Am pornit de la o poză pe Facebook cu acest Televizor Horizon 50HL7530U, 126 cm, Smart, 4K Ultra HD, LED și am avut reacții mixte de genul „mai bine strângi niște bani și îți cumperi ceva mai scump” dar și cu variațiuni din seria „am două bucăți de 4 ani și sunt foarte mulțumit”.

După entuziasmul inițial, în urma feedback-ului primit, am devenit ușor reținut și m-am apucat de treabă și l-am desfăcut.

Cum stăm cu fragilitatea?

Stăm bine. În sensul că atunci când îl scoți din cutie simți că e o construcție solidă. Simți că spatele ăla metalic îi conferă o rigiditate sporită și nu se simte ca alte televizoare din generația recentă unde ai impresia că dacă apeși un pic mai tare pe rama de plastic se face bucăți ecranul de 126 cm pe diagonală.

Picioarele metalice adaugă un plus de încredere când îl așezăm în poziție.

4K avem?

Avem! Ăsta a fost primul test pe care l-am făcut! M-am băgat pe youtube, am căutat niște peisaje din dronă cu multe detalii la sol și l-am supus la un chin greu de suportat, cel puțin în opinia mea. Dar, frate, mi-a afișat 4K fără probleme, cu un nivel de detaliu incredibil și fără să se opintească la partea de decodare a stream-ului.

Ceea ce m-a făcut, ceva mai târziu, să mă gândesc la Flight Simulator în 4K. Și oh, daaaa, nu mă mai satur să joc jocul pe un ecran atât de mare și să mă bucur de peisajele senzaționale din simulator. 🙂

Cât este de smart?

Varianta pe care o am eu este cu HOS 3.0 (linux), un sistem de operare proprietar. Și recunosc că asta cumva mă încânta. Am constatat că, în ultima vreme, televizoarele smart cu sistem de operare diferit de Android se mișcă mult mai repede și cu mai puține opintiri decât variantele cu soft de la Google. Am ajuns să apreciez mai mult un sistem de operare simplu și concis pentru că se mișcă fluid. Bine, e important să se țină și de update-uri în timp pentru că serviciile de streaming evoluează rapid.

Ca aplicații de streaming vine preinstalat cu: Netflix, Amazon Prime și Youtube. Adică exact ce folosesc eu în acest moment. Are și un app store unde găsești alte servicii de streaming și câteva jocuri simpluțe.

Cele trei aplicații de streaming de mai sus se mișcă foarte smooth. Nu am nimic de raportat în această direcție pentru că nu am avut nicio problemă. Și conexiunea la internet este peste WiFi și la fel fără probleme și stabilă.

Singura treabă care mă deranjează este faptul că trebuie să dai „exit” din aplicație și că butonul de „home”, dacă ești într-o aplicație, deschide setările și nu te duce la home screen așa cum te-ai aștepta de la un sistem de operare. Dar e o chestiune cu care te obișnuiești în timp.

Conectivitate

Păi are așa:

  • WiFi, desigur
  • RJ-45 pentru conexiune la net prin cablu (nu am avut nevoie pentru că pe WiFi se mișcă brici)
  • 3 intrări HDMI
  • 1 intrare VGA
  • 1 x S/PDIF
  • 1 intrare Composite (d-aia cu trei mufe: roșu, galben și alb)
  • 2 x USB

Și ca orice televizor din această categorie, nu ai nevoie de set top box-ul de la operatorul de cablu pentru a prinde canalele TV. (are tuner digital integrat și slot CI+).

Imagine

Brici! O imagine brici. Culori vii, HDR foarte bun și toate astea la o rezoluție 4K. Nu am nimic de reproșat. Sunt în continuare uimit de ce oferă din acest punct de vedere la un asemenea preț.

Și de pe telefon pot să dau ceva pe TV?

Are un screen Mirroring care funcționează cu telefoanele cu Android. Merge bine, în sensul că poți arăta prietenilor ce vezi tu pe un telefon pe o diagonală mare. În rest nu are chromecast integrat și nici conectivitate cu jucăriile cu iOS.

Alexa ce zice?

Alexa (domnișoara robot de la Amazon ) zice că poate să-mi deschidă televizorul, să-mi umble la volum și să-mi schimbe canalele. Am testat, funcționează, dar n-am utilizat. Eu sunt mai puțin vorbăreț și prefer să folosesc butoanele din viața mea. 🙂

Și boxele alea ce fac?

Nu-s chiar boxe. Ele la origine sunt un soundbar care, printr-un sistem destul deingenios, se „rupe” în două, se atașează niște suporți conectați printr-un cablu audio și devine un sistem de box.

Și oferă și un sunet plin, asta fac. Au și bluetooth ca să le folosești și cu alte device-uri de prin casă când ai chef de niște muzică. La fel ca televizorul par o construcție foarte solidă.

Numele lor de scenă este: Acustico Horizon Detachable Sound Bar TV

Intrări: aux (jack), optică și coaxial

Putere: 50W

Și cum stăm cu costul?

Asta este încă un lucru tare la acest televizor. Cu toate nebuniile descrise mai sus ajunge la un preț rezonabil care variază între 1200 și 1500 lei în funcție de diagonala aleasă. Cel cu care mă joc de două săptămâni (cu diagonala 126 cm) costă 1350 lei și așa cum spuneam mai sus, în continuare sunt uimit de cât de mișto este versus cât costă. Se găsește și la Flanco aici.

Sound bar-ul transformabil în boxe costă în jur de 320 lei.

Concluzie?

Am trecut print multe brand-uri în istoria interacțiunii cu televizoarele din viața mea și am cheltuit tone de bani pe diverse branduri, unele cu care am rămas prieten și unele pe care le-am arhivat în containerul istoriei. Horizon va rămâne în grupul de prieteni și nu voi ezita să-l iau în considerare în momentul în care un nou televizor va simți nevoia să pătrundă în viața mea sau a celor din jurul meu. Entuziasmul după două săptămâni de utilizare nu a scăzut deloc.Ce mai cauta lumea pe google (lista generata automat):
  • 50HL7530U/B test
  • sistem de operare hos 3 0