Fiind adeptul teoriei că este important cu ce ne alimentăm corpul, indiferent dacă e vorba de mâncare, apă sau aer și că aceste elemente au o influență majoră în sănătatea noastră, am implementat în familie diverse chestiuni care să filtreze elementele de bază. Avem filtre de aer în casă, la birou și chiar în mașină și folosim de foarte multă vreme căni din alea cu filtru cu cărbune activ pentru curățarea apei.

De multă vreme cochetam cu ideea de a monta un filtru mai competent. Și cănile alea au o limită la nivel de filtrare și pe lângă asta mi se par și un pic neigienice. Parcă poate să pătrundă prea ușor praful în partea de sus (chiar daca are capac) și sunt convins că apa, în timp, devine contaminată.

Citisem mai demult despre tot felul de device-uri folosite pe teren de către soldați, device-uri care folosesc un filtru atât de fin încât singura moleculă care trece dincolo este cea de apă. Practic transformă orice apă în apă potabilă prin separarea mizeriei de apa pură. Problema este că acest tip de filtru lovește în orice tip de substanță utilă, inclusiv minerale și calciu ceea ce poate fi nasol pe termen lung. Din fericire am găsit un sistem care după ce transformă apa în apă pură are în partea a doua filtre care remineralizează la loc.

Sistemul la care m-am oprit este FILTRO BALANCE 6MB.

 

Ce știe să facă?

Apa care ne vine nouă în case este potabilă, cel puțin așa ne promite provider-ul de apă din orașul nostru. Problema este că apa este transferată printr-un sistem de distribuție de multe ori învechit, cu scurgeri pe alocuri și nu știi ce ajunge într-un final la tine. Bine, pe lângă asta, apa este tratată ca să reziste la bacterii și alți carcalaci care ar putea să se bucure de niște apă proaspătă pe traseu.

Un filtru de apă de asta ne ferește. Ne ferește de substanțele adăugate care întrețin apa până ajunge la noi în bucătărie, de mizeriile care ar putea să fie extrase cu spor din rețeaua de țevi și de eventualele greșeli umane ce ar putea să dea peste cap cantitățile de substanțe folosite de furnizorul de apă potabilă.

Varianta asta cu 6 filtre pe care mi-am montat-o eu are așa:

 1. Filtru pentru sedimente din polipropilenă care elimină mizeria așa mai mare (de 1 micron)
 2. Cartuș din cărbune activat granular care elimină clorul
 3. Cartuș special din cărbune activat bloc care prefiltrează apa pentru protecția membranei de osmoză inversă care este folosită în următorul filtru
 4. Membrana de osmoză inversă de 0,0001 microni care se ocupă de eliminarea agenților care pot contamina apa gen: plumb, arsenic, floruri, nitrați, fier, mangan, cupru și alte impurități.
 5. Filtru de mineralizare cu calciu și magneziu care îmbogăește apa cu minerale esențiale și reglează nivelul pH-ului
 6. Filtru din carbon din coajă de nucă de cocos care elimină gustul și mirosul rezidual din apă

Montaj?

Montajul nu este rocket science dar nici nu vreau să vă spun că este plug and play. Instalația are cel mai mișto sistem de tuburi pe care l-am văzut vreodată. Sistemul de prindere este incredibil de simplu și de eficient și rezistent la presiune. Practic legăturile între tuburi și componente nu se pot desface dacă ai presiune în instalație.

Eu l-am montat relativ ușor dar nu știu dacă sunt un reper pentru că m-am jucat mult cu lego când eram mic. 🙂 Da, sunt mai tehnic și-mi rezolv multe din problemele din casă fără să apelez la ajutor din exterior. Și da spun de lego pentru că tuburile alea sunt colorate și corespund unor intrări care și ele au un capac colorat.

Dar, m-am interesat acum și cei care vând sistemul au două chestiuni interesante:

 1. acordă suport telefonic pentru instalare
 2. au o rețea de parteneri instalatori în toată țara unde vă pot trimite în caz că doriți acest lucru.

