Recunosc că mă frământă de multă vreme această problemă. Am la birou niște geamuri foarte mari care necesită oarece efort de curățare și pentru că pentru podele am un roomba am zis să caut o soluție și pentru geamuri.

Acum pe piață sunt câteva variante de roboței cu magnet care au două piese, câte una pe fiecare partea a geamului. Problema acestora este că funcționează pe geamuri clasice și subțiri nu pe termopanele noastre românești adevărate care-s groase și în multe straturi. Așa că sunt inutile.

Zilele trecute mi-am cumpărat o variantă mai simplă care are la bază un sistem de aspirare pentru prinderea de geam. Are două perii rotative prin care trage aer și pe care la învârte pentru a se deplasa și curăța în același timp. Destul de ingenios sistemul.

Da, funcționează legat la priză dar are un cablu de alimentare suficient de lung.

Revenind, l-am testat câteva zile și am ajuns la câteva concluzii și pentru că lumea mă tot întreabă dacă e bun, am zis să scriu un articol pe această temă.

Cu ce lichid curățăm? Am încercat inițial cu soluție de curățat geamurile, ceva ieftin, produsă sub sigla Mega Image. Nu funcționează și lasă urme. Am încercat după aia doar cu apă și rezultatul este genial. Robotul nu lasă urme și toată mizeria este strânsă de cârpele care se pun pe periile rotative.

M-a învățat ulterior cineva că soluția cea mai bună este apă cu o picătură de detergent de vase ca să nu rămână grăsime după spălare. Rezultatul este ideal. Eu sunt foarte mulțumit.

Este într-adevăr util? Aici părerile sunt împărțite. Da, este util pentru geamurile greu accesibile. Îl pui acolo unde poți să ajungi și apeși pe butonul start de pe telecomandă. Robotul se ridică singur sus și începe să spele prin mișcări pe orizontală până ajunge jos la baza geamului. Dacă în poziția finală nu este accesibil, tot din telecomandă poate fi mutat pe geam într-o poziție la îndemână.

Problema este că un om ar putea să facă treaba acestui robot mult mai rapid. Am auzit treaba asta în jurul meu. Eu personal sunt mulțumit că pot să-i dau drumul și să-mi văd de altele până termină. Și nu muncesc eu.

Curăță bine? Da, acolo unde ajunge curăță foarte bine. Problema este la colțuri unde periile rotative nu pot ajunge (find rotunde 🙂 ). În colț geamul rămân așa cum era înainte. Nu rău dar un cârcotaș ar fi deranjat vizibil.

Utilizare ușoară? E mai greu până te prinzi că nu degeaba vine la pachet cu 7 perechi de cârpe și că ar fi bine să le schimbi o dată la două geamuri pentru a nu-ți lăsa urme cu mizeria de pe geamul anterior.

În rest, apă cu un pic de detergent lichid de vase și de preferat ca geamul să nu fie în soare la ora aia ca să nu se evapore imediat apa. Am constatat că este mai eficient să stropești cârpele decât geamul pe toată suprafața lui. Ajunge să se usuce pe anumite porțiuni până ajunge robotul în zonă.

E sigur? Pentru siguranță este prevăzut și cu o sfoară rezistentă pe care o poți prinde de robot și pe care o poți agăța undeva, ca în cazul în care se desprinde de geam să nu cadă prea mult sau în capul cuiva. În plus are și o baterie internă care ține robotul lipit de geam încă 20 de minute după ce s-a-ntrerupt alimentarea de la priză.

Da, mi s-a-ntâmplat să-l scot din priză înainte să-l desprind de geam și am avut noroc că avea baterie.

Și da, mi-a căzut o dată de pe geam pentru că a ajuns la o margine de geam unde a reușit să urce pe o garnitură desprinsă și a pierdut aderența.

Și da, mi-a căzut de la doi metri înalțime pe pavaj și nu a pățit nimic. Oricum asta m-a învățat minte să-i leg și sfoara de siguranță.

Îl recomand? Da, îl recomand. Îl recomand pentru cei ca mine care vor un geam curat fără prea multe bătăi de cap. Sunt foarte mândru de geamurile mele de la birou în acest moment.

Îl recomand pentru spălatul gemurilor greu accesibile, mai ales pe exterior. Am spălat inclusiv geamuri din alea de mansardă înclinate.

Singurele minusuri sunt că nu curăță colțurile (nu foarte grav) și că durează mai mult față de cât ar dura să le spele cineva manual. Dar așa se spunea și de robotul aspirator, așa se spunea și de mașina de spălat vase și așa se spunea de mașina de spălat rufe. E doar o chestiunde perspectivă și de alocare a timpului.

De unde îl cumpărăm? Eu l-am cumpărat de pe ebay de aici. Modelul este Alfawise S60 și a costat 98 GBP + 16 GBP transportul + taxe vamale si TVA in valoare de vreo 200 lei. Vine cu DHL-ul si ei te taxeaza si pentru serviciile de vămuire (de acolo 200 lei).

Este și pe Amazon UK aici cu 160 GBP plus transport. Teoretic ar trebui să fie mai ieftin dacă într-adevăr îl trimit din UK și nu din China așa cum a fost cazul meu. Dar am avut nenumărate comenzi, din păcate, de pe Amazon UK care au fost livrate din afara UE și pentru care am plătit vamă deși nu scria asta nicăieri….Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • robot spalat geamuri
  • robot de spalat geamuri
  • https://razvanbb ro/merita-robot-spalat-geamuri/
  • aparat spalat geamuri exterioare cu telecomanda
  • Dispozitiv spalat geamuri la inaltime
  • robot de curatat geamuri