Dacă vă deranjează treaba asta cu proprietatea intelectuală și faptul că există prea multe legi împotriva pirateriei. Faceți acest proiect pe gratis!

Citeam la zoso un articol despre IQads și am dat întâmplător peste niște tineri care vor să lupte împotriva proprietății intelectuale și să promoveze copiatul fără granițe. Și guess what? Au un proiect de crowdfunding pentru asta. Adică au nevoie de bani pentru a produce niște episoade lacrimogene despre cât de frumos și natural este copiatul și cât ne ține-n loc treaba asta pe noi omenirea.

Aha! Deci pentru a produce conținut aveți nevoie de bani! Aveți nevoie de echipamente! Aveți nevoie de resurse! Ce chestie! Deci nu puteți lucra chiar gratis, nu? Trebuie totuși să trăiți după celelalte reguli ale societății pe care nu le puteți suprima cu visele voastre, nu? Aveți nevoie totuși de hrană. Arta nu ține de foame, nu-i așa? Vă lăudați că faceți un proiect a cărui conținut o să-l puneți la dispoziția oricui. Ah, aveți și o steluță, să menționeze totuși că voi sunteți părinții acestui proiect. Deci cumva să vă facă și publicitate chiar dacă copiază, nu? Adică un proces de promovare. Un troc. Conținut contra publicitate, nu? Ce chestie. Practic sunteți ca toți ceilalți creatori de conținut doar că vreți plata în avans prin acest proiect bazat pe crowdfunding.

Și știți ce? Cam așa facem și noi creatorii de conținut. Investim timp în învățare și ne luăm mâncare la birou. Investim zeci de mii de euro în echipamente și ne pierdem timpul prin lumea asta urâtă să găsim treburi mișto pentru a distra publicul larg. Pentru a-l face să se simtă bine. Pentru a-l face să viseze la o lume mai bună și mai simpatică. Și da, dacă n-ar exista legile de protecție pentru proprietate intelectuală am muri de foame. Noi câștigăm după ce creăm conținut. Încercăm să-l monetizăm cumva. Și guess what? Televiziunile copiază operele noastre și se folosesc de orele noastre de muncă și de investiția noastră în echipamente pentru a produce conținut foarte ușor pentru emisiunile lor. Și guess what? Fac treaba asta pentru audiență! Audiența pe care o vând mai departe celor care vor să își lanseze detergenți și iaurturi minune. Celor care plătesc bani grei pentru 30 de secunde de publicitate pentru a ajunge la audiența televiziunii, audiență creată pe conținutul nostru a celor care vrem să fim protejați.

M-am trezit într-o noapte cu nenumărate mesaje de la cititori cum că pe Realitatea TV era un talk show cu ilustrații „preluate” de pe blogul meu. Erau filme muncite de mine cu imagini din dronă. Erau imagini în care am investit timp și bani. M-au „plătit” cu afișarea pentru câteva secunde o dată la 15 minute a mesajului „imagini preluate de pe razvanbb.ro”. Un mesaj mic, pitic, scris într-un colț timp de 5 secunde. Credeți că mi-a venit vreun client de acolo? Credeți că lumea a sărit la tabletă să caute razvanbb.ro? Credeți că mi-a picat serverul de la trafic? Nu, nu s-a întâmplat nimic. Ei au avut o emisiune ilustrată bine cu imagini produse de mine, și-au ținut audiența în picioare și au câștigat bani din publicitate folosindu-se de munca mea. C-așa-i în tenis.

Așa că dragi visători, voi cei care cereți bani în avans pentru a crea ceva care să promoveze copierea nemărginită dar totuși, dacă se poate, să citeze totuși sursa pentru un pic de publicitate, de ce nu lucrați voi gratis? De ce nu faceți un bine omenirii și investiți voi de la voi în echipamente și dați gratis la toată lumea ceea ce produceți? De ce?

PS Îmi place ideea. Aș fi cel mai mare fan dacă în această lume cineva m-ar plăti să produc video în avans. Aș da gratis la toată lumea! Aș fi altruist pe banii altora fără probleme. Aș fi cel mai mare filantrop din lume pe banii altora. Get real! Ieșiți din visele voastre și înfruntați realitatea. Fix prin acțiunea voastră de a strânge bani în avans dovediți că artiștii trebuie plătiți și protejați într-un fel. Fix prin ceea ce întreprindeți nu faceți decât să promovați realitatea. Practic nu faceți nimic. Sunt bani aruncați pe fereastră. Realitatea este gata promovată. O vedem în jurul nostru la fiecare pas. Și realitatea este destul de crudă… trebuie să mâncăm ca să ne trăim ciclul ăsta de viață.

Screen Shot 2014 04 14 at 19 19 04

PPS Și uite, de la mine, promovare gratis pentru proiectul vostru.

PPPS Pentru că văd că aveți toutuși reclamă în clipul de promovare pentru copiatul fără frontiere, știți cât de greu se câștigă din youtube? Dacă eu v-aș copia acum clipul ăsta al vostru de promovare și l-aș pune pe canalul meu de youtube pentru a ilustra acest articol v-ar bucura? Nu s-ar supăra nimeni că eu aș câștiga bani din Google Ads pe contul meu de youtube și nu pe al vostru, nu?

Free copy! Free Willy! Free Nelson Mandela! Sau mai bine gândiți-vă la o idee mișto și originală. Vă dați creativi. Folosiți-vă creativitatea mai bine. În asta constă progresul omenirii, nu în a copia idei, imagini și sunete.