oferă senzația de câte ori interacționez cu ei.

Și să ne înțelegem, depun un oarecare efort în acest sens și mă impic.

  • Sortez în șase recipiente diferite. Am un sac pentru sticle, un sac pentru hârtie și cartoane, un sac pentru aluminiu/fier, un sac pentru tetrapack-uri, un sac pentru PET-uri și unul pentru plastic și ambalaje de plastic.
  • Am un crusher din ăla cu carte turtesc cutiile de aluminiu și PET-urile.
  • Am un tocător de documente.
  • Toc  de mână cu cutter-ul și o ghilotină toate cutiile de carton pentru a nu ocupa mult spațiu în sacii de colectare.

Nu, nu mă interesează să-mi ridice cineva gunoiul. Chiar investec timp și bani în asta cu reciclatul. Și donez toți banii încasați.

Și cu toate astea cei care au venit de la Sigurec ne-au lăsat în curte trei saci de ambalaje de plastic pentru că le dăm gunoaie. Că “ei nu au timp să stea după noi să sorteze gunoaiele” – încheiat citatul. Se pare că ei nu colectează decât folii și sacoșe de plastic (sau “sacoși” cum se zice la ei în aplicație). OK, greșeala mea. Că nu m-am uitat ce scrie pe mașina lor (tot un  reproș de la ei).

Și da, de asta nu reciclează lumea, pentru că există pe lumea asta niște oameni care sunt niște dumnezei care nu se coboară la noi muritorii să ne explice ce e bine și ce e rău în materie de reciclare.

Eu personal m-am luat după semnul de reciclare de pe ambalajele de plastic. Se pare că am greșit. Ăia care le pun acolo sun niște fraieri și nu știu ce fac. Îmi cer scuze zeului Sigurec. N-o să mai fac. O să fiu cuminte pe viitor. Asta dacă n-o să mă bage pe blacklist…

Lumea mă tot întreabă de ce mă chinui. Mă repet. Nu reciclez pentru mine. Nu reciclez pentru Sigurec. Nu reciclez pentru primărie. Reciclez pentru viitorul copiilor mei. Aș vrea să poată să facă asta toată lumea fără frica unora de genul celor de la Sigurec…

Lumea a ajuns să nu recicleze de jenă și de frică.

Mi-aș dori să facă cineva un ghid cu poze și exemple cu ce se reciclează și ce nu. Am vrut să fac eu unul împreună cu Sigurec când încă mai exista ceva între noi. Dar prima pălmuță primită de la ei m-a convins că mă zbat degeaba pentru ei. Pălmuța de astăzi mă face să caut alt furnizor că m-am plictisit de atitudinea lor.