De ce? Pentru că în camera copiilor lucrurile se schimbă foarte repede o dată cu vârsta și aș prefera ceva mobilier care se poate recicla ușor.

Am cumpărat niște etajere cu polițe pentru depozitat nimicuri, jucării și cărți. Așa la prima vedere sunt mișto și utile și nu ne pare rău că le-am cumpărat. Odată asamblate sunt foarte stabile și solide. Structural vorbind sunt foarte bine gândite

Acum, sunt câteva aspecte discutabile pe care aș vrea să le pun pe tapet pentru că s-ar putea să influențeze decizia de cumpărare.

Transportul? Cum e cu transportul?

Fiind vorba de carton pe care-l asamblezi, practic mobila ta vine împăturită. Problema este că sunt ambalate în sensul că-s puse una peste alta componentele și înfoliate cu folie ca aia alimentară și un strat de bule, iar treaba asta le face vulnerabile mai ales la colțuri.

Da, au etichetă cu fragil, sunt ele ușoare așa individual, dar când le grupezi mai multe într-un pachet voluminos devin mai greu de apucat și de mutat dintr-un loc în altul. În consecință așteptați-vă să fie ușor turtite pe la colțuri.

Bine, pe de altă parte nu ți le cumperi pentru aspectul estetic deosebit dar nici nu vrei să pară că le-ai construit tu din niște resturi de carton de la comenzile de pe emag.

Și cartonul? Cum e cartonul?

Cartonul este mișto și decupat pe margini cumva zimțat ca să nu te tai când îl manipulezi. Nu m-am simțit niciun pic în pericol în timpul asamblării.

Ei susțin că „este fabricat dintr-un mix din hartie reciclata, hartie virgina si adeziv pe baza de amidon de porumb”. Extras de aici de la întrebările frecvente referitor la mobilierul de carton.

Și? Chiar e solidă mobila de carton?

Design-ul este gândit mișto și totul este decupat la fix. Odată asamblat nici nu-ți mai dai seama că ansamblul respectiv este format din niște bucăți decupate. Am curaj să folosesc rafturile alea la ținut cărți pe ele fără probleme.

Singura problemă de design, problema care nu cred că poate fi abordată altfel, pentru sprijinirea rafturilor de pereții laterali se folosesc niște lamele metalice foarte subțiri în care cineva neatent s-ar putea tăia. Bine, nu rămân la vedere și sunt greu de accesat după asamblare, dar există riscul să iasă la suprafață la un moment dat.

Calitatea?

Eh, aici a fost o singură problemuță. La un moment dat, în timpul asamblării, anumite porțiuni trebuie lipite cu un dublu adeziv inclus și gata pregătit în zona respectivă. Problema este că la a doua etajeră acesta lipsea cu desăvârșire. În cazul meu nu a fost o problemă pentru că am în atelier materiale să construiesc o casă de la zero, dar mă gândesc că un consumator obișnuit nu stă cu dublu adezivul în sertarul de la bucătărie.

Oricum, după asamblare, finalul este ok și util. Nu frumos, dar practic. 🙂

Da, și sertarele/cutiile sunt absolut ok. Inițial le-am asamblat eu prost, adică pe dos față de cum erau gândite de designer și de aceea nici nu încăpeau și arătau și urât. Nu știu dacă scria undeva acest lucru, e drept că m-am uitat exclusiv la schiță pentru o milisecundă și cam atât. Au fost drăguți să-mi atragă atenția asupra acestui aspect, m-am dus repede și le-am întors pe față și acum intră lejer și arată și bine:

Și? Până la urmă recomanzi sau nu?

Mă, nu știu ce să zic. Cum spuneam, ansamblul foarte solid, practice, foarte ușoare (nu-ți faci griji dacă se răstoarnă peste un copil) și constituie o soluție de mobilier foarte bună.

Datorită faptului că sunt foarte ușoare și decupate frumos riscul de accidente este redus la minim.

Problema mea, mai ales acum după ce vecina și-a dat foc la casă cu o lumânare, este că am senzația că fiind carton pot să ia foc mai rapid decât un mobilier de pal care este și laminat. Eu care stau cu stresul să nu fie lucruri pe lângă prize ca să nu ia foc în caz că priza scoate scântei, cumva nu mă simt prea bine cu niște construcții de carton poziționate strategic prin cameră la perete. Și nu am găsit vreo informație pe site referitor la dacă sunt sau nu tratate cu ceva substanță ignifugă.

În rest, cel puțin din poze, au mobilier practic și aparent mișto. Puteți vedea mai multe aici la ei pe site.