Dar, da, este cum spun ei. Ai nevoie de o cheie franceză ca să montezi un conector “T” pe traseul apei reci care duce la robinet, o bormașină cu un burghiu de 5 milimetri cu care să dai o gaură în țeava de scurgere pentru eliminarea mizeriei filtrate de procesul de osmoză inversă și încă un burghiu de 12 milimetri despre care vorbim mai jos un pic.

Ei scriu în materialele de prezentare că sistemul este testat în fabrică și este garantat fără scurgeri. Nu i-am crezut până când am început să scot dopurile și spre suprinderea mea (plăcută) a ieșit aer sub presiune.

Și recunosc sincer că am fost impresionat de calitatea sistemului. Pentru ceva care stă ascuns sub chiuvetă este atât de finuț că-ți vine să-l pui în vitrină în bibliotecă în loc de bibelouri. 🙂 Îți dă senzația de sistem sanitar curat.

Spațiu? De cât spațiu avem nevoie?

Sistemul vine la pachet și cu un rezervor de 7 litri care e ca un fel de vas de expansiune. Se conectează în instalație după primele 4 filtre de mai sus și acumulează apa după procesul de osmoză inversă. În momentul în care deschidem robinetul apa din rezervor se-ntoarce cu presiune în sistem și implicit în paharul nostru.

Așa că de spațiu ar cam fi nevoie sub chiuvetă. Eu am o chiuvetă d-aia lungă și mi-a încăput lejer cu tot cu produsele de curățat care sunt stocate acolo. Cred că dacă ai un spațiu mai îngust și eventual un coș de gunoi prins de ușă, e cumva mai greu de înghesuit. Sistemul de filtre ocupă un perete lateral cu totul.

 

Și da, ai nevoie de vasul respectiv.

Robinet separat?

Da, pentru că toată lumea fuge de treaba asta (inclusiv eu), ai nevoie de robinet separat din două motive:

 1. filtrarea apei prin partea de osmoză inversă este de durată. La presiunea din rețea ai sta o viață să umplii un pahar, nu mai zic de spălat vase, curățat fructe sau clătit ceva. E bine să ai în continuare apa la o presiune normală pentru activitățile curente.
 2. e absurd să folosești apa filtrată și să consumi aiurea filtrele pentru alte activități de curățare. Filtrele alea asigură o apă bună de băut.

Cum spuneam mai sus, instalația include acel rezervor care acumulează apă într-o membrană (așa ca un balon înglobat într-o carcasă rezistentă la presiune) și care livrează apă la o presiune ok pentru paharele noastre. Din testele mele, primul litru este furnizat cam în 30 de secunde, iar următoarele ture undeva între 30 și 50 de secunde pentru un litru de apă. Aici m-a împiedicat un pic sistemul pentru că eram obișnuit cu cănile alea cu apă cu care umpleam instant oala pentru fiert paste. Pentru că filtrarea este relativ lentă, în funcție de presiunea apei din rețea, umplerea rezervorului în totalitate poate dura între o oră jumate și trei ore. Dar după aia, la un consum normal, practic ai apă filtrată în permanență pentru toată familia.

Revenind la burghiul cel de 12 milimetri specificat mai sus, aici avem nevoie. Da, trebuie dată o gaură în blat pentru acest robinet. Eu, pentru că stau în chirie și am cel mai mișto proprietar ever, am optat pentru o variantă în care nu i-am găurit blatul și mi-am printat un suport la imprimanta 3d. 🙂

 

Am văzut că poți să-ți cumperi separat și o baterie cu 3 căi (apă caldă clasică, apă rece clasică și apă filtrată) ca să nu mai dai gaură-n blat.

Cât costă, cât costă consumabilele și la cât timp trebuie schimbate?

Sistemul costă 1099 lei și include toate filtrele și tot ce-ți trebuie pentru montaj (mai puțin sculele menționate mai sus).

Ah, era să uit, dacă presiunea apei din rețea este prea mică și nu reușește să treacă suficientă apă prin filtrul de osmoză inversă, veți avea nevoie și de o pompă electrică de apă.

