Am avut ani la rând câțiva clienți care vând în România semințe. Nu, nu semințe d-alea de spart seara la băncuță. Semințe de grâu, porumb, rapiță din aia frumoasă pentru selfie-uri etc.

Filmam eveniementele lor unde adunau producătorii locali români și le demonstrau ce genetică bună au produsele lor și cum sunt ele rezistente la intemperii și alte molime. Și stând de vorbă cu fermierii am constatat că, la fel ca în cazul altor afaceri, pentru ei este o chestiune de investiții și profit. Și interesul lor cel mai mare este ca producția să meargă până la capăt cu pierderi cât mai mici. Așa că alegeau semințele care promiteau cel mai mult, gen rezistență la grindină, la un numă cât mai mare de boli și rezistență la condițiile meteo standard din zona respectivă.

Și da, semințele respective sunt de proveninență germană sau japoneză sau orice altceva din afara țării. Nu, nu sunt semințe produse în laboratoarele românești, nu sunt soiuri standard românești de pe vremuri, sunt niște semințe împerecheată genetic în alte țări și adaptate pentru diverse condiții de climă din zonele noastre.

Business-ul de acest gen mi se pare oricum o loterie. Producția depinde de atât de mulți factori încât nu condamn pe nimeni pentru faptul că folosesc astfel de semințe cu genetică controlată. Cultivi acum și culegi peste câteva luni. Trebuie să faci tot ce poți ca să te asiguri că ai ce vinde la sfârștiul perioadei.

Dar, întrebarea rămâne: produsele românești mai sunt produse românești așa cum sunt definite ele de noi? Mai există acele soiuri românești? De exemplu, am auzit că și pepenii de Dăbuleni sunt alt soi acum în comparație cu ce se cultiva pe vremuri acolo. În schimb, lumea spune că merele de Voinești sunt alea clasice de pe vremuri dar acolo e altă poveste cu copaci care produc anual, nu cu cultură de semințe în fiecare an.

Sau considerăm că este produs românesc doar pentru că este cultivat pe pământ românesc străbun? Ce se vinde în piață la țărani mai e produs românesc clasic, sănătos și cu gustul moștenit din strămoși? Pentru că mare parte dintre semințele cultivate nu mai sunt românești de foarte multă vreme…

Pâinea produsă din făină măcinată din grâul crescut din semințe importate din japonia mai este pâine românească? Mămăliga produsă din porumbul măcinat crescut cu semințe aduse din Germania mai este mămăliga clasică românească? Ce considerăm acum tradițional românesc, crescut în România și cu gust clasic românesc?