Este pentru a treia oară când comand ceva în ultimele două luni de pe Amazon UK, cu factură de UK și plata în UK și produsele îmi vin din China.

Este pentru a treia oară când sunt chemat în vamă să dau explicații pentru un colet pe care chinezul a scris că valorează 10 USD deși în colet sunt produse de 200-300 EUR.

Este pentru a treia oară când un vânzător face evaziune fiscală evitând taxele din Europa și mă bagă pe mine în oala lui.

Mă gândesc foarte serios să refuz coletul și să dau o declarație în speranța că cineva o să pornească o anchetă împotriva evazioniștilor de acest gen. Amazon-ul devine un fel de ebay cu produse cu miros de aliexpress. Adică cu mizerii promovate în search-uri, cu chinezării cu poze frumoase și cu livrare din China cu vaporașul de croazieră. Marketplace-ul ăsta este bun dar până la un punct. Amazon pare că a scăpat de sub control fenomenul.

Și știți ce zice chinezul vesel oportunist când îi dai mail că a dat declarații false și că face evaziune fiscală? Zice că „to help you to save taxes, sir…”. Pentru el evaziunea fiscală este ceva cotidian și nu-nțelege de ce sunt supărat. Sunt supărat pentru că pentru mizeriile tale trebuie să stau pe drumuri și să dau declarații și să conving autoritățile că nu eu sunt evazionistul… d-aia sunt supărat.

shutterstock_407554753.jpg

Poză de pe Shutterstock de aici.

Notă: Pentru produsele comandate, plătite și livrate din UE, nu se plătesc taxe vamale și TVA în vamă. Pentru produsele comandate din afara UE trebuie să ai factură din afara UE și să faci dovad plății în afara UE. În cazul de față am niște produse din afara UE pe care le-am plătit în UE.