Da, nu mai pot. Da, un fotograf bun poate sa foloseasca la capacitate maxima un aparat foto slab pentru că înțelege mecanismele din spate. Da, un fotograf bun știe să construiască o compoziție care să scoată tot ce e mai bun din camera aia foto. Da, un fotograf bun știe să se folosească de un apus senzațional și să-l fotografieze și cu un iPhone 4. Da, un fotograf bun știe să sprijine o cameră pe ceva astfel încât o expunere mai lungă să nu afecteze rezultatul final. Da, un fotograf bun știe să se folosească de lumini și umbre. Da, un fotograf bun va încerca 5 cadre cu un aparat slab până îi învață comportamentul și va scoate o compoziție finală senzațională pentru un senzor de slabă calitate.

Dar, acel fotograf bun nu va putea să facă acele poze senzaționale de la petrecerea de copii organizată într-un loc de joacă luminat cu niște neoane din tavan. Nu va putea să folosească o săpunieră și să-ți vândă la sfârșit niște poze pe care să le apreciezi. Nu va putea folosi un Samsung să facă poze de revelion. Acel fotograf bun, în munca lui, nu are întotdeauna timp să stea să compună și să roage pe cei din jur să se miște mai încet că are un aparat mai ieftin și nu apucă să focalizeze cum trebuie. Acel fotograf bun nu va putea să-i roage pe miri să se oprească câteva secunde din dans, într-o poziție caracterizată de un echilibru precar ca să expună el compoziția pe un senzor slab.

Un fotograf bun nu va reusi niciodată să scoată fotografii de rezoluție înaltă din care să decupezi niște compoziții mișto dintr-un senzor de 3 mega pixeli.

Da, un fotograf bun va ști să folosească la capacitate maximă camera ta foto și telefonul tău cu lentilă minusculă și-ți va demonstra că poți face poze mișto și cu ce ai tu în buzunarul de la sacou. Dar, un fotograf bun trebuie să se concentreze pe compoziție nu pe cum să păcălească niște limitări hardware. Un fotograf bun are nevoie de cât mai puține restricții tehnice pentru a-și pune în valoare talentul. Treaba cu un fotograf bun poate să folosească orice aparat ieftin este valabilă o singură dată când vrea să faca mișto de talentul tău și de faptul că nu ai studiat nici măcar o secundă opțiunile oferite de camera ta/telefonul tău. Nu te va ruga frumos să-i împrumuți telefonul tău pentru următorul shooting și nici nu-și va arunca aparatul lui foto scump în primul tomberon din dreapta de după colț.

Notă: deși și eu fac mișto de prietenii mei și mă joc cu aparatele lor foto la petreceri, nu mă consider un fotograf senzațional.