Și nu, nu pentru ce credeți voi, nu pentru a vă ascunde de cel/cea de lângă voi.

E un nou feature pe Facebook Messenger acest vanish mode pe care-l poți activa într-o conversație și tot ce scrii în modul respectiv dispare după ce a fost citit din partea cealaltă de internet.

Dar, pe lângă toată filozofia din spatele lu’ vanish mode ăsta, mi se pare foarte tare că poți transforma un chat într-o conversație reală în care trebuie sa ții minte lucruri si trăiri și să fii atent la ce spune celălalt. Prea ne-am obișnuit sa avem salvate conversațiile cu prietenii ca să ne uităm mai târziu fără să acordăm prea mare atenție ideilor de acolo. Am externalizat practic până și stocarea amintirilor generate împreună cu cei apropiați.

Cred că pe undeva, într-un colț întunecat, creierul nostru este din ce in ce mai singuratic si are gânduri sinucigașe. Am externalizat deja la google knowledge base-ul pe care obișnuiam să-l cărăm după noi, amintirile din vacanțe sunt sub formă de mii de fotografii printr-un cloud sau pe telefon, poze care ne arată ce experiențe am trăit și pe unde ne-am plimbat și conversațiile noastre sunt și ele salvate pe niște servere pentru o folosire ulterioară dacă e cazul. Cu greu mai stocăm și noi ceva în mintea noastră, atât de mult ne-am obișnuit cu aceste servicii.

Ne alimentăm în schimb cu tot felul de tâmpenii de pe net și ne considerăm fericiți, fără să ne dăm seama cât informație și câte experiențe mișto lăsăm în urma noastră să zacă într-un mediu electronic și virtual care poate să dispară la o simplă acționare greșită a butonului de „erase all”.

Deși nu cred că se va-ntâmpla, dacă am folosi acest vanish mode în conversațiile cu prietenii, am fi mult mai atenți și am rămâne cu mai multe chestiuni utile în mintea noastră. Vă dați seama? Să țineți minte despre ce ați vorbit ultima oară fără să scrolați în sus în conversație. Senzație ar fi, vă zic! Creierul va fi foarte încântat că-i dați de lucru! 🙂