Bine, probabil că e o aplicație cunoscută de cei care practică acest sport, dar am zis poate mărim numărul membrilor acestui club de oameni care îndură zduncinături, frig și căldură, mirosuri neplăcute și toane de vatman pentru a mai salva un pic din procentul de nervi pierduți la volan în trafic.
Moovit este numele aplicației și am fost introdus în tainele acesteia de către prietena noastră Teodora. Pe mine mă încântă foarte mult și am descoperit trasee bune care mă ajută să mă deplasez fără mașină chiar dacă pierd 10-15 minute în plus din timpul de deplasare pe patru roți (cu tot cu căutat loc de parcare).
Recunosc că m-am săturat de idioții din trafic și am zis să înlocuiesc asta cu transportul în comun și o carte mișto pe kindle.
Experiența până acum este destul de bună. Îi zici o destinație și-ți propune niște trasee și știe să ia în calcul și drumul de la poziția ta GPS până la stația de tramvai/autobuz. Orele afișate de plecare din stații coincid cu cele afișate de STB (în cazul Bucureștiului) și întârzierile datorate traficului nu sunt chiar de nesuportat. O singură dată s-a defectat un tramvai în timp ce-l vedeam că se apropia de stație și în 20 de minute linia a fost eliberată de un camion care a venit și l-a tractat. S-au mișcat incredibil de repede.

În plus, poți să-ți stabilești niște destinații clasice (home, work, school etc) și când deschizi aplicația îți apare instant când trebuie să pleci ți la ce oră vine travaiul în stație.
Recunosc acum că pe traseul ales de mine, tramvaiul nu este foarte aglomerat și-mi este destul de comod. Nu știu care este cazul în alte cartiere. Cumva mă păcălescu cu faptul că lumea preferă metroul sau mașina personală și transportul public de suprafață a rămas mai liber. Oricum, nu mai e ca acum 20 de ani când mergeam pe scară cu ușile deschise, în timpul iernii cu o mână agățată de ceva din tramvai (de cele mai multe ori o bară prinsă în 4 șuruburi) sau când eram fugărit la 7 dimineața de muncitori beți pentru că aveam o geacă albastră și credeau că sunt controlor. Tramvaiele sunt în schimb aceleași. Cred că recunosc și îndoiturile din tablă de pe unele de pe ele. 🙂
Ce mă deranjează destul de tare la tramvaie este că mă simt foarte expus pe refugiul de tramvai care e o insulă între unii care circulă relativ legal și cei care se cred tramvai cu motor de rachetă. Pe traseul pe care circul eu există o singură stație care are ceva gard către ăia care circulă prin dreapta refugiului.
Ce e nasol este că autobuzele în schimb sunt nevoite să circule în același trafic infernal ca și autoturismele. Avantajul din acest punct de vedere este că nu mai ești la volan și atimp pentru tine și gândurile tale conduse de rândurile scrise de un autor favorit.
Dacă poți să-ți faci un traseu care are la bază doar tramvaie, cumva reușești să depășești traficul de mers la / plecat de la birou. Da, sunt o groază de trmvaiști care folosesc linia de trmvai ca pe a 3/2-a bandă dar le e frică de monstrul mare de fier care se zdruncină în spatele lor pe niște șine vai de mama lor. Seara, când îmi iau copilul de la școală merg cu trmvaiul și uneori scot timp mai bun decât cu mașina. E drept că mă îmbrac gata de luptă cu pantaloni de ski și geacă groasă dar liniștea din capul meu este maximă.
Ah, am uitat să precizez că aplicația este internațională și poate fi folosită și în aventurile voastre din alte orașe din lumea largă.
Desigur, asta nu îmi rezolvă toate problemele mele. În continuare prefer mașina pentru anumite trasee sau destinații unde am loc de parcare (gen mall, anumite activități ale copiilor, cumpărăturile săptămânale de la supermarket etc) sau destinații care mi-ar consuma mult prea mult timp folosind infrastructura de transport în comun. Și nu, nu am acces la metrou de unde locuiesc eu decât folosind transportul în comun de suprafață. Și am constatat cu surprindere că ajung mai repede cu tramvaiul în centru decât cu varianta tramvai+metrou care vine rar la noi în cartier și pe care trebuie să-l schimb pe traseu cu alt metrou mai de centru.