Și încă o chestiune. Vă încurajez să vorbiți cu ei. Sunt foarte pricepuți și mănâncă filtre pe pâine. În plus, în cazul meu, adaptorul de conectare la rețeaua de apă era în varianta standard prezentă în mai toate locuințele, dar în cazul meu aveam nevoi de o variantă mai mică. Și da, m-au ajutat instant. Deci nu ezitați să-i contactați.

Revenind la filtre. Avem așa referitor la durată:

 • Cartusele pentru prefiltrare (primele 3) se inlocuiesc la un interval de 6-9 luni
 • Cartusele pentru postfiltrare (ultimele 2) se inlocuiesc la 12-18 luni
 • Membrana de osmoza inversa se inlocuieste la aproximativ 2-3 ani.

Un set de de cartușe care include filtre de prefiltrare și postfiltrare (primele 3 și ultimele 2) costă 220 lei.

Membrana de osmoză inversă costă 149 lei.

 

Oricum, de aici de la mine pare că sunt costuri mult mai mici față de apa plată .

Mai există două variante (în cazul în care se epuizează stocul la modelul meu)

Mai jos o vedere de ansamblu privind diferențele dintre sisteme:

1. FILTRO BALANCE 6MB
• Prefiltrare avansta cu dublu carbune activ: PP1, GAC si CTO tratat antibacterian.
• Membrana de 75 GPD, eficienta 30-50% (apa filtrata vs apa rejectata)
• Remineralizare optima cu calciu si magneziu cu carcasa transparenta.
• Baterie moderna cromata.
• Dimensiuni: 31 x 38 x 18 cm (H x W x L) – compacta

2. FILTRO CALCIUM 6MC
• Prefiltrare cu dublu carbune activ: PP1, GAC si CTO
• Membrana de 75 GPD, eficienta 25-35% (apa filtrata vs apa rejectata)
• Remineralizare dubla cu calciu cu carcasa transparenta
• Baterie moderna cromata.
• Dimensiuni: 31 x 38 x 18 cm (H x W x L) – compacta

3. FILTRO PURE 6M
• Prefiltrare standard: PP5, GAC si PP1
• Membrana de 50 GPD cu eficienta 15-25% (apa filtrata vs apa rejectata),
• Remineralizare standard.
• Baterie cromata clasica.
• Dimensiuni: 31 x 38 x 18 cm (H x W x L) – compacta

Pe scurt 🙂

FILTRO BALANCE 6MB este varianta premium imbunatatita, membrana de mare (75 gpd), prefiltrare cu dublu carbune activ tratat antibacterian si cu baterie moderna.

FILTRO CALCIUM 6MC este varianta premium, cu membrana mare (75 gpd), prefiltrare cu dublu carbune (mai rezistenta la clor) si cu baterie moderna (model robust).

FILTRO PURE 6M este varianta initiala mai economica, cu membrana mai mica (50 gpd), prefiltrare standard cu dublu polipropilena si baterie clasica (modelul rotund).

Cum e apa?

Ca la filtrele de aer, realitatea o să mă lovească în față la câteva luni de la folosire când o să desfac filtrele să văd ce mai e prin zonă. Filtrele de aer le curăț la o săptămână și mă-ngrozesc. Probabil că așa va fi și cu filtrele de apă.

Apa nu are niciun gust și e limpede. E bună de băut. Bine, mai puțin primele ture de apă când se curăță praful de cărbune și rezultatul este mai puțin apetisant. Sistemul trebuie umplut și golit de vreo două ori până apa devine limpede. Chiar în timpul montajului se face o curățare înainte de a ajunge cu apa în filtrul de osmoză inversă. Dar după aia viața este minunat de limpede! 🙂

Interesant este că de când am sistemul montat beau mai multă apă. Este mult mai la îndemână să mă duc să-mi umplu un pahar cu apă față de orice. Nu trebuie să stau să umplu cănile sau recipientul și cumva știu că am tot timpul apă filtrată fără să muncesc. Nu mi-am dat seama până acum că eram reticent la a bea apă din motive de acest gen.

Oricum, suntem toți foarte mulțumiți. Toată familia servește apă filtrată din rețea fără probleme (inclusiv copiii). Și, în plus, nu mai cărăm apă plată cu tonele de la supermarket și mai salvăm și un pic planeta neconsumând pet-uri în neștire.