Așa mă vede lumea mai nou. Sunt un sectant din ăla pe care nu știi cum să-l abordezi. “Uită-te la el… reciclează… uuu”. Am observat asta la oamenii din jurul meu. Atitudinea lor este circumspectă. Se trezesc cu ceva în mână și nu știu dacă e de aruncat sau de reciclat. Nu știu dacă să mă întrebe și dacă o să-i cert. Le e frică. Pot să garantez că mulți dintre prieteni și-au luat amabalajul în geantă și l-au aruncat la ei acasă.
Și recunosc că nu știam de ce. Pare că atunci când anunți că reciclezi aderi automat la această sectă a celor care reciclează. Ești undeva acolo sus și omul de rând nu te mai poate atinge. Tu reciclezi. Tu salvezi planeta. Nu ca plebea de sub pasul tău verde.
Și da, iar am fost certat de cei de la Sigurec (recunosc că m-am cam plictisit de ei). Din fericire eu reciclez pentru viitorul copiilor mei nu pentru această aparent întreprindere de stat finanțată pe fonduri europene. Nu știu exact dacă așa sunt dar așa îmi oferă senzația de câte ori interacționez cu ei.
Și să ne înțelegem, depun un oarecare efort în acest sens și mă impic.
- Sortez în șase recipiente diferite. Am un sac pentru sticle, un sac pentru hârtie și cartoane, un sac pentru aluminiu/fier, un sac pentru tetrapack-uri, un sac pentru PET-uri și unul pentru plastic și ambalaje de plastic.
- Am un crusher din ăla cu carte turtesc cutiile de aluminiu și PET-urile.
- Am un tocător de documente.
- Toc de mână cu cutter-ul și o ghilotină toate cutiile de carton pentru a nu ocupa mult spațiu în sacii de colectare.
Nu, nu mă interesează să-mi ridice cineva gunoiul. Chiar investec timp și bani în asta cu reciclatul. Și donez toți banii încasați.
Și cu toate astea cei care au venit de la Sigurec ne-au lăsat în curte trei saci de ambalaje de plastic pentru că le dăm gunoaie. Că “ei nu au timp să stea după noi să sorteze gunoaiele” – încheiat citatul. Se pare că ei nu colectează decât folii și sacoșe de plastic (sau “sacoși” cum se zice la ei în aplicație). OK, greșeala mea. Că nu m-am uitat ce scrie pe mașina lor (tot un reproș de la ei).
Și da, de asta nu reciclează lumea, pentru că există pe lumea asta niște oameni care sunt niște dumnezei care nu se coboară la noi muritorii să ne explice ce e bine și ce e rău în materie de reciclare.
Eu personal m-am luat după semnul de reciclare de pe ambalajele de plastic. Se pare că am greșit. Ăia care le pun acolo sun niște fraieri și nu știu ce fac. Îmi cer scuze zeului Sigurec. N-o să mai fac. O să fiu cuminte pe viitor. Asta dacă n-o să mă bage pe blacklist…
Lumea mă tot întreabă de ce mă chinui. Mă repet. Nu reciclez pentru mine. Nu reciclez pentru Sigurec. Nu reciclez pentru primărie. Reciclez pentru viitorul copiilor mei. Aș vrea să poată să facă asta toată lumea fără frica unora de genul celor de la Sigurec…
Lumea a ajuns să nu recicleze de jenă și de frică.
Mi-aș dori să facă cineva un ghid cu poze și exemple cu ce se reciclează și ce nu. Am vrut să fac eu unul împreună cu Sigurec când încă mai exista ceva între noi. Dar prima pălmuță primită de la ei m-a convins că mă zbat degeaba pentru ei. Pălmuța de astăzi mă face să caut alt furnizor că m-am plictisit de atitudinea lor.
Acesta este motivul pentru care eu nu mai duc la sigurec decat pet-urile si alte cateva ambalaje, desi in pare rau ca arunc la gunoi atata plastic. La inceput duceam absolut tot. Orice avea semnul reciclarii il puneam in sac si il lasam la ei. Le aveam puse in saci sortate, iar cand aveam drum la Carrefour le lasam acolo. Pana intr-o zi, cand dupa ce am lasat toti sacii, a iesit cineva din interior cu un sac, s-a uitat in stanga si dreapta, si apoi l-a aruncat la tomberonul de langa. Nu sunt 100% sigur ca era sacul meu pentru ca n-am fost sa verific dar la cum se cumporta personalul Sigurec eu as zice ca era, mai ales ca s-a asigurat ca nu il vad eu. Cred ca nu le-a convenit faptul ca eu duceam toate ambalajele, ei considerand ca unele sunt gunoi, asa cum zici si tu. De atunci duc doar pet-urile, hartia, sticla si unele ambalaje din plastic, gen cele de sampon, creme, etc. Din pacate in Romania si reciclarea este doar o afacere.
