Secta reciclării din care fac parte

19 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Așa mă vede lumea mai nou. Sunt un sectant din ăla pe care nu știi cum să-l abordezi. „Uită-te la el… reciclează… uuu”. Am observat asta la oamenii din jurul meu. Atitudinea lor este circumspectă. Se trezesc cu ceva în mână și nu știu dacă e de aruncat sau de reciclat. Nu știu dacă să mă întrebe și dacă o să-i cert. Le e frică. Pot să garantez că mulți dintre prieteni și-au luat amabalajul în geantă și l-au aruncat la ei acasă.

Și recunosc că nu știam de ce. Pare că atunci când anunți că reciclezi aderi automat la această sectă a celor care reciclează. Ești undeva acolo sus și omul de rând nu te mai poate atinge. Tu reciclezi. Tu salvezi planeta. Nu ca plebea de sub pasul tău verde.

Și da, iar am fost certat de cei de la Sigurec (recunosc că m-am cam plictisit de ei). Din fericire eu reciclez pentru viitorul copiilor mei  nu pentru această aparent întreprindere de stat finanțată pe fonduri europene. Nu știu exact dacă așa sunt dar așa îmi oferă senzația de câte ori interacționez cu ei.

Și să ne înțelegem, depun un oarecare efort în acest sens și mă impic.

 • Sortez în șase recipiente diferite. Am un sac pentru sticle, un sac pentru hârtie și cartoane, un sac pentru aluminiu/fier, un sac pentru tetrapack-uri, un sac pentru PET-uri și unul pentru plastic și ambalaje de plastic.
 • Am un crusher din ăla cu carte turtesc cutiile de aluminiu și PET-urile.
 • Am un tocător de documente.
 • Toc  de mână cu cutter-ul și o ghilotină toate cutiile de carton pentru a nu ocupa mult spațiu în sacii de colectare.

Nu, nu mă interesează să-mi ridice cineva gunoiul. Chiar investec timp și bani în asta cu reciclatul. Și donez toți banii încasați.

Și cu toate astea cei care au venit de la Sigurec ne-au lăsat în curte trei saci de ambalaje de plastic pentru că le dăm gunoaie. Că „ei nu au timp să stea după noi să sorteze gunoaiele” – încheiat citatul. Se pare că ei nu colectează decât folii și sacoșe de plastic (sau „sacoși” cum se zice la ei în aplicație). OK, greșeala mea. Că nu m-am uitat ce scrie pe mașina lor (tot un  reproș de la ei).

Și da, de asta nu reciclează lumea, pentru că există pe lumea asta niște oameni care sunt niște dumnezei care nu se coboară la noi muritorii să ne explice ce e bine și ce e rău în materie de reciclare.

Eu personal m-am luat după semnul de reciclare de pe ambalajele de plastic. Se pare că am greșit. Ăia care le pun acolo sun niște fraieri și nu știu ce fac. Îmi cer scuze zeului Sigurec. N-o să mai fac. O să fiu cuminte pe viitor. Asta dacă n-o să mă bage pe blacklist…

Lumea mă tot întreabă de ce mă chinui. Mă repet. Nu reciclez pentru mine. Nu reciclez pentru Sigurec. Nu reciclez pentru primărie. Reciclez pentru viitorul copiilor mei. Aș vrea să poată să facă asta toată lumea fără frica unora de genul celor de la Sigurec…

Lumea a ajuns să nu recicleze de jenă și de frică.

Mi-aș dori să facă cineva un ghid cu poze și exemple cu ce se reciclează și ce nu. Am vrut să fac eu unul împreună cu Sigurec când încă mai exista ceva între noi. Dar prima pălmuță primită de la ei m-a convins că mă zbat degeaba pentru ei. Pălmuța de astăzi mă face să caut alt furnizor că m-am plictisit de atitudinea lor.

Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
 • Google Play
 • App Store

11 comentarii

 1. Acesta este motivul pentru care eu nu mai duc la sigurec decat pet-urile si alte cateva ambalaje, desi in pare rau ca arunc la gunoi atata plastic. La inceput duceam absolut tot. Orice avea semnul reciclarii il puneam in sac si il lasam la ei. Le aveam puse in saci sortate, iar cand aveam drum la Carrefour le lasam acolo. Pana intr-o zi, cand dupa ce am lasat toti sacii, a iesit cineva din interior cu un sac, s-a uitat in stanga si dreapta, si apoi l-a aruncat la tomberonul de langa. Nu sunt 100% sigur ca era sacul meu pentru ca n-am fost sa verific dar la cum se cumporta personalul Sigurec eu as zice ca era, mai ales ca s-a asigurat ca nu il vad eu. Cred ca nu le-a convenit faptul ca eu duceam toate ambalajele, ei considerand ca unele sunt gunoi, asa cum zici si tu. De atunci duc doar pet-urile, hartia, sticla si unele ambalaje din plastic, gen cele de sampon, creme, etc. Din pacate in Romania si reciclarea este doar o afacere.

 2. Poti da mai multe informatii despre dispozitivul de strivit pet-uri si cutii? Eu le strivesc de mana dar nu este foarte eficient, iar asa ceva nu cred ca se gaseste la noi: https://www.youtube.com/watch?v=yn1FO2sqhHs

 3. Și eu reciclez la Sigurec pet-urile și uleiul folosit.

  • Cum duci uleiul? Tot adun ulei de 3 ani, am 1 bidon de 5l + niste borcane de sticla… dar contin si resturi, trebuie sa il curat sau se ocupa ei ?

  • Salut,

   Vezi ca uleiosul.ro vine la tine si ridica uleiul, daca ai macar 5 litri – intra pe site si acolo ai toate detaliile.
   Eu am avut mai mult de 5 litri, nefiltrat, dar nu a fost o problema.

  • La Cluj nu este uleiosul așa că nu am prea avut alternativă. Doar l-am dus, nu l-am curățat, nu i-am făcut nimic.

 4. Mda, si eu am un feeling de inutilitate cand ma duc cu sacosile in portbagaj pline de cartoane si sticle/pet-uri. Le duc cu masina pentru ca tovarasul Baluta al sectorului 4 a binevoit doar sa-mi ia banii pe salubritate (firma fara activitate la sediu), dar nu si sa-mi ofere posibilitatea sa reciclez. In fine, le car prin sectorul 3, unde sunt pubelele alea ingropate, dar am un feeling ca toate ajung in aceeasi masina, in aceeasi groapa de gunoi.

  Pt Ciprian: Uleiul poti sa-l duci si la benzinariile mol. Eu nu l-am curatat de resturi, am presupus ca trece printr-un proces inainte de a fi utilizat. Ar fi si mult mai neigienic sa-l cureti tu, mizeria ajunge tot in apa, cu destul ulei din ea.

  Cand gasesti un alt procesator, sa ne anunti si pe noi.

 5. Eu am incetat sa mai reciclez. Am pus gunoi separat, sticle cu sticle, plastic la plastic, aluminiu cu aluminiu, metale magnetice cu cele magnetice… nu am primit nici macar 50 de bani reducere la taxa de gunoi asa ca nu mai reciclez nimic… sa curga amenzile UE

 6. Salut, boss. Apropo de pet crusher. am vazut undeva un distrugator de plastic. Caut asa ceva, dar nu vreau sa dau o suma cu trei de zero. De fapt, as dori sa pot recicla acasa bidoanele de plastic, eventual sa pot si refolosi plasticul. Mutlumesc

 7. In sectorul 1 se pun toate ambalajele uscate laolalta, indiferent daca sunt de aluminiu, hartie sau plastic si se ridica la 2 saptamani. Ce-i drept plasticele se strang mai repede si mai multe decat deseurile umede oricat le-ai comprima si ar trebui sa vina saptamanal dar e bine si asa. Parca citisem intr-un articol ca stai in sector 1-am dat de blogul tau cautand ceva despre o covrigarie de la Domenii:))? Sau crezi ca nu fac ce trebuie cei de la Romprest…?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.