Sunt utilizator de jocuri de PC de foarte multă vreme. Am un PC supradotat, joystick pentru Flight Simulator, Volan Logitech pentru jocuri cu mașini și controler Steam pentru jocuri clasice. Sunt un jucător old school care a folosit tastatură și mouse toată viața lui mai ales de-a lungul multor nopți pierdute cu partide de Counter Strike în rețea la corporație.

Avem și un xbox mai vechi cumpărat pe vremea când încă mai serveam cafeaua de dimineață la Microsoft. Xbox pe care se mai jucau copiii cu Kinect-ul.

Între timp mi-am cumpărat un PlayStation 4 Pro și am zis că ar fi drăguț să împărtășesc cu voi experiența din punctul de vedere al unui împătimit de jocuri pe PC.

Utilizare

În primul rând pe PS4 este mult mai simplu. Ai o singură interfață ușor de controlat și foarte intuitivă. Nu ai buton de start, ai un singur store de jocuri și poți avea un profil pentru fiecare membru al familiei. Da, e foarte comod. Poți chiar să le oferi copiilor o limită lunară de bani din care să-și achiziționeze jocuri din profilul propriu.

Jocurile se pot instala din Store-ul propriu sau pot fi achiziționate fizic, pe DVD, din magazine. Uneori s-ar putea să fie o alternativă bună, mai ales în cazul jocurilor de dimensiuni mari când drumul până la mall s-ar putea să dureze mai puțin decât download-ul. 🙂

Ca și în cazul Steam-ului sau a Orgin-ului, jocurile le ai disponibile în librărie oricând, nu trebuie să le instalezi pe toate dacă nu le joci pe consola respectivă. Ai un cont în PSN (PlayStation Network) de unde-ți aministrezi tot. Dacă îți faci și un abonament lunar (PS Plus) ai acces la discount-uri și la câteva jocuri gratis lunar.

Pe lângă jocuri mai ai și aplicații pe care le poți instala tot din Store. De exemplu Netflix sau HBO go sunt disponibile. Sau mai e o șmecherie numita PlayLink pentru jocuri unde nu folosești controlerul ci propriul telefon sau tabletă. Sunt jocuri de socializare pentru party-uri.

Practic îți transformi consola într-un media center din care nu este nevoie să ieși prea mult. Ai jocuri, filme și distracție în același loc. Recunosc sincer că eu am văzut consola de jocuri în general doar ca pe o mașinărie pe care te joci.

Întreținere

Ai nevoide de o cârpă de praf și de un deget care să apese pe X când apare un update nou.

Experiență

Jocurile sunt făcute pentru o platformă bine cunoscută. Nu au nevoie de o anumită placă video, de un anumit controler sau de cine știe ce procesor. Producătorul jocului a făcut pentru PS4? Scrie PS4 pe cutie? O să meargă sigur pe PS4! E cu VR? O să meargă cu PlayStation VR! E cu mișcare? O să meargă cu Playstation Move!

Nu e ca pe PC. Pe PC downloadezi jocul din Steam, pornești, își mai instaleaza 2-3 librării pentru că are nevoie de anumită versiune și constați că nu suportă volanul tău sau că placa video are un parametru care dă peste cap întregul joc. Este extrem de frustrant uneori.

Da, există update-uri pentru sistemul de operare și pentru PlayStation. Update-uri care se instalează rapid și nu te deranjează în fiecare săptmână. Ultima oară când a încercat copilul meu să se joace un joc pe laptop-ul lui după o săptămână de pauză, a pornit laptop-ul, a așteptat 45 de minute update-ul de Windows, încă 10 minute update-ul de Origin, încă 20 de minute update-ul de joc și uite așa a a mai avut 10 minute de joacă pentru că trebuia să plecăm.

Consola este tot timpul la dispoziția ta. Stă într-un colț ca un DVD player, o pornești și te joci. Este un gadget dedicat care se focusează pe distracția ta, nu pe abilitățile tale de cunoscător în ale computerelor.

Jocuri

Ai ce juca, nu te plictisești. Am jucat de la Grand Turismo cu VR până la Plants vs Zombies. Se vede din start că toate jocurile sunt construite să folosească la maxim capacitatea consolei. Nu sunt făcute să fie compatibile cu o variațiune largă de hardware și drivere. Le pornești și merg fără lag, fără blocaje și fără probleme de afișare.

Singura mea problemă este că nu am un joc cu avioane care să semene cu MS Flight Simulator, dar o să trec peste asta. Dar, am văzut un preview la Paris și o să fie unul care o să suporte și VR. Îl aștept ca și când…

Și apropos de Paris, am reușit să joc câteva minute un episod din Detroit, un joc ce va apărea în 2018 prin vară. Deși, am fost convins că pe mine nu mă captivează jocurile cu decizii pe baza cărora evoluează povestea, am fost fascinat  și acum abia aștept să apară pe piață.

Lista completă a jocurilor ce vor fi lansate în 2018 pentru Playstation o găsiți aici.

Accesorii

A doua mea problemă este că am un volan care e compatibil cu PC și Xbox. Ceea ce e nasol. Va trebui să-mi cumpăr unul nou pentru că am un pitic care-mi spune că jocurile cu mașini trebuie jucate cu volan montat pe scaunul meu dedicat volanului și pedalelor. Altfel nu există. Nu există jocuri cu mașini. Și nu există să joci Gran Turismo Sport fără volan și mai ales fără VR.

Așa că o să-mi cumpăr și Playstation VR la pachet cu camera video dedicată.

Volan Logitech pentru că altfel viața mea va fi tristă și fără sens.

Și uite așa o să îmi cumpăr și controlere Playstation Move care cică-s mai precise decât alea de la Wii și față de nebunia de Kinect (care e o tehnologie bestială pe care Microsoft tocmai a îngropat-o).

Ce trebuie neapărat să aveți este un docking de încărcare pentru controlere. E mult mai comod decât să tot stai să atârni fire pe USB ca să le încarci. Le și depozitezi frumos și le și ai tot timpul încărcate și pregătite.

Concluzie

În acest moment reușim cumva să ne jucăm mult mai mult între noi în familie. Avem frumos colțul de jocuri, nu ne înghesuim pe un laptop, nu ne jucăm individual și nici nu abuzăm de PC-ul “lu’ tata”. Și da, mă repet, nu am crezut până acum în Playstation și nu vedeam niciun avantaj față de PC-ul meu, configurat de mine și întreținut de mine așa cum numai eu mă pricep. Acum viața mea este mult mai ușoară și mai mișto. Și mă joc cu copiii mei și e mult mai distractiv în familie. Și e tot timpul la îndemână fără bătăi de cap. Chiar sunt foarte încântat de pasul făcut. 🙂