Poti da mai multe informatii despre dispozitivul de strivit pet-uri si cutii? Eu le strivesc de mana dar nu este foarte eficient, iar asa ceva nu cred ca se gaseste la noi: https://www.youtube.com/watch?v=yn1FO2sqhHs
Eu am cumparat asa ceva de aici https://eco-tools.ro/
Și eu reciclez la Sigurec pet-urile și uleiul folosit.
Cum duci uleiul? Tot adun ulei de 3 ani, am 1 bidon de 5l + niste borcane de sticla… dar contin si resturi, trebuie sa il curat sau se ocupa ei ?
Salut,
Vezi ca uleiosul.ro vine la tine si ridica uleiul, daca ai macar 5 litri – intra pe site si acolo ai toate detaliile.
Eu am avut mai mult de 5 litri, nefiltrat, dar nu a fost o problema.
La Cluj nu este uleiosul așa că nu am prea avut alternativă. Doar l-am dus, nu l-am curățat, nu i-am făcut nimic.
Mda, si eu am un feeling de inutilitate cand ma duc cu sacosile in portbagaj pline de cartoane si sticle/pet-uri. Le duc cu masina pentru ca tovarasul Baluta al sectorului 4 a binevoit doar sa-mi ia banii pe salubritate (firma fara activitate la sediu), dar nu si sa-mi ofere posibilitatea sa reciclez. In fine, le car prin sectorul 3, unde sunt pubelele alea ingropate, dar am un feeling ca toate ajung in aceeasi masina, in aceeasi groapa de gunoi.
Pt Ciprian: Uleiul poti sa-l duci si la benzinariile mol. Eu nu l-am curatat de resturi, am presupus ca trece printr-un proces inainte de a fi utilizat. Ar fi si mult mai neigienic sa-l cureti tu, mizeria ajunge tot in apa, cu destul ulei din ea.
Cand gasesti un alt procesator, sa ne anunti si pe noi.
Eu am incetat sa mai reciclez. Am pus gunoi separat, sticle cu sticle, plastic la plastic, aluminiu cu aluminiu, metale magnetice cu cele magnetice… nu am primit nici macar 50 de bani reducere la taxa de gunoi asa ca nu mai reciclez nimic… sa curga amenzile UE
Salut, boss. Apropo de pet crusher. am vazut undeva un distrugator de plastic. Caut asa ceva, dar nu vreau sa dau o suma cu trei de zero. De fapt, as dori sa pot recicla acasa bidoanele de plastic, eventual sa pot si refolosi plasticul. Mutlumesc
In sectorul 1 se pun toate ambalajele uscate laolalta, indiferent daca sunt de aluminiu, hartie sau plastic si se ridica la 2 saptamani. Ce-i drept plasticele se strang mai repede si mai multe decat deseurile umede oricat le-ai comprima si ar trebui sa vina saptamanal dar e bine si asa. Parca citisem intr-un articol ca stai in sector 1-am dat de blogul tau cautand ceva despre o covrigarie de la Domenii:))? Sau crezi ca nu fac ce trebuie cei de la Romprest…?
Salutare! De ceva timp am încetat să mai colaborez cu Sigurec. Până acum câteva luni îi chemam destul de des să ridice deșeurile din sticlă (borcane, sticle de bere, vin, băuturi alcoolice etc.), PET-uri, hârtie și cartoane, inclusiv electronice și electrocasnice de care nu mai aveam nevoie sau care s-au defectat. Menționez că făceam asta în București, eu locuind la bloc. Însă de la o vreme am început să observ lipsa lor de implicare și am renunțat. Iar cum deja mă obișnuisem cu rutina reciclării, am căutat o soluție și am început să „lucrez” cu cei de la RoRec. La fel ca Sigurec, au puncte de colectare, dar și serviciu de ridicare de acasă (însă gratuit, fără remunerație ca la Sigurec; ceea ce nu e o problemă, la Sigurec oricum ofeream ca donație toate deșeurile). Long story short, îți recomand RoRec. Au serviciu de telefon de luni până duminică, de la 09-17 și îți oferă detaliile de care ai nevoie. Eu, personal, i-am sunat într-o duminică să îi întreb cum procedez cu un frigider voluminos care s-a defectat. Mi-a făcut o cerere prin telefon, luni m-a contactat o altă persoană de la ei, iar miercuri au venit să îl ridice de acasă fără niciun cost, dar și fără nicio remunerație. Mi-au și mulțumit la final, ceea ce e destul de wow. Nu știu dacă RoRec este un serviciu perfect, însă eu nu am avut situații în care să mă simt luat de sus de către angajații RoRec, așa cum se întâmplă la Sigurec. Mult succes cu reciclarea și educarea, pe cât posibil, a oamenilor din jur.