Blogosfera este ca un restaurant d-ăla care nu arată prea grozav din exterior dar la care te duci pentru că găsești mâncare diversificată, gratis, mai bună sau mai proastă în funcție de ce masă alegi. Masa este servită printre niște pliante publicitare care te deranjează și uneori ai parte de spectacol mai ales atunci când încep să se certe chelnerii între ei.

Mănânci mai bine sau mai prost în funcție de cheful și inspirația chelnerului din ziua respectivă. Există cazuri în care ești servit cu același fel de mâncare mai multe zile la rând.

La unele mese este coadă mare iar la unele mese este aproape pustiu. E pustiu mai ales la mesele alea mici și pompoase la care stai în picioare, mese de coctail cu câte o scrumieră aruncată neglijent pe fața de masă impecabilă, pe care găsești neîntrerupt platouașe cu pișcoturi, întreținute de niște chelneri care se mângâie reciproc pe creștet de plictiseală așteptând un client rătăcit.

Chiar dacă ți-a plăcut mâncarea nu împarți informația cu alții pentru că nu e treaba ta sa le faci tu publicitate. Doar când e ceva revoltător și ai vrea sa afle toată lumea. Sau extrem de amuzant. În rest este treaba lor să-și găsească clienții.

Undeva ca anexă există un salon unde o parte dintre chelneri organizează conferințe să se laude între ei cu ultimele informații citite de pe net și unde mai vin și producătorii de pliante în speranța că vor putea plasa un pliant ascuns discret sub o tăviță proaspătă de pișcoturi. Din când în când, din salon mai străbat și ajung în restaurant și câteva strigăte de bucurie și țipete de satisfacție neinteligibile.

Ai ocazia să întâlnești acolo și clienți din ăia care își pun o mască pe față, intră în restaurant, aruncă o replică tăioasă la o masă și o iau la fugă plini de curaj ca nu cumva să-i recunoască cineva. Stau după aia într-un colț de parc și râd pe înfundate de cum se enervează chelnerii și clienții.

Îți faci un obicei și te duci zilnic la anumite mese unde știi că mîncarea e bună. Dar, desigur, dacă vezi că la altă masă este agitație mare și lumea vociferează, faci și tu o vizită scurtă.

Toate mesele astea au ceva în comun: îți servesc prăjiturele și îți aruncă și un anunț în față care să te informeze de acest lucru… la fiecare vizită!

Partea cea mai mișto este că în acest restaurant nu contează ținuta. Poți să intri în șlapi, să servești masa în chiloți sau să te plimbi într-un halat ros în coate printre mese.