Am cumpărat plin de voioșie și de încredere un soft de prelucrare video pentru Mac. Am pornit plin de încredere, am testat versiunea demo care a mers pe fișierul de test și am aruncat cu 150 USD într-un producător de pe internet care îmi oferea această posibilitate.

După ce mi-am instalat și activat versiunea full, am constatat că softul respectiv era în realitate o mizerie plină de bug-uri care mergea doar la răsărit de soare într-o zi de vară ploioasă.

Am cerut plin de nervi banii înapoi și atunci a început distracția. Am cerut la câteva minute după ce am făcut achiziția. Mi-au răspuns a doua zi că își cer scuze și au început cu dansul: dar ce ai făcut, dar ce fișiere ai folosit, dar ai downloadat întâi versiunea demo, dar ai testat înainte versiunea demo, dar ai citit term and conditions…

Am mai încercat încă o dată se le spun că nu mă interesează softul lor și că deja l-am dezinstalat și că-mi vreau banii înapoi. Răspunsul a fost cam în același stil cu cel de mai sus.

Fiind băiat deștept la bază, plata pentru acel soft am făcut-o folosind PayPal. Și fiind și mai precaut decât mama, am deschis un caz la PayPal în paralel cu plângerea pe care am depus-o și la producător. Așa că în a treia zi, am luat cazul deschis în PayPal și am apăsat butonul de “escalate to PayPal”. În câteva ore aveam banii înapoi în cont. Eram protejat de buyers protection program și asta a fost.

Ce e nasol cu tranzacțiile internaționale că este aproape imposibil să apelezi la vreo autoritate care să te ajute. Așa că cel mai simplu și mai ușor este să tranzacționezi prin paypal. Băieții reacționează imediat și mediază orice conflict protejând consumatorul și penalizând furnizorul. Funcționează și la produse și la servicii.

Am scris acest articol pentru că am observat o ușoară  frică a prietenilor mei de a-și face cont pe paypal. Da, îți stochezi un card de credit/debit la ei și cred că de acolo și teama asta. Dar mai bine stochezi la ei decât să stochezi la tot felul de anonimi de pe internet. Așa când îți cumperi ceva, selectezi paypal la checkout, îți bagi username și parola și sănătate… ai plătit. Și poți să și primești bani și să trimiți bani mai ieftin decât tranzacțiile internaționale prin bănci. Eu folosesc încă de la apariție și nu am avut niciodată probleme cu ei.

Așa că folosiți PayPal cu încredere. Este, pe lângă comoditatea de a face plăți, pentru protecția noastră a consumatorilor.