Asta aud tot timpul de la agenții la câteva săptămâni de la expirarea termenului de plată. Presupun că folosiți curent electric de la vecini pentru că nici pe ăla nu l-ați plătit de atunci. Presupun că nici salariile nu le-ați încasat pe perioada aia. Presupun că beți cafea pe datorie pe caiețel de la chioșcul din colț până vă intră banii de la client. Așa-i?

Despre corporația care nu plătește

Am auzit multe la viața mea. Că e greu, că există proceduri, că dacă insistăm la client nu mai lucrează cu noi, că nu răspunde financiarul, că n-a venit ordinul de achiziție, că să nu-mi fac griji că nu au uitat de mine.

Dar când un client v-a adunat pe toți pe „stadion” la un pre-brief v-ați permis să vă revoltați, nu? Ba chiar ați fost foarte creativi și ați făcut meme-uri la mișto cu ei.

Am lucrat într-o corporație și am avut și client corporație direct. Am trecut prin proceduri dar nu este nimic complicat. Sunt niște fișe de completat și întotdeauna am primit banii fix în ziua în care au zis.

Blogger vs agenție

Așa că „nu a plătit clientul” este o afirmație care nu mă interesează. Eu am un contract cu voi. Am un termen de plată și așa exagerat (45-60 de zile) și aș vrea măcar asta să respectați. Întotdeauna ajung să cer penalizările din contract ca să se miște ceva. Da, eu sunt mic și voi sunteți mari. Aveți acea poziție de forță care vă permite să ignorați furnizorul pentru că „balta are pește”. Eu am acest blog și atât.

Vă plângeți că aveți bloggeri care nu livrează. Revin și repet: nu mai lucrați cu ei! Eu am livrat întotdeauna la timp, am scris materialul, l-am trimis la verificat, uneori am făcut și un filmuleț în plus, deși nu era în brief, doar pentru că mi-a plăcut proiectul. Atât îmi doresc eu de la o agenție, un pic de respect pentru faptul că sunt un bun subcontractor.

De aia sunteți voi agenție și eu blogger, pentru a fi buffer între client și media și pentru a prelua niște riscuri.

TOP agenții mișto 2015 (ordine alfabetică)

Și pentru că nimeni nu scoate treaba asta în evidență, iată agențiile cu care am lucrat foarte bine anul acesta (2015) și care plătesc la timp:

 

 

Poză de pe shutterstock de aici.