Da, am avut aceată problemă și într-un final am rezolvat-o. Inițial am încercat varianta de moș morocănos și am trimis două mailuri tuturor locatarilor din bloc și i-am rugat să nu mai fumeze în baie. Ce credeți? A funcționat? 🙂

Era groaznic. Dacă seara uitam să închid ușa la baie, mă trezeam în miezul nopții cu fum în toată casa. Ziceai că mă culcasem în club A pe vremea când se fuma. Oribil.

Dacă închideam ușa de la baie și vecinul se gândea că sistemul de ventilație este unul genial care îi elimină lui mirosul de țigară, când intram în baie simțeam că cineva a dat foc unui pachet de țigări și l-a lăsat să ardă mocnit în mijlocul încăperii.

Bine, nu mai zic de nesimțire. Vecinul respectiv fumează în baie ca să nu-și împută propria casă și prin asta îmi împuțea mie casa.

În fine, într-o zi am zis să caut o soluție tehnică și am găsit: ventilator cu capletă anti-retur.

După ce am încercat la celebrul magazin Brico Depot unde am găsit numa’ niște chinezării oribile și crăpate de la stat pe raft, am făcut un pic de research și am găsit Ventilator ELICENT Elegance cu clapetă antiretur. Există de trei dimensiuni:

Problem solved. Face minuni. Când pornești ventilatorul clapetele se deschid și când nu folosești baia clapetele stau închise. Astfel te asiguri că tot aerul care circulă prin sistemul de ventilație al blocului circulă doar de la tine din casă spre exterior. Se montează destul de ușor dar trebuie să te pricepi un pic la fire și electricitate și să știi ce buton să oprești în panoul de siguranțe. De preferat un electrician dacă n-ați mai umblat cu 220 V niciodată 🙂 .

Acum practic m-am izolat de vecini. Am tot verificat săptămâna trecută și acum, dacă vecinul respectiv fumează în baie, trebuie să fii foarte aproape de ventilator cu nasul ca să simți un iz de fum. În plus, brusc aerul din baie devine cumva mai respirabil. Chiar dacă părea ok înainte, gândiți-vă că tot aburul și toate aromele, parfumurile și alte geluri de duș ajungea de la vecini în baia proprie. Chiar am constatat o îmbunătățire majoră a calități aerului din baie.

Da, soluția este ca de obicei să te izolezi de nesimțiți. Nu înțeleg de ce nu m-am gândit de la început și am încercat iar să schimb ceva în micuța societate. 🙂