Revenind la aplicație, avem așa:
Eu zic să încercați. Nu, nu o să vă salveze neapărat timp și nu este întotdeauna comod, dar aveți ocazia să mai faceți un pic mișcare , de a citi ceva mișto și ajungeți și relaxați la destinație . Și da, acum sunt la moda birourile alea care se ridică să stați în picioare. Aveți o ocazie unică să faceți asta pe drumul către birou sau către casă. 🙂
Și nu, nu este un articol plătit de primărie sau STB. Infrastructura tramvaileor mi se pare jalnică. Dar cumva tramvaiul e gândit să depășească traficul de mașini la orele de vârf și asta ajută. Și da, mi-am instalat și aplicația STB (transport local București) și este ușor jalnică, pardon, curba de învățare este presărată cu mici frustrări până îți dai seama ce a vrut să zică autorul… 🙂
De ceva vreme am trecut de la Moovit la INFO STB (chiar aplicatia STB-ului). Face cam tot ce face si prima dar in plus iti afisaza (nu stiu in ce conditii, presupun ca doar atunci cand te apropii de statie) indicativul si pozitia GPS (in general cu o statie in urma, dar tot e ceva) a urmatorului mijloc de transport de pe linia pe care urmeaza sa mergi. Eu avand biroul la aproximativ 50 de metri de statie functioneaza afisarea pozitiei tramvaiului pe care urmeaza sa il iau si deci pot reduce timpul de asteptare la 2-3 minute si asta ma incanta maxim.
Trebuie sa selectezi traseul pe care mergi? Ca eu sunt tot as ala 50 de metri de statie si nu-mi afiseaza nimic.
Pentru pozitia gps in aplicatia primariei ori alegi traseul si ii dai start, ori alegi din meniu linia care te intereseaza si apoi directia de deplasare si ai iti arata toate vehiculele pe acea linie. Infostb mai are un avantaj: afisarea timpului de asteptare real, sa-i zicem, calculat dupa pozitia gps a urmatorului vehicul (timpul este afisat fara *). Atunci cand afisare timpului de asteptare este cu * se ia in calcul orarul tehnic, cel din listele pdf.
Gata! Vad tramvailele de pe linie. Multumesc!
In Iasi folosim Hereitis, aplicatie independenta de STB-ul nostru(CTP ii zice), dar care foloseste datele publicate de ei cu pozitia si nr de parc a tramvaiului si autobuzului si ajuta destul de mult.
Eu fac acelasi lucru cu Google Maps, pun destinatia si aleg transportul in comun in loc de masina personala. Pe Bucuresti cel putin functioneaza ok dar are si lipsuri, de exemplu intr-o zi vroiam sa ajung in Pipera si ma punea sa iau Uber-ul, cu toate ca 135 ajunge acolo.
In Iasi, Brasov, Constanta, Ploiesti si Costanta am folosit cu foarte mult succes Google Maps pentru a deplasa cu transport-ul in comun. In Bucuresti pana am invatat pe de rost traseele, chiar m-a ajutat Maps-ul si in proportie de 95% a fost foarte exact. In Lyon, unde nu exista Google Maps pentru transport in comun am folosit CityMapper, care e super util si in Londra. Pentru ca in Londra platesti cat mergi si afiseaza si pretul.
Oricum in cazul meu, in Bucuresti pentru majoritatea traseelor cea mai rapida este bicicleta.
Ce m-am bucurat sa citesc ca exista Moovit Dar nu merge in Germania si Olanda vad 🙁
Foarte bun [se vede si pozitia tranvaiului ]
mtumim mult Yona! tie iti merg toate mijloacele de transport im comun? eu de ex nu am tel compatibil, dar nu e problema, astept cumintel in statie.