Cel puțin nu în această perioadă a vieții când dimineața este un iureș sub formă de carusel, când în cele 45 de minute trebuie hrăniți copiii și pregătiți de școală și de făcut cafea ca să fii sigur că tai salamul și nu un făcăleț uitat într-un colț de etajeră.

Da, am folosit ani de zile espressor d-ăla italienesc de pus pe aragaz pe vremea când în România erau la modă automatele de cafea cu prafuri și măreața cafea la ibric. Am avut și jucării din alea cu pastile și cafetiere care implicau pregătire minuțioasă și migăloasă pentru cafeaua perfectă. Am trecut și prin french press. Ah, am reușit să scap de varianta aia în care torni în spirală apă clocotită printr-un filtru, nu mai știu cum îi zice. Toate bune, toate mișto, dar nu se încadrau în tăvălugul ăla de dimineață care implică cei doi copii și ritualul lor personalizat.

Așa că avem și folosim un espressor d-ăla cu buton, mult prea șmecher pentru figurile noastre care se restrâng la americano diluat (uuuu, a zis americano… aia nu e cafea!) și din când în când un latte în trei culori pentru prietenii care vin în vizită. Dar nu mi-aș putea imagina viața fără el.

Nu, nu am nevoie de un ritual al cafelei în viața mea. Am nevoie de o cafea care să-mi placă și care să lovească în plex ceața din capul meu de la ora 7 dimineața la atingerea unui buton. Atât.

Noi avem o jucărie de la Philips, ceva care face și pe mama cafelei așa cum a fost ea definită de dicționarele turcești, dar pe care noi o folosim la un nivel de maxim două funcții. Și cu cafea măcinată. Asta mi-am dorit, să am prospețimea aia oferită de cafeaua proaspăt râșnită și să nu mai arunc atâtea capsule de cafea porționată.

Oricum, punctul maxim al acestui espressor este sistemul de spumă (latte go) care pe lângă faptul că face spumă perfectă de fiecare dată indiferent de ce lapte îi torn în instalație, are și cel mai mișto sistem de curățare. Practic canalul prin care se scurge laptele în pahar este format dintr-un perete cu un șanț care se prinde etanș de exteriorul paharului. Când le desfaci poți să cureți direct locul faptei fără să te chinui să treci soluții de curățare și jeturi de apă prin găuri minuscule. Mi se pare o soluție extrem de igienică și eviți maxim carcalacii care s-ar putea forma în zonele respective datorită laptelui care staționează în zone inaccesibile detergentului de vase.