Atacul dronelor

1 - o persoană a apreciat acest articol. Zi-mi dacă ți-a plăcut.

Trântor

Da, drone (en). Adica trântor în limba română. Adică o chestiune mare care bâzâie și relativ inutilă. 🙂

Știu, specialiștii îi spun quadcopter. Eu nu sunt specialist și nici nu mă dau mare cunoscător în ale jucăriilor fără pilot. Am o dronă mică cu care filmez. A treia, ce-i drept. 🙂

Antrenament

Am fost pe câmp. M-am antrenat. I-am testat sistemele de siguranță. Am oprit telecomanda să văd dacă se-ntoarce singură de unde a plecat. Am dus bateria până la epuizare ca să văd ce se-ntâmplă. Am dus-o la limită să văd cât rezistă. Am vrut să văd ce poate. Abia după am început să zbor în zone care meritau filmate din aer.

Am refuzat în mod constant să filmez la manifestații și concerte. Vreau să știu că am unde să aterizez de urgență. Vreau să știu că găsesc undeva 2 metri pătrați pe care să aterizez în siguranță în caz de ceva.

Siguranță

Da, drona poate fi pilotată în condiții de siguranță dacă o respecți și îi respecți limitele. Da, știe să aterizeze singură de unde a plecat în cazul în care și-a pierdut legătura cu telecomanda, asta în cazul în care mai are putere suficientă să se-ntoarcă de unde a plecat. Dacă nu, pică pe drum.

Da, drona aterizează singură foarte lin în cazul în care i se termină acumulatorul. Totul este să nu fie la o înălțime prea mare și să nu se termine acumulatorul pe drumul înspre pământ.

Da, drona are GPS și practic stă aproximativ într-un punct fix în aer chiar dacă bate vântul. Poți să iei mâna de pe telecomandă și drona stă acolo în punctul ăla până îi spui tu să facă altceva. La prima vedere este foarte ușor de pilotat.

Sfaturi

Nu duceți bateriile la limită. Riscul este prea mare pentru că acumulatorii se degradează în timp și nu aveți nici cea mai vagă idee cât durează un zbor. În plus se consumă mai repede dacă drona este supusă la eforturi suplimentare. Mai bine vă cumpărați mai mulți acumulatori și decolați de mai multe ori. E mai sigur și o să aveți un zbor mult mai relaxat.

Nu filmați în interior. Nu există semnal GPS în interiorul clădirilor sau a sălilor de concerte. Practic drona nu mai stă la punct fix. E doar îndemânare la mijloc. Mi-a propus cineva să filmez la un concert pe întuneric în Sala Palatului. Am refuzat categoric. Practic sala era plină cu spectatori și eu trebuia să zbor pe întuneric pe deasupra lor eventual și cu ceva efecte stroboscopice în ochi. Până la urmă cineva a filmat dar probabil că n-a ieșit nimic pentru că nu am văzut filmul pe undeva. Practic drona nu este “agățată” de nimic. Orice curent de aer o poate dezechilibra, o poate lipi de tavan și se poate ajunge la un mic dezastru. Am pățit-o când filmam într-o hală și o gură de ventilație mi-a aruncat drona cât colo. Din fericire prevăzusem această posibilitate și acolo unde s-a prăbușit nu era nimeni care să fie lovit.

Dacă totuși trebuie să filmați în interior, fiți atenți la gurile de ventilație, rampele de acces care pot genera curenți de aer sau la simplele ventilatoare care atârnă de tavan. De asemenea, instructați pe cei din zonă să fie atenți și să urmărească drona o dată cu voi. Dacă e vorba de o dronă cum am eu, cu elicele standard din fabrică, puteți pur și simplu să-i dați un brânci dacă se apropie de voi necontrolat. Am testat pe pielea mea ca să văd ce se-ntâmplă. Dronele mai mari sau cu elice de carbon sunt chiar periculoase dacă sunt scăpate de sub control.

De ce?

  • Pentru că o dronă a căzut la Summer Well.
  • Pentru că dacă mai faceți d-astea, lumea se va revolta și mai mult împotriva acestor jucării și e păcat pentru că imaginile aeriene sunt ceva mișto. E o perspectivă inedită deocamdată și ar fi trist să un mai putem face filmulețe mișto.
  • Pentru că e nevoie de antrenament și verificări ca în orice domeniu.
  • Pentru că și așa legislația e neclară.

De elicoptere ce ziceți?

În zona Mamaia, se tot învârte un elicopter de agrement al cărui pilot, când are gagici la bord mai ales, face niște întoarceri absolut spectaculoase și absolut riscante fix deasupra oamenilor de pe plajă. De ei nu vă e frică. Nu vă e frică că în tot procesul ăsta de a impresiona cele trei gagici care țipă isteric poate să-nfigă elicopterul ăla în câteva zeci de șezlonguri și să strice vacanța și viața altor oameni?

Pe lângă elicopter mai era și un avion care zbura la fel foarte jos în aceeași zonă populată. Era ceva cu un motor plasat deasupra aripii undeva la mijlocul fuselajului.

Vineri când mă-ntorceam pe celebra autostradă a soarelui, a trecut razant un elicopter al poliției. Cred că filmau aglomerația. Imaginile respective au fost date/vândute ulterior la televiziuni.

A meritat? Uitați-vă puțin la cât de aproape era față de mine. Dacă pilotul ăla strânuta în secunda aia, aveam o prima filmare (și ultimă) cu o coliziune între Subaru și elicopterul poliției.

Uitați-vă mai ales la umbra lui ca să vă dați seama cât de jos zbura.

Da, trebuie să existe legislație. Trebuie să existe reguli. Trebuie să ne lăsați să filmăm de sus pentru că imaginile sunt mișto. Interzicerea dronelor nu e o soluție. Aș vrea să existe o legislație în domeniu. O legislație care să ne permită să filmăm în condiții de siguranță.

Și mai ales aș vrea ca și elicopterele și aviația utilitară să respecte legislația lor.

7 comentarii

  1. La concertul Voltaj de la Sala Polivalenta s-a filmat cu drona in timpul concertului si tot asa cum spui tu, pe intuneric , cu multe stroboscoape, lasere etc. si nici pana in ziua de azi nu a aparut filmuletul. Oare se merita sa iti supui fanii/ spectatorii la acest risc? Chiar si de Sf. Maria in Mamaia se filma cu o drona langa o pasarela desupra masinilor. Stau sa ma intreb daca in caz ca drona pica ,minim 2 masini erau avariate, cine platea daunele daca ” pilotul” isi lua talpasita?

  2. Iti trebuie autorizatie ca sa filmezi cu drona in aer liber. Nu e neclara legislatia.

  3. @Mihai: legislatia din prezent e inaplicabila; prevederile sunt mult prea disproportionate si impovaratoare fata de ceea ce se reglementeaza. In practica, o ignori si zbori, incercand sa deranjezi pe altii cat mai putin.

  4. Ai fortat putin comparatia cu pilotul de elicopter. Inteleg unde vrei sa ajungi si iti dau dreptate, sunt de aceasi parte cu tine, dar chiar nu te poti compara cu un pilot de elicopter si nici o drona cu un elicopter. Nici urmarile nu sunt comparabile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te autentifici.