Pe bune! Credeai că te cheamă la un brainstorming ca să-ți arate ce deștept ești? Credeai că organizatorul face treaba asta pentru a da un sens întrunirii? Pentru a avea ce discuta? Credeai că sponsorii ăia care v-au plătit mâncarea și organizarea și fee-ul agenției fac asta pentru că aveau un rest de bani în buget și au zis să facă ceva frumos și elegant care să rămână în sufletele voastre pe vecie? Credeai că te afli printre cei aleși și era doar o adunare spirituală pentru unirea unor suflete creative într-unul singur mai mare și mai deștept? Ce credeai că face agenția organizatoare cu ideile tale? Ce credeai că vor face fetele alea drăguțe de la PR din cadrul companiilor care au plătit pentru distracție? Credeai că o să-și noteze ideile în jurnalul lor intim și se vor bucura peste ani trăind din amintirile acestui eveniment?

Da, o firmă de mezeluri a apreciat foarte mult ideile tale și le-a implementat. A plătit probabil 2000 de EUR ca sponsorizare în loc să dea de 5 ori mai mult unei agenții de publicitate. A cumpărat de la organizatori ideile tale. Da, scrie în regulament la punctul 10 că ideile aparțin organizatorilor. Ai citit vrodată regulamentul sau ai mers pe încrederea generată de o imagine calmă și liniștitoare construită cu grijă pe niște rețele de socializare care, după cum bine știi, sunt pline de adevăruri și numai adevăruri.

Și da, puteți face scandal. Dacă firma a plătit un fee de câteva mii de euro și tu ai primit ca premiu un voucher de pizza cu chiftele marinate, legea prevede acest caz. Dacă veniturile sunt disproporționate ai dreptul să ceri mai mulți bani indiferent de ce scrie în regulamentul organizatorilor.

Dar veți face scandal oare? Veți trimite notificare? Sau vă veți plânge în bula voastră în speranța că veți fi invitați și la următorul eveniment la care să vă vindeți ideile pe vouchere?

Da firmele care au sponsorizat evenimentul câștigă acum mai mulți bani… folosind ideile voastre vândute pe posibilitatea de a câștiga o cină gratuită la un restaurant cu mâncare d-aia pe un sfert de farfurie.