Pentru că în sfârști am ajuns și eu în lumea civilizată și am primit și eu drept șpagă electorală, acum înainte de alegeri, tomberon verde pentru colectare de fracție uscată (reciclabile), m-am interesat din nou care este programul de colectare ca să intru și eu în sistemul normal și să nu mai alerg pe la diverse centre de colectare.

Care e programul?

Programul de colectare fracție uscată (chestiuni reciclabile) și fracție umedă (gunoi menajer) îl găsiți mai jos:

  • pentru asociațiile de locatari / blocuri aici
  • pentru case aici

Găsiți în link-urile de mai sus și zilele în care se colectează fracția umedă (deșeurile menajere).

Ce e cu sâmbetele alea pare sau impare?

Asta a fost și dilema mea. Aparent, în majoritatea cazurilor, reciclabilele (fracția uscată) sunt colectate în sâmbetele pare și respectiv impare. Și, desigur, dilema mea a fost maximă pentru că nu înțelegeam dacă e vorba de alea impare din lună, an sau ne raportam la data.

Am întrebat acum câțiva ani la Romprest da nu mi-a răspuns nimeni și am avut mai mult opinii pe această temă la acea vreme.

Acum două zile am mai întrebat o dată și, spre surprinderea mea, am avut un răspuns rapid. Îl redau mai jos:

Este vorba despre sambata din saptamana para/impara a anului, de exemplu acum suntem in 38-a saptamana din an care este saptamana para (chiar daca sambata suntem in data de 19), saptamana viitoare este a 39-a din an, deci este saptamana impara,( chiar daca sambata cade pe data de 26.)

Deci, este vorba de săptămâna din an.

Bun, dar ce reciclăm?

Poza de mai jos este destul de clară în acest sens. Ce trebuie să punem în tomberonul maro și ce trebuie să punem în cel verde.

Dar de ce acest articol?

Pentru că am văzut că, în majoritatea cazurilor, locatarii sau administratorii scot ambele tomberoane (și cel de reciclabile și cel de gunoaie) în ziua în care „vin ăia cu gunoiul”. Și am văzut cu ochii mei cum conținutul tomberoanelor verzi este aruncat în mașina de gunoi la un loc cu gunoiul menajer.

Practic, dacă nu ați scos tomberonul pentru fracție uscată în sâmbăta în care vine Romprestul să ridice, șansele sunt ca tot efortul vostru de reciclare să fi fost în zadar și tot ce ați crezut că puneți deoparte pentru un viitor mai bun a ajuns la groapa de gunoi.

Poate în alte cartiere vin cu două mașini separate și poate e doar în zona mea, dar tare mă tem că acest proces de colectare fracție uscată nu este clar pentru toată lumea.

UPDATE

Pare că de săptămâna viitoare intrăm și noi în rândul lumii civilizate și primim mașină de gunoi cu două compartimente care o să culeagă simultan ambele fracții. Problem solved. 🙂