Nu mai pot cu expresia „un fotograf bun face poze bune indiferent de aparat”

18 - uite că lumea apreciază acest articol. Zi-mi și tu dacă ți-a plăcut.

Da, nu mai pot. Da, un fotograf bun poate sa foloseasca la capacitate maxima un aparat foto slab pentru că înțelege mecanismele din spate. Da, un fotograf bun știe să construiască o compoziție care să scoată tot ce e mai bun din camera aia foto. Da, un fotograf bun știe să se folosească de un apus senzațional și să-l fotografieze și cu un iPhone 4. Da, un fotograf bun știe să sprijine o cameră pe ceva astfel încât o expunere mai lungă să nu afecteze rezultatul final. Da, un fotograf bun știe să se folosească de lumini și umbre. Da, un fotograf bun va încerca 5 cadre cu un aparat slab până îi învață comportamentul și va scoate o compoziție finală senzațională pentru un senzor de slabă calitate.

Dar, acel fotograf bun nu va putea să facă acele poze senzaționale de la petrecerea de copii organizată într-un loc de joacă luminat cu niște neoane din tavan. Nu va putea să folosească o săpunieră și să-ți vândă la sfârșit niște poze pe care să le apreciezi. Nu va putea folosi un Samsung să facă poze de revelion. Acel fotograf bun, în munca lui, nu are întotdeauna timp să stea să compună și să roage pe cei din jur să se miște mai încet că are un aparat mai ieftin și nu apucă să focalizeze cum trebuie. Acel fotograf bun nu va putea să-i roage pe miri să se oprească câteva secunde din dans, într-o poziție caracterizată de un echilibru precar ca să expună el compoziția pe un senzor slab.

Un fotograf bun nu va reusi niciodată să scoată fotografii de rezoluție înaltă din care să decupezi niște compoziții mișto dintr-un senzor de 3 mega pixeli.

Da, un fotograf bun va ști să folosească la capacitate maximă camera ta foto și telefonul tău cu lentilă minusculă și-ți va demonstra că poți face poze mișto și cu ce ai tu în buzunarul de la sacou. Dar, un fotograf bun trebuie să se concentreze pe compoziție nu pe cum să păcălească niște limitări hardware. Un fotograf bun are nevoie de cât mai puține restricții tehnice pentru a-și pune în valoare talentul. Treaba cu un fotograf bun poate să folosească orice aparat ieftin este valabilă o singură dată când vrea să faca mișto de talentul tău și de faptul că nu ai studiat nici măcar o secundă opțiunile oferite de camera ta/telefonul tău. Nu te va ruga frumos să-i împrumuți telefonul tău pentru următorul shooting și nici nu-și va arunca aparatul lui foto scump în primul tomberon din dreapta de după colț.

Notă: deși și eu fac mișto de prietenii mei și mă joc cu aparatele lor foto la petreceri, nu mă consider un fotograf senzațional.

Fii la curent cu ultimele articole! Descarcă aplicația RazvanBB!
 • Google Play
 • App Store

8 comentarii

 1. Conteaza nivelul la care se vrea fotografia, uneori e de ajuns camera foto a unui telefon smart, insa daca vrei ceva profi nu poti fara un aparat foto la fel de profi 😉

 2. orice meserias stie ca sculele fac 90% din treaba 🙂

  • Sa vezi scandalul dracu cand i-am zis neveste-mii: “a iesit buna mancarea asta… vezi ca e importanta si tigaia in care prepari?”

 3. m-ai facut sa-mi aduc aminte cum faceam eu poze pe film, developam, etc…
  nu stiu cati tineri stiu azi ce inseamna a developa :))

 4. De acord cu ce spui tu aici. Dar vice-versa e perfect valabilă: un fotograf prost va face poze proaste indiferent de aparat! 🙂

 5. Lucrurile sunt mai complicate. Cu aparate super simple, pe pelicula, s-au facut fotografii senzationale, absolut minunate, cu detalii, cu compozitie, cu tot ce trebuie ca sa ne lase cu gura cascata… si aveau doar o diafragma sau si doi timpi de expunere si un vizor aproximativ.
  Deci depinde la ce gen de fotografie ne raportam. Daca vom cauta cuvantul „lomografie” vom vedea ce fotografii senzationale se fac azi cu mijloace super simple. Ca sa nu mai spun de fotografia cu stenopa ( pinhole pentru mase) care nu se face cu un obiectiv ci cu o gaurica plina cu aer intr-o tabla subtire.
  Lucrurile sunt deci complicate. Cu aparatele compacte premium digitale de azi cu obiective luminoase si senzori moderni de azi se fac fotografii senzationale in orice medu imaginabil, si la lumina foarte foarte putina.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunile de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@razvanbb.ro.