O experiență cam neplăcută la bază și cam de scurtă durată. 🙂

Ideea destul de interesantă. O cutie albă, cu un LED albastru sau roșu când e supărată, care-ți protejează device-urile din casă analizând traficul. Are două porturi UTP și o alimentare micro USB. Are și WiFi dar doar pentru partea de recovery mode.

Așa, dacă stăm să analizăm la rece, e practic un router. Te pune să-ți dezactivezi serviciul de DHCP din rețea pentru că are propriul serviciu de DHCP care-ți servește adrese de IP în rețea și un gateway cu adresa proprie de IP. De ce face asta? Pentru a se configura el ca router pentru rețeaua ta de acasă. Astfel se asigură că tot traficul trece prin el. Poate fi configurat să stea în paralel cu router-ul tău în rețea sau ca intermediar între router și conexiunea la net (în cazul în care ai un AirPort de la Apple).

La prima vedere experiența a fost mișto, l-am băgat în rețea, am pornit aplicația (poate fi configurat doar printr-o aplicație de iOS sau Android), am urmat pașii, am făcut update de firmware, am dezactivat serviciul de DHCP de pe router-ul meu și părea că totul funcționează. Viteza de acces la net nu părea afectată și alte probleme nu am avut. Aplicația îmi afișa un mesaj cum că datele despre device-urile mele vor fi prelucrate și afișate într-o oră…

disponibil_o_ora.jpg

Cinci ore mai târziu, Bitdefender Box-ul îmi afișa același mesaj cu datele care vor fi gata de afișat într-o oră. Am zis bine, s-o fi întâmplat ceva și zic să o iau de la capăt. Urmez pașii din procedura Remove Box, reactivez serviciul de DHCP și mă gândesc s-o iau de la capăt. Doar că procedura pare că nu a funcționat. În continuare am în aplicație Box-ul activ iar când încerc să îi dau Remove Box îmi zice că Box-ul nu este conectat la net și că ar fi bine să fac ceva în acest sens.

Am trecut la pasul trei: Recovery Mode. Pentru că au prevăzut și acest lucru, procedura este una destul de simplă: cu o agrafă apeși butonul de reset timp de zece secunde, te conectezi cu telefonul la o rețea WiFi pe nume Box Recovery și aplicația încearcă să rescrie firmware-ul. Și, deși pare că totul funcționează cum trebuie, după restart box-ul tot nu este vizibil și aplicația rămâne înțepenită în căutarea sensului vieții și a box-ului pierdut în lumea lui.

Și aici se termină experiența mea cu Bitdefender Box. De starea asta n-am mai reușit să trec.

Observații

Din ce am reușit să văd și să citesc, Box-ul detectează device-urile din rețea și ți le pune într-un grup de “Guest” și susține că acele device-uri sunt protejate atâta timp cât sunt conectate la rețeaua ta WiFi. Poți selecta câteva device-uri din acel grup și poți să le treci în rețeaua “Family” pentru a fi protejate tot timpul (chiar dacă nu sunt conectate în rețeaua ta de acasă). Cum face treaba asta? Nu prea îmi e clar dar aplicația îți sugerează să instalezi niște agenți pe device-urile tale mobile care probabil că funcționează ca un sistem de protecție stand alone atunci când ești prin alte rețele publice. Sau, după cum susțin ei, îți crează un VPN de pe device-uri cu Box-ul de acasă și îți analizează traficul în mod centralizat.

bitdefender_central.jpg

Altă treabă care nu prea îmi place este ideea că raportează informații despre rețeaua mea internă undeva în cloud pe server-ul lor. Poți să vezi online informații despre Box și device-urile protejate de acesta. Acum nu știu exact ce informații ajung pe server-ul lor  pentru că jucăria nu a funcționat dar asta sună a un căluț troian care stă în rețeaua ta, extrage informații numa’ de el știute și le raportează pe un server extern. Bine, până la urmă e o chestiune de încredere față de Bitdefender dar să știi că ai în rețeaua proprie, dincolo de firewall, o țeavă deschisă prin care se scurg informații către exterior nu prea înspiră siguranță. Și gândiți-vă că o astfel de jucărie face analiză de trafic și vede absolut tot ce tastați voi și trimiteți către un server intern din aceeași rețea sau către un site de web. Traficul de autentificare din rețeaua internă trece printr-un device care are o portiță deschisă către internet… not good.

În fine, nu este o jucărie de tip enterprise și se presupune că tre’ să-ți protejeze două tablete, trei telefoane și două laptop-uri care comunică exclusiv cu internetul.

Concluzie

Bitdefender Box este cel mult un produs Beta în acest moment. Zvonurile spun că pregătesc versiunea 2 cu un hardware mai bun. Poate până atunci rezolvă și bug-urile de software care fac Box-ul inutilizabil. Din păcate nu am reușit să testez și presupusele probleme de performanță pentru că nu am ajuns la acel nivel de funcționare. În acest moment Box-ul este doar o cărămidă cu un LED albastru ce luminează timid dintr-o fantă triunghiulară și cam atât. Poate o să-l folosec ca lumină de noapte… arată destul de cool. 🙂

Si nu e chiar atat de scump. In 99 USD ai Box-ul si subscripție pe un an la un antivirus care-ti protejeaza toate jucăriile din casă. Ideea la baza este geniala mai ales că-ți acopera si device-uri pe care nu poti pune un antivirus din seria IoT (gen televizor cu WiFi sau cine știe ce frigider care-ți va comanda produse lactate online 🙂 ).

Doar că în versiunea actuală soluția este instabilă și mai au de lucru.

Nu este disponibil în România în acest moment. Poate fi comandat doar în SUA și dacă aveți un prieten acolo vi-l poate trimite (ca în cazul meu).

IMG_3455.JPG