Acum ceva timp, când îmi căutam un nou telefon în speranța că voi găsi ceva mai bun și mai frumos, am descoperit Xperia X1 de la Sony Ericsson. Ce m-a fascinat la el în primă fază? Prezentarea animată a producătorului și atenția la detaliile care erau scoase în evidență în filmuleț. Este un telefon cu Windows Mobile și cu tastatură QWERTY pe care o putem scoate la lumină când avem nevoie de ea. Cel mai simplu exemplu de detaliu este că tastatura și ecranul în poziția de scris formează un ansamblu ușor curbat pentru comoditate.

Ce a mai făcut producătorul ca să mă convingă? Nu l-a lansat pe piață la o lună după apariția zvonurilor cum face HTC de exemplu. Au stat și l-au construit (cam 6 luni) până au scos o versiune gata de a fi lansată. Ceea ce poate să dovedească că produsul este bun. E destul de periculos pentru o companie de această talie și cu un nume bun în domeniu să o dea în bară cu un produs prost. Din păcate pentru ei nu am devenit clientul lor din două motive:
1. IPhone m-a convins între timp că merge mai repede și-mi satisface majoritatea cerințelor.
2. Am aflat că Xperia este produs de HTC. Producător de care vroim să scap :). De ce? Pentru că scotea modele interesante dar nu încerca aproape de loc să le facă să se miște cum trebuie.

Acum o lună am avut plăcerea să văd un Xperia X1 pe viu. Este foarte mișto! Se mișcă cum te-ai aștepta de la un astfel de telefon. Este un telefon pe Windows cu care poți să trăiești. Și cu toate astea Sony Ericsson a renunțat la HTC pentru versiunea 2 a acestui produs :). Ceea ce ne spune că vor să-l facă și mai bun.

Toate astea dovedesc că Windows Mobile este un sistem bun dacă este implementat cum trebuie. Sony Ericsson a dovedit asta cu brio. Totuși anii de experiență Microsoft din spate trebuie să aducă și ceva bun în domeniu. Și Apple simte asta. IPhone va avea din iunie un nou sistem de operare care preia o parte din featurile lui Windows Mobile. De exemplu aplicații rezidente în memorie și cel mai important COPY PASTE! Va fi un moment greu pentru Apple mai ales că totuși sistemul lor de operare este încă tânăr și fără experiență. Aproape că-mi e frică de ce se va-ntâmpla :).

Că tot suntem la capitolul Windows Mobile. Zilele trecute m-a întrebat un prieten de un nou model de touch phone de la HTC. Răspunsul meu nu a fost foarte favorabil (“there is no touch phone like IPhone”) dar i-am recomandat în schimb S740 de la HTC. Este un telefon clasic (fără touch) cu tastatură numerică și QWERTY care funcționează așa cum te-ai aștepta de la un telefon… bine și rapid. Este chiar o versiune reușită față de modelele anterioare din seria S7x0.

Windows Mobile este bun,
Răzvan