Din seria „mă întreabă lumea cel puțin o dată pe săptămână ce GoPro și ce accesorii să-și cumpere”, astăzi un articol despre GoPro. 🙂

Care variantă de gopro?

  • Vrei un Gopro bun dar mai ieftin pentru că nu vrei să investești prea mult și ți se pare că n-o să-l folosești la capacitate maximă? Atunci cumpără-ți un Gopro Hero 3+ la mâna a doua. Sunt camere foarte robuste și rar am văzut una stricată.
  • Vrei un gopro ușor de utilizat, de ultimă generație dar pentru filmări ocazionale? Atunci cumpără-ți un Gopro Hero 4 Silver Edition pentru că are ecran incorporat. Dezavantajul este că filmează 4K doar la 15 frame-uri pe secundă (imaginea nu este smooth – da, nu știu să traduc smooth și să sune a video 🙂 ) . De asemenea filmează 1080p la 60 FPS.
  • Vrei un gopro care să filmeze genial? Atunci cumpără-ți un Gopro Hero 4 Black Edition. Filmează până la 4K la 30 FPS și are 120 FPS la 1080p. Dezavantajul este că nu are ecran incorporat. Are și procesor de două ori mai rapid decât Silver Edition.

De ce insist eu pe 4K? Este o cameră de acțiune și n-o să avem timp să stăm să încadrăm sau să ne concentrăm pe un subiect. Dacă filmăm 4K, putem decupa ulterior imaginea la o rezoluție mai mică și să nu pierdem din calitate (la 1080p de exemplu).

De ce insist eu pe multe frame-uri pe secundă? În general camerele de acțiune sunt folosite în activități ce implică acțiuni rapide. Un frame rate mare ne permite un efect mișto de slow motion ulterior la editare.

Accesorii

Lista de mai jos este construită pe baza experienței mele în teren cu camere video gopro, atunci când trebuie să fii pregătit tot timpul să înregistrezi ceva mișto, când nu ai timp de încadrare și totul se întâmplă „acum”. 🙂

Samsung evo 64gb microsd class101 300x300micro SD card-uri de 64 GB (minim 2 bucati). Eu le folosesc pe astea de la Samsung si pentru 4K si pentru 1080p. N-am avut niciodata probleme.
DimecardmicUn suport subțire pentru multitudinea de microSD card-uri.
Delkin fat gecko ventuza prindere cu cap bila 12332 Suport de prindere cu două ventuze. L-am folosit și pe avion pe exterior și pe mașini de raliuri și pe bărci. Riscul să pierzi camera este foarte mic.
Tripod mount 2Adaptor de trepied pentru gopro pentru a putea monta camera pe suportul de mai sus și pe orice trepied cu prindere standard.
Gopro suction cup mountVentuză clasică de Gopro. Foarte bună și asta dacă nu sunteți extremi ca mine :). Nu aveți nevoie de adaptorul de mai sus.
Battery pack gopro hero4 pachet cu doi acumulatori incarcator de priza si de masinaBaterii! Multe baterii! Toate nebuniile de mai sus consumă mult. Și filmarea 4K și filmarea la multe frame-uri pe secundă. Se găsesc la pachet de câte două bucăți și cu încărcător extern inclus. O baterie ține cam 30-45 minute la filmare 4K respectiv cam 2 ore la filmare 1080p – 30fps..
Monopied gopro sp remote pole 39Stick. Eu îl am pe ăsta cu lock/unlock prin rotire. E bun pentru unghiuri interesante de vedere, adică de pe poziții mai înalte. 🙂

Accesorii opționale

Gopro lcd touch bacpac hero4Ecran. Eu am dar nu îl folosesc. E bun dacă vrei să te uiți pe loc la ce ai filmat sau dacă vrei sa încadrezi perfect. În general camera are unghiul destul de larg astfel încât sa nu ratezi incadrări. Pentru GoPro Black Edition trebuie achiziționat separat. Dacă trebuie să poziționez camera mai bine, pot să fac asta vizualizând live imaginile în aplicația de smartphone.
Gopro wi fi remoteTelecomandă. Eu o folosesc doar dacă montez camera în locuri inaccesibile. De exemplu dacă e montată pe plafonul mașinii și vreau să pornesc înregistrarea doar când peisajul e minunat ca să nu înregistrez tone de material inutil și să stau să fac selecție ore bune din viața mea. 🙂
Gopro battery bacpacBaterie externa. In cazul în care vrei să filmezi 4K sau 1080p-120FPS o perioadă mai lungă de timp. Se montează pe spate și dublează timpul de filmare.
Crystal4Încărcător de priză cu 4 porturi USB. La sfârșitul zilei o să aveți multe gadget-uri de încărcat gen: gopro, tabletă, telefon și ceva aparat foto. E util mai ales că în hoteluri, în general, prizele sunt montate de un zgârcit! 🙂
Gopro chest mount harnessSistem de prindere pe piept în cazul în care oricare altă opțiune cade. Eu l-am folosit dar trebuie să stai drept. În general în orice sport lumea stă aplecată și ajungi să filmezi foarte mult în jos. Dacă nu ești parașutist și dacă nu te folosești în loc de dronă, atunci nu prea e util. 🙂
Gopro head strap mountSistem de prindere pe cap. Eu am dar este cam instabil și te strânge destul de rău. Ma gandesc ca poate fi adaptat pe o cască în cazul în care nu există altă opțiune. Nu prea recomand.

Accesorii mișto 🙂

E G4 8Accesoriul meu suprem este gimbal-ul de mână. Practic este tehnologia de pe drone adusă pe pământ. 🙂 Cu așa ceva am filmat eu clipul de mai jos din Grand Canyon. A se observa cum se zdruncină elicopterul și cât de stabilă e camera:IMG 4558Dispozitiv pentru timelapse cu rotație. dacă tot are funcția asta GoPro-ul și știe să facă și filmuleț direct, de ce nu un timelapse un pic mai dinamic, nu? 🙂
Un exemplu mai jos de la Păltiniș:


Observații

Nu vă recomand sisteme de prindere de bară/balustradă. Sunt multe piese mici si n-o să aveți timp și răbdare sa le prindeți. În plus iți limitează poziționarea camerei foarte mult. Dacă nu aveți de gând să prindeți camera de ceva mai multă vreme sau să încropiți un suport permanent pe un ATV, nu prea sunt utile. Le-am folosit cred că o dată în viață. 🙂

Ventuzele alea de mai sus sunt geniale și se montează extrem de rapid. Au un sistem de push pe ventuză care întinde cauciucul si un sistem de pull care o trage și face un vid de n-o mai scoți de acolo nici cu un tractor. Camera se poate monta în niște poziții incredibile.

Vă recomand să aveți o cârpă absorbantă la voi ca să curățați locul inainte de a monta ventuza. Contrar mitului că locul pe care montezi ventuza trebuie sa fie umed, locul ăla trebuie să fie cât mai uscat, lucios și curat. Altfel vă alunecă ventuzele de nu vă vedeți. Aia cu umezirea ventuzei este valabilă dacă ventuza este proastă si scapă aer si nu este forțată de nicio briză. 🙂

Enjoy your GoPro! Și nu uitați, nu lăsați camera să filmeze inutil. Veți avea foarte mult material pe care tot voi o să stați să-l editați. Asta este prima greșeală. Celelalte greșeli din listă… într-un articol viitor. 🙂Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • gopro cum verifici daca e